«Δεν ξέρουμε αν θα κρατήσουμε το πέμπτο παιδί - Η ακρίβεια μας έχει λυγίσει» εξομολόγηση πολύτεκνου

Η συγκεκριμένη περίπτωση φέρνει στο προσκήνιο την αναγκαιότητα επανεξέτασης των πολιτικών που αφορούν τα εισοδηματικά κριτήρια και τα επιδόματα για τις πολύτεκνες οικογένειες

Στην Ελλάδα, οι πολύτεκνες οικογένειες συχνά βιώνουν τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες, όπως αποδεικνύεται από την ιστορία ενός πολύτεκνου πατέρα τεσσάρων παιδιών, με τη σύζυγό του να είναι έγκυος στο πέμπτο.

Αντιμέτωπος με αυξανόμενες οικονομικές πιέσεις, αυτός ο πατέρας βρέθηκε στη δύσκολη θέση να αποφασίσει την διακοπή της κύησης, καθώς το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους, που ανέρχεται σε 40.000 ευρώ, οδήγησε στην απώλεια των οικονομικών προνομίων και επιδομάτων που δικαιούνταν ως πολύτεκνη οικογένεια.

Η απόφαση αυτή δεν ήταν εύκολη και αναδεικνύει την απόγνωση και την πίεση που βιώνουν πολλές πολύτεκνες οικογένειες στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι το ετήσιο εισόδημά τους δεν θεωρείται χαμηλό, τα τεράστια έξοδα για τη διατροφή, ένδυση, υγεία, εκπαίδευση και άλλες δραστηριότητες των παιδιών καθιστούν την καθημερινότητα εξαιρετικά δύσκολη. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, το κόστος ανατροφής ενός παιδιού από τη γέννηση έως την ηλικία των 18 ετών ανέρχεται σε 160.000 έως 200.000 ευρώ. Ένα πολύτεκνο ζευγάρι με τέσσερα παιδιά, όπως αυτό, αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές απαιτήσεις που οι περιορισμοί επιδομάτων δυσχεραίνουν περαιτέρω.

Η συγκεκριμένη περίπτωση φέρνει στο προσκήνιο την αναγκαιότητα επανεξέτασης των πολιτικών που αφορούν τα εισοδηματικά κριτήρια και τα επιδόματα για τις πολύτεκνες οικογένειες. Είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες αυτών των οικογενειών και να παρέχεται η απαιτούμενη στήριξη χωρίς τιμωρητικά κριτήρια. Η οικονομική στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών θα μπορούσε να αποτελέσει ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, προσφέροντας ένα πιο ασφαλές μέλλον τόσο για τις οικογένειες όσο και για την κοινωνία συνολικά.