Νέα πρόκληση Κουρτς: Να σταματούν οι πρόσφυγες σε Λέσβο και Λαμπεντούζα!
Την πρόταση που είχε κάνει στο παρελθόν, για υιοθέτηση του "αυστραλιανού μοντέλου" στο προσφυγικό ζήτημα και τη μετατροπή της Λέσβου και της Λαμπεντούζα σε στρατόπεδα κράτησης προσφύγων, κάτι που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών από πολλές πλευρές, επαναλαμβάνει ουσιαστικά σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Kurier", ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.
Ο ίδιος δέχθηκε πρόσφατα πολλές επικρίσεις για την πρότασή του να σταματά το προσφυγικό ρεύμα στα εξωτερικά σύνορα, παραδέχεται ο Κουρτς, εξηγώντας ωστόσο εκ νέου πως "αυτό σημαίνει ότι καθένας που φθάνει στην ελληνική Λέσβο ή στην ιταλική Λαμπεντούζα δεν επιτρέπεται στη συνέχεια να μεταφέρεται στην ενδοχώρα" επειδή, όπως ισχυρίζεται, "εάν δεν τους σταματά κανείς εκεί, τότε οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να έρχονται, και εάν εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν δημιουργήσουμε τάχιστα αυτό το σύστημα, τότε σύντομα οι άνθρωποι θα προωθούνται προς εμάς μέσω του "Περάσματος Μπρένερ " (στα ιταλο-αυστριακά σύνορα).
Στη συνέχεια ο Σεμπάστιαν Κουρτς διευκρινίζει εκ νέου πως "αυτό που ζητώ είναι να σταματά κανείς τους ανθρώπους στα εξωτερικά σύνορα και να μην μεταφέρονται στη συνέχεια στην ενδοχώρα. Αυτό σταματά το ρεύμα. Διότι οι άνθρωποι δεν έρχονται για να βρουν ασφάλεια στη Λαμπεντούζα ή στη Λέσβο, αλλά για να βρουν μία καλύτερη ζωή στην Αυστρία, στη Γερμανία ή στη Σουηδία".
Κατά την άποψή του, αυτό είναι ανθρώπινα κατανοητό 100% ωστόσο, εάν εκπληρωθεί αυτή η επιθυμία τους, τότε δεν θα πρέπει κανείς να εκπλήσσεται από το γεγονός ότι θα έρχονται ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, αυτή τη στιγμή ζουν στην Αφρική ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, που σε 20 χρόνια θα γίνουν δύο δισεκατομμύρια και στο τέλος του αιώνα θα είναι τέσσερα δισεκατομμύρια.
"Η μεταναστευτική πίεση παραμένει τρομερή", τονίζει χαρακτηριστικά.
Πρόσφατα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση να υιοθετήσει το "αυστραλιανό μοντέλο" στο προσφυγικό ζήτημα και να μετατρέψει τη Λέσβο και τη Λαμπεντούζα σε στρατόπεδα κράτησης προσφύγων, κάτι που είχε προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών από πολλές πλευρές.
Αντιδρώντας έντονα ο δήμαρχος της Λέσβου Σπύρος Γαληνός, του διαμήνυσε πως "αυτές οι προτάσεις συνιστούν για εμάς κήρυξη πολέμου και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Λέσβος ένα δεύτερο Αλκατράζ, αλλά θα αντισταθούμε με όλα τα μέσα".
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Λέσβου, "οι προτάσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, είναι απαράδεκτες, προσβλητικές και συκοφαντούν το νησί μου, μετατρέπουν τη Λέσβο και την Ελλάδα συνολικά σε μία αποθήκη ψυχών".
Δριμεία κριτική, καταγγέλοντάς τες ως "εξαιρετικά παράτολμες", καθώς επίσης και "παράνομες και αντισυνταγματικές", είχε ασκήσει στις προτάσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών μεταξύ άλλων και ο γνωστός για την ιδιαίτερα φιλοπροσφυγική πολιτική του δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ.
Υπενθυμίζεται πως ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, σε σχέση με την προσφυγική κρίση, έχει κατηγορήσει επανειλημμένα στο παρελθόν την Αθήνα για "ανικανότητα" διαφύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ζητώντας μάλιστα την άσκηση πιέσεων και τη λήψη μέτρων εναντίον της, ενώ δεν είχε προσκαλέσει την Ελλάδα στην αποκαλούμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, τον περασμένο Φεβρουάριο στη Βιέννη.
Σύμφωνα με την άποψη του επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, την οποία είχε κάνει επανειλημμένα γνωστή και στο παρελθόν, "η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει έως τώρα προθυμία για μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ενδιαφερόταν μόνο για την κατά το δυνατόν παραπέρα μεταφορά των προσφύγων".
Στην αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης, ο Σεμπάστιαν Κουρτς και η επίσης προερχόμενη από το Λαϊκό Κόμμα τότε υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά και ερήμην της άμεσα ενδιαφερόμενης Ελλάδας τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες (Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σλοβενία και Σερβία) με αντικείμενο το συντονισμό τους για τη μείωση των προσφυγικών ροών.
Στη Διάσκεψη -- η οποία, λόγω του εξωθεσμικού χαρακτήρα της είχε προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες, όχι μόνον της Αθήνας, αλλά επίσης των Βρυξελλών και του Βερολίνου -- είχε αποφασιστεί το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων που είχε ως συνέπεια τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, με όλες τις δραματικές εξελίξεις.
Η Ελλάδα είχε αντιδράσει τόσο με έντονη κριτική από πλευράς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (με ομιλία του στη Βουλή) και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, όσο και με διάβημα διαμαρτυρίας και με την ανάκληση στην Αθήνα για διαβουλεύσεις της πρεσβευτή της Ελλάδας στην Αυστρία, η οποία επέστρεψε μόνον έπειτα από δύο μήνες με την ευκαιρία της επίσκεψης εργασίας του Νίκου Κοτζιά στη Βιέννη, στις 11 Μαίου.