«Κόκκινα δάνεια»: 14 δισ. τον χρόνο πρέπει να ρυθμίζουν οι τράπεζες

Σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έχουν φτάσει στο ύψος-ρεκόρ των 108,6 δισ. ευρώ.

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ ΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2019

Με στόχο τη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 13 με 14 δισ. ευρώ τον χρόνο για την επόμενη 3ετία, ώστε να περιοριστούν κατά 41 δισ. ευρώ μέχρι το 2019, οι τράπεζες εστιάζουν στις ρυθμίσεις των καθυστερούμενων οφειλών, δίνοντας έμφαση στις μακροχρόνιες λύσεις, ώστε να επαναφέρουν στην πράσινη περιοχή σημαντικό τμήμα των δανείων.

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας «κλειδί», καθώς οι τράπεζες θα οριστικοποιήσουν σε συνεργασία με την Τράπεζα Ελλάδος την «ταχύτητα» με την οποία θα μειώνονται τα «κόκκινα», ενώ μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και το θεσμικό πλαίσιο που θα απαλλάσσει ποινικών ευθυνών τα τραπεζικά στελέχη που θα υπογράφουν αναδιαρθρώσεις με «κούρεμα» οφειλής. Ως εργαλεία, σύμφωνα με το Εθνος, για τη μείωση των καθυστερούμενων οφειλών θα χρησιμοποιηθούν τόσο οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί όσο και το νέο πτωχευτικό πλαίσιο.

Ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί και ο τρίτος κύκλος των επιστολών, με τις τράπεζες να καλούν τους δανειολήπτες σε ρύθμιση.

Εμφαση δίνεται στις ρυθμίσεις που θα είναι αποδοτικές σε βάθος χρόνου και όχι στις πωλήσεις δανείων και στους πλειστηριασμούς.

Είναι ενδεικτικό ότι η ΤτΕ εκτιμά ότι σε funds θα μεταβιβαστούν δάνεια ύψους 5,4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 5% των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων.

Σε ό,τι αφορά τώρα τους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με την ΤτΕ σε τροχιά ρευστοποίησης θα βρεθεί το 7% των καθυστερούμενων οφειλών, που αντιστοιχεί σε δάνεια ύψους 7,6 δισ. ευρώ.

Ο στόχος λοιπόν είναι μέσα από ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις τα «κόκκινα» δάνεια να περιορίζονται ετησίως κατά 15% πάνω-κάτω για τα επόμενα τρία χρόνια, ώστε στο τέλος του 2019 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να έχουν μειωθεί κατά 40% ή κατά 41 δισ. ευρώ. Να διαμορφώνονται δηλαδή στα 67 δισ. ευρώ από τα 108,6 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Μαρτίου φέτος.

Οι τράπεζες έχουν ήδη αποστείλει προσχέδιο στην Τράπεζα της Ελλάδος για το πώς θα κινηθούν προκειμένου να περιορίσουν τον όγκο των καθυστερούμενων, ωστόσο η διαδικασία υποβολής στόχων για την περίοδο 2017 - 2019 θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο, όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Προϋπόθεση

Βέβαια για να είναι βιώσιμες οι ρυθμίσεις, θα πρέπει η οικονομία να δείξει σημάδια ανάκαμψης, και ένα τμήμα των επιχειρήσεων να περάσει και πάλι σε έδαφος κερδοφορίας.

Προς το παρόν τα στοιχεία για την εξέλιξη των καθυστερούμενων οφειλών δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτE, το ποσοστό αυξήθηκε περαιτέρω σε 45,2% τον Μάρτιο του 2016, από 44,2% τον Δεκέμβριο του 2015.

Σε βασικούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, όπως οι κατασκευές και η βιομηχανία, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υπερβαίνει το 50%, ενώ το 70% των δανείων που είχαν ρυθ?ιστεί κατά το παρελθόν.

Στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το ποσοστό φθάνει στο 67%, στα στεγαστικά το 42% και στα καταναλωτικά το 55%.

Τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται πως ενώ ο χρόνος πιέζει, οι αναδιαρθρώσεις των επιχειρηματικών δανείων παραμένουν στάσιμες, και ταυτόχρονα νέα «κανόνια» απειλούν την αγορά.

Σημειώνουν δε πως για να είναι αποτελεσματικές οι ρυθμίσεις -σε ό,τι αφορά κυρίως επιχειρήσεις προβληματικές- θα πρέπει να αντιμετωπίζουν συνολικά το θέμα των οφειλών και προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επισημαίνουν ακόμα πως οι διοικήσεις των προβληματικών επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι συνεργάσιμες και να μην μπλοκάρουν τις εξελίξεις στην αναδιάρθρωση των εταιρειών τους. Και δεν παραλείπουν να τονίσουν πως μέχρι στιγμής παραμένουν νομοθετικά ακάλυπτες οι διοικήσεις και οι αρμόδιες επιτροπές των τραπεζών για αποφάσεις αναδιαρθρώσεων δανείων, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να «τρέξουν» και οι όποιες αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και στο ΤΧΣ.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2016 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο. Οπως επίσης υπάρχουν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση και προβλέπουν παράλληλα ότι, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2016, πρέπει να λειτουργήσουν τα εξειδικευμένα δικαστήρια για πτωχεύσεις επιχειρήσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά, καθώς και να ενισχυθούν με προσωπικό τα δικαστήρια που εκδικάζουν υποθέσεις του ν. 3869/2010 (Κατσέλη).

Σχετικές ειδήσεις