Tα κόκκινα δάνεια απειλούν την ΕΕ
ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΜΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ 7,5 ΔΙΣ. ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΕ FUNDS 5,4 ΔΙΣ. Η ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
Οι βορειοευρωπαϊκές θα επιμείνουν για αυστηρή τήρηση των κανόνων για να μη χάσουν ψηφοφόρους και ενισχύσουν αντιευρωπαϊκά ρεύματα και η Ιταλία, για την οποία γίνεται λόγος θα επιμείνει σε παράκαμψη των κανόνων για τους ίδιους ακριβώς λόγους.
Το πρόβλημα αυτό επιχειρεί να λύσει η πρόταση του Μάριο Ντράγκι επικεφαλής της ΕΚΤ, που είπε χθες ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρωζώνης είναι τα κόκκινα δάνεια και γι αυτό και τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός Δημόσιου Ταμείου το οποίο θα μπορεί να απορροφά κόκκινα δάνεια.
Όπως υποστήριξε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες τόσο για την μελλοντική τους κερδοφορία όσο και τη χρηματοδοτική τους ικανότητα.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως είπε, εκτός από τη συνδρομή του εν λόγω Ταμείου, απαιτεί ακόμη συνέπεια από την πλευρά του εποπτικού μηχανισμού, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία μίας δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων.
Όσον αφορά στο τελευταίο, επισήμανε ότι ήδη έχουν αναληφθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες σε χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες όμως -όπως είπε- δεν είναι επαρκείς.
Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου και στην Ελλάδα έρχονται σημαντικές αλλαγές τόσο στη νομοθεσία των πτωχεύσεων όσο και στον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών, ενώ ανοίγει και η δευτερογενής αγορά μεταπώλησης κόκκινων δανείων από funds.
Ο... ιταλικός γόρδιος δεσμός
H συζήτηση αυτή δεν ξεκινάει τυχαία από τον Κεντρικό Τραπεζίτη της Ευρωζώνης και δεν αφορά τόσο την Ελλάδα, που θεωρητικά τουλάχιστον έχει ξεκινήσει να λαμβάνει όλα τα νομοθετικά μέτρα για να ακολουθήσει τους κανόνες, όσο την Ιταλία. Τα κόκκινα δάνεια στη γειτονική χώρα ανέρχονται σε 360 δισ. ευρώ (τριπλάσια από ότι στην Ελλάδα) και δημιουργούν ανάγκες σε νέα κεφάλαια, τα οποία με βάση τους κανόνες της Τραπεζικής Ένωσης που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2016, πρέπει να βρεθούν με «κούρεμα» των μετόχων, όσων κατέχουν τραπεζικά ομόλογα και των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ (το λεγόμενο bail-in).
Ομως η κυβέρνηση του Μάριο Ρέντσι θέλει να παρακαμφθούν οι κανόνες του bail-in, με το σκεπτικό ότι υπάρχουν έκτακτες συνθήκες λόγω του Brexit, και να ενισχυθούν οι ιταλικές τράπεζες με κρατικό χρήμα χωρίς «κούρεμα». Κι αυτό γιατί στην Ιταλία, τραπεζικά ομόλογα συνολικής αξίας 200 δισ. ευρώ έχουν εκατομμύρια πολίτες και εάν τελικά γίνει «κούρεμα», μια νέα ευρωσκεπτιστική δυναμική θα αναπτυχθεί στη χώρα. Θα ενισχυθεί το κόμμα των «5 αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο το οποίο αμφισβητεί την Ε.Ε και ζητεί δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Ακριβώς για τον ίδιο λόγο... για να μην ενισχυθούν οι ευρωσκεπτικιστές... από την άλλη η γερμανική κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να ισχύσει το bail-in. Για τη Γερμανία είναι εξαιρετικής σημασίας η τήρηση των κανόνων, γιατί υπάρχει ο φόβος ότι εάν επιδείξει επιείκεια έναντι των Ιταλών, θα επωμιστεί μεγάλο πολιτικό κόστος και θα ενισχυθούν οι αντιευρωπαϊστές στο εσωτερικό της Γερμανίας και κυρίως το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» ενόψει των εθνικών εκλογών στο τέλος του 2017.
Η προοπτική αυτή είναι ένας νέος παράγων αβεβαιότητας, τη στιγμή που η Ευρώπη μόλις ξεκίνησε να αντιμετωπίζει τις συνέπειες του Brexit.
Το ελληνικό πρόβλημα: Λιγότερα κόκκινα 41 δισ. σε 2,5 χρόνια
Με πλειστηριασμούς για 7,5 δισ. ευρώ και πωλήσεις σε fund αξίας 5 ,4 δισ. ευρώ εκτιμούν οι ελληνικές τράπεζες ότι θα πετύχουν μείωση των κόκκινων δανείων κατά 41 δισ. ευρώ σε 2,5 χρόνια, εφόσον πετύχουν ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις αξίας 28 δισ. ευρώ.
Η μείωση των επισφαλειών είναι προτεραιότητα για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες που προετοιμάζουν τη στρατηγική που θα εφαρμόσουν ως το 2019. Κάθε όμιλος πρέπει να παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο το αναλυτικό του πλάνο στον επόπτη του συστήματος, τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (Single Supervisory Mechanism - SSM).
Στόχος των Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς είναι να αποδείξουν πώς θα καταφέρουν μέσα σε 2,5 χρόνια να περιορίσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους (Non Performing Exposures-NPE) κατά 41 δισ. ευρώ, από το ιστορικό υψηλό των 108 δισ. ευρώ, στο οποίο βρίσκονται σήμερα.
Η συζήτηση μεταξύ τραπεζών και SSM... είναι κρίσιμη, καθώς από τα αποτελέσματά της θα καθοριστούν οι δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν για την εξυγίανση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων.
Οι στόχοι των τραπεζών
Το μεγάλο στοίχημα να πετύχουν ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις δανείων αξίας 28 δισ. ευρώ στα επόμενα 2,5 χρόνια αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, αν θέλουν αν διατηρηθούν στα επίπεδα των ...μόνο 7,6 ευρώ οι πλειστηριασμοί και στα 5,4 δισ. ευρώ οι πωλήσεις σε funds. Οι ελληνικές τράπεζες έστειλαν τους στόχους τους σύμφωνα με τους οποίους:
- Το 68% της μείωσης, περίπου 28 δισ. ευρώ, θα γίνει με αναδιαρθρώσεις/ρυθμίσεις.
- Το 13%, περίπου 5,4 δισ. ευρώ, με πωλήσεις δανείων σε funds.
- Το 18%, περίπου 7,6 δισ. ευρώ, με πλειστηριασμούς/ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων.
Το φθινόπωρο ο SSM θα ελέγξει - θα «στρεσάρει» το σχέδιο κάθε τράπεζας και θα ζητήσει την αλλαγή του αρχικού πλάνου αν διαπιστωθούν αβεβαιότητες. Η πλέον κρίσιμη παράμετρος που θα εξεταστεί θα είναι η δυνατότητα των τραπεζών να επιτύχουν υγιείς ρυθμίσεις σε συνολικά δάνεια ύψους 28 δισ. ευρώ.
Aν οι ρυθμίσεις δεν πετύχουν τότε θα ζητηθεί από τις τράπεζες μια πιο επιθετική πολιτική με περισσότερους πλειστηριασμούς και περισσότερες πωλήσεις σε funds.