Capital controls - Τράπεζες: Μετράμε ζημιές και ανακεφαλαιοποίηση... χωρίς πληγές
Το πρώτο θετικό σημάδι για τις τράπεζες δόθηκε με το δειλό ξεπλοκάρισμα του ELA που επιτρέπει το άνοιγμα των τραπεζών από τη Δευτέρα. Το δεύτερο θα δοθεί τη Δευτέρα όταν θα πληρωθούν οι δόσεις προς ΕΚΤ και ΔΝΤ, από τη χρηματοδότηση γέφυρα, απομακρύνοντας τον φόβο χρεοκοπίας και αυξάνοντας την αξία των τραπεζών.
ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΚΑΙ TΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ
της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Στόχος η σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας, ώστε το πλήγμα από το κλείσιμο των τραπεζών να περιοριστεί. Εν τω μεταξύ όπως είπε η κ. Mέρκελ η νέα συμφωνία προβλέπει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών 25 δισ. ευρώ, αφού βέβαια πρώτα διαπιστωθούν οι ανάγκες τους και ενώ έχουν προηγηθεί κάποια σημαντικά βήματα.
- Πρέπει να γίνει νόμος του κράτους η οδηγία της Bank Recovery and Resolution Directive. Aυτή προβλέπει τόσο το bail in (ανακεφαλαιοποίηση με ίδια μέσα) όσο και το bail out, τρόπος που επιτρέπει να μην κινδυνέψουν οι καταθέσεις, ούτε οι άνω των 100.000 ευρώ ούτε όμως και οι ιδιώτες (ανακεφαλαιοποίηση με ξένα μέσα). Στην περίπτωση της Ελλάδας μιλάμε για bail out, η διαδικασία όμως δεν θα είναι αυτόματη.
Το πρώτο βήμα είναι να μετρηθούν οι ζημιές. Κι αυτό γιατί οι είκοσι μέρες όπου οι τράπεζες παρέμειναν κλειστές έκαναν αρκετή ζημιά στους ισολογισμούς τους αυξάνοντας τον αριθμό των κόκκινων δανείων. Υπολογίζεται ότι μια αύξηση κατά 20% των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των βασικών εποπτικών κεφαλαίων από 5,3 έως 7,4 δισ. ευρώ ανάλογα με την τράπεζα. Συνολικά οι απώλειες από μια τέτοια εξέλιξη υπολογίζονται σε 26,2 δισ. ευρώ, μηδενίζοντας σχεδόν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Πλέον προς το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να προχωρήσει η αξιολόγηση της κατάστασης των τραπεζών σε συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, μέσω stress test, και με βάση τα ευρήματα θα καθορισθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας.
Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν ένα σημαντικό κομμάτι των κεφαλαίων τους έχει απομειωθεί λόγω της αύξησης - με γεωμετρική πρόοδο - των κόκκινων δανείων, αλλά και λόγω της απομείωσης της αξίας των στοιχείων του ενεργητικού τους - λόγω της μη δραστηριότητάς τους για τόσες μέρες.
Σημειώνεται ωστόσο ότι εφόσον η χώρα μπει σε πρόγραμμα οι τιμές των κινητών αξιών των τραπεζών θα αναβαθμισθούν από τους διεθνείς οίκους, όπως και η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας.
Στην ίδια λογική, το γεγονός ότι τη Δευτέρα πρόκειται να πληρωθεί η δόση στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ από τη νέα χρηματοδότηση γέφυρα που εξασφάλισε για την Ελλάδα η Κομισιόν και ενέκρινε το Eurogroup και το Ecofin, θα ενισχύσει τους ισολογισμούς των τραπεζών και την ασφάλεια των εγγυημένων από το ελληνικό Δημόσιο τίτλων.
Με βάση τα στοιχεία του Μαΐου, τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου αντιστοιχούσαν στο 3% έως 5% των συνολικών κεφαλαίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και μια οριστική απομάκρυνση της χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους θα ενίσχυε τα χαρτοφυλάκια τους και την αξία τους.
Στη συνέχεια σε συνεργασία - κι ενώ η αξία των τραπεζών θα έχει αποκατασταθεί - θα αναζητηθούν οι δυνατότητες κάλυψης μέρος των αναγκών από εσωτερικές ενέργειες (πωλήσεις θυγατρικών, μείωση δαπανών, αποχώρηση από αγορές του εξωτερικού κ.ά.), και το υπόλοιπο των κεφαλαιακών αναγκών θα πρέπει να καλυφθεί από ιδιώτες μετόχους.
Αν οι τράπεζες δεν τα καταφέρουν να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια, τότε θα ανακεφαλαιοποιηθούν από το πακέτο των 25 δισ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια αυτές θα εισφερθούν στο νέο Επενδυτικό Tαμείο που θα δημιουργηθεί για να προχωρήσει η πλήρης ιδιωτικοποίηση.