ΕΚΤ: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη του όπλου που στοχεύει την Ελλάδα
Τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες και η ελληνική οικονομία βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής, είναι η ΕΚΤ που τελικά αποφασίζει αν θα τραβήξει τη σκανδάλη και θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στη χώρα.
Μέχρι τώρα, αναφέρουν οι FT η ΕΚΤ απελευθερώνει κονδύλια προς τις ελληνικές τράπεζες βοηθώντας τες απλώς να βγάλουν την ημέρα. Κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ως μια κίνηση Πόντιου Πιλάτου. Η ΕΚΤ νίπτει τας χείρας της, δε θέλει «το αίμα της Ελλάδας να βάψει τα χέρια της».
Από το Φεβρουάριο μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδας αύξανε τις απαιτήσεις σχετικά με τα έκτακτα δάνεια, προκειμένου να έχει ρευστότητα στην αγορά. Την προηγούμενη Παρασκευή όμως το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε ότι αυτά τα αιτήματα (που γίνονταν σε εβδομαδιαία βάση) θα γίνονται πλέον και θα εξετάζονται σε καθημερινή βάση.
Η κίνηση αυτή αν μη τι άλλο ήταν πίεση προς τους πολιτικούς να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα καθόριζε επί της ουσίας και τη βιωσιμότητα της Ένωσης.
Τη Δευτέρα, καταλήγει το δημοσίευμα, η Ελλάδα έφθασε για πρώτη φορά πολύ κοντά σε μια συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές της.
Η καθημερινή αποτίμηση και παροχή βοήθειας προς τις ελληνικές τράπεζες δεν είχε ως στόχο μόνο τους πολιτικούς. Πίσω από την απόφαση υπάρχει ο φόβος ότι η βοήθεια προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι παρακινδυνευμένη, όταν γίνεται σε εβδομαδιαία βάση.
Με την ημερήσια αποτίμηση τα μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ μπορούν να ενημερώνονται πλήρως για την απόσυρση χρημάτων από τις ελληνικές τράπεζες.
Κάποιοι εντός του Συμβουλίου το οποίο απαρτίζεται από 6 μέλη της ΕΚΤ και τους 19 επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών, γράφουν οι Financial Times, τρώγονται να τραβήξουν τη σκανδάλη.
Αξιωματούχοι της ΕΚΤ βλέπουν την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων ως ακραίο σενάριο. Πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να επιβάλλει κανονισμούς που υπονομεύουν την ενιαία αγορά, παρά μόνο ως μέτρο έκτακτης ανάγκης.
Αν την Τετάρτη επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία τότε οι φύλακες της νομισματικής ένωσης δε θα χρειαστεί να τραβήξουν τη σκανδάλη του οικονομικού όπλου που είναι στραμένο στην Ελλάδα.
Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, είναι αρκετοι αυτοί που πιστεύουν ότι μια συμφωνία και πάλι δε θα εξασφαλίσει μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση.