Τι πρέπει να προσέξετε αν μεγαλώνετε μοναχοπαίδι

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που έχει ένα μοναχοπαίδι;
pixabay.com
4'

Όταν ακούτε ότι κάποιος έχει ή είναι μοναχοπαίδι, τι σας έρχεται στο μυαλό; Μήπως ένα κακομαθημένο παιδί, που έχει μάθει να τα έχει όλα δικά του και να γίνεται πάντα αυτό που θέλει; Και όμως! Δεν είναι όλα τα μοναχοπαίδια έτσι!

Η αλήθεια είναι πως όταν οι γονείς έχουν ένα και μόνο παιδί, συνήθως το κακομαθαίνουν, στην προσπάθειά τους να το ευχαριστήσουν και επειδή πέφτουν πάνω του. Δεν γνωρίζουν και οι ίδιοι πώς να μοιράσουν την αγάπη τους, ενώ παράλληλα μπορεί να γίνονται πολύ φορτικοί και απαιτητικοί από εκείνο. Το να μην υπάρχουν αδέλφια, βλέπουμε πως δεν είναι και τόσο καλή ιδέα τελικά, όταν μάλιστα βλέπουμε πως στις μέρες μας και λόγω της οικονομικής κρίσης, πληθαίνουν τα …μοναχοπαίδια για ευνόητους λόγους! Λέτε οι πιο παλιοί να είχαν δίκιο όταν έλεγαν για τα παιδιά: «ένα ίσων κανένα;»

Για να δούμε όμως, ποια είναι κάποια από τα κύρια χαρακτηριστικά:

Δεν ξέρει να μοιράζεται:

Και πώς να το μάθει όταν μεγαλώνει μόνο του; Τα πιο παλιά χρόνια, τα παιδιά έβγαιναν στις αλάνες και έπαιζαν, οπότε ακόμα και το μοναχοπαίδι μάθαινε – με άλλους τρόπους – να μοιράζεται σιγά σιγά. Σήμερα, βρισκόμενο στους 4 τοίχους, δεν γίνεται να το μάθει, μέχρι να φτάσει τουλάχιστον στην προσχολική ηλικία και να πάει στο παιδικό σταθμό ή στο νήπιο. Βέβαια, το μοίρασμα δεν έχει να κάνει μόνο με τα παιχνίδια, τα ρούχα ή το φαγητό! Το κυριότερο μοίρασμα είναι το συναισθηματικό που περικλείει την αγάπη των γονιών του! Και εφόσον δεν υπάρχει κάποιο αδελφάκι να ακολουθεί, εξακολουθεί και την απολαμβάνει μέχρι το γονεϊκό γήρας! Ναι, όπως λέμε και εμείς οι ειδικοί, δεν υπάρχει ο διάδοχος που θα διεκδικήσει και θα «κλέψει» τον θρόνο του!

Δεν μαθαίνει να διεκδικεί:

Είναι η συνέχεια από το παραπάνω, ότι δηλαδή δεν υπάρχει κάποιος να «απειλεί» την εξουσία του και την πρωτιά του, δεν μαθαίνει πως μπορεί να διεκδικήσει όλα όσα του δόθηκαν από μόνα τους αλλά και πώς να τα διατηρήσει! Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά μοναχοπαίδια – κυρίως τα κακομαθημένα, όταν πεθαίνουν οι γονείς και τους αφήνουν περιουσία, την εξαφανίζουν σε γρήγορο χρονικό διάστημα, εφόσον δεν έχουν μάθει πώς να την διατηρήσουν αλλά και πως από μόνα τους μπορούν να κάνουν πράγματα!

Δεν ξέρει να ελίσσεται:

Οι ελιγμοί και η προσαρμοστικότητα, είναι επίσης άγνωστα στοιχεία στο μοναχοπαίδι, καθώς δεν το μαθαίνει μέσα από τη δοκιμή διαφόρων συμπεριφορών που θα του έφερναν τα επιθυμητά αποτελέσματα!

Όλα είναι εύκολα:

Το να απολαμβάνει έτσι απλά ότι θελήσει του περνάει το μήνυμα πως «όλα είναι εύκολα», δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις και πολύ! Αποτέλεσμα, να χάνει ευκαιρίες στη ζωή του που θα μπορούσαν να του ανοίξουν πόρτες…

Μεγαλώνει σε «συναισθηματική γυάλα»:

Συνήθως, οι γονείς προσπαθούν να το προστατέψουν από το «κακό» και την «κακία του κόσμου», μέσα από μία έντονα υπερπροστατευτική συμπεριφορά. Απλά, δεν αντιλαμβάνονται, πως το να μεγαλώνει το παιδί τους στη γυάλα, δεν είναι προστασία, εφόσον αργότερα στη ζωή του θα κληθεί και απότομα μάλιστα να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις…

Προσοχή λοιπόν, όσοι μεγαλώνετε μοναχοπαίδι! Μπορείτε να το κάνετε ένα ευπροσάρμοστο παιδί που θα μάθει να διεκδικεί αυτό που θέλει και πως δεν είναι όλα δεδομένα στη ζωή. Εάν δεν υπάρχουν άλλα παιδιά (στην πολυκατοικία, στη γειτονιά) που μπορεί να έρχεται σε συχνή επαφή, πηγαίνετέ το σε έναν παιδικό σταθμό για να κοινωνικοποιηθεί από νωρίς.

Εάν υπάρχουν παιδιά φίλων και ξαδέλφια, επίσης να το φέρνετε σε επαφή μαζί τους, όπως επίσης χρειάζεται και εσείς ως οικογένεια να είστε πιο ανοιχτή στην κοινωνικότητα. Δώστε του να αναλάβει πρωτοβουλίες, μην τρέχετε διαρκώς πίσω του, αφήστε το να «σκοντάψει» και να ξανασηκωθεί, αφήστε το να μάθει μέσα από τα πρώτα βήματα της ζωής του, ότι χρειάζεται προσπάθεια και διεκδίκηση…

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

πηγή: Mothersblog.gr