Πανελλήνιες: Επανέρχεται η «βάση του 10» - Αλλαγές εξετάζει το Υπουργείο Παιδείας
Το γεγονός πως μαθητές με σχεδόν λευκή κόλλα εισάγονται σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για ελάχιστη βάση εισαγωγής.
Και η Νίκη Κεραμέως δεν έκρυψε τον προβληματισμό της.
Όπως είπε στο κεντρικό δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1, «ο αυξημένος αριθμός των εισακτέων, οι χειρότερες από προηγούμενες χρονιές επιδόσεις των μαθητών και οι προτιμήσεις των παιδιών είναι που καθορίζουν την πορεία των βάσεων».
Σχολιάζοντας τις χαμηλές βαθμολογίες με τις οποίες εισήχθησαν μαθητές σε σχολές ΑΕΙ, είπε ότι «η κυβέρνηση έχει από καιρό πει ότι πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα ορίζεται από την Πολιτεία και από εκεί και πέρα να μπορεί κάθε Πανεπιστήμιο να ορίζει, εάν θέλει, ακόμη υψηλότερη βάση».
«Τα σημερινά αποτελέσματα πρέπει να μας προβληματίσουν, όπως έκανα εγώ όταν είδα σήμερα ότι μπαίνει στο Πανεπιστήμιο ένας μαθητής με βαθμολογία 0,8», είπε η Νίκη Κεραμέως, λέγοντας ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη για αλλαγή, η οποία όμως, όπως τόνισε, θα γίνει μετά από ευρύ κοινωνικό διάλογο.
Η κ. Κεραμέως επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση του στην αναθεώρηση του Συντάγματος, λόγω της οποίας δεν μπορούν για τα επόμενα δέκα χρόνια να ιδρυθούν ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα.
Η υπουργός Παιδείας είπε ότι η κυβέρνηση, δεν θέλει να αιφνιδιάσει τα παιδιά που προετοιμάζονται για να δώσουν εξετάσεις, έχει κάνει ορισμένες διορθωτικές αλλαγές, αλλά δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο ισχύον σύστημα για τα παιδιά που φοιτούν τώρα στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου.
Σε ό,τι αφορά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η κ. Κεραμέως είπε ότι «ήδη όλα τα βιβλία έχουν ήδη παραδοθεί στα σχολεία όλης της χώρας, ενώ στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι διορισμοί των αναπληρωτών εκπαιδευτικών», σημειώνοντας όμως ότι «η κυβέρνηση θεωρεί απαράδεκτο οι εκπαιδευτικοί να μαθαίνουν την τελευταία στιγμή που διορίζονται», τονίζοντας ότι στόχος είναι την επόμενη χρονιά να γίνει όλη η διαδικασία πολύ νωρίτερα.
Σε ότι αφορά την διάταξη για την κατάργηση του ασύλου, η υπουργός Παιδείας είπε ότι «η κυβέρνηση ψήφισε μια καθαρή διάταξη, χωρίς "παραθυράκια" για κανέναν, ώστε όλοι –και οι αστυνομικοί- να κάνουν αυτό που γίνεται σε κάθε δημόσιο κτήριο», συμπληρώνοντας ότι «έχουν γίνει πολλές προπαρασκευαστικές ενέργειες, με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ώστε να τηρηθεί ο νόμος».
Κατέληξε ωστόσο, σημειώνοντας ότι «εμείς ελπίζουμε να μην χρειαστεί να εφαρμοστεί ποτέ αυτή η διάταξη. Θέλουμε να υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι στο Πανεπιστήμιο θα μπορεί ο καθένας να μιλάει ελεύθερα, καθώς ψηφίσαμε μια διάταξη που αποκαθιστά το άσυλο στην ουσιαστική του έννοια, που επιτρέπει σε όλους να μιλούν ελεύθερα μέσα στους χώρους των πανεπιστημίων.
Φοιτητές με βαθμό μικρότερο του 1
Πόσο απίθανο είναι να περάσει κάποιος σε πανεπιστήμιο με βαθμό μικρότερο του... 1; Οι φετινές βάσεις εισαγωγής επεφύλασσαν και εκπλήξεις!
Συγκεκριμένα όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο χαμηλότερος βαθμός εισαγωγής από το Γενικά Λύκεια είναι 4.737 μόρια στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.
Ακόμα χαμηλότερες βαθμολογικές επιδόσεις είχαμε στους απόφοιτους των ΕΠΑΛ. Στα επαγγελματικά Λύκεια με μόλις 840 μόρια, δηλαδή με βαθμό 0,8, υποψήφιος μπαίνει στο τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης.
Πολιτικός μηχανικός με 845 μόρια!
Εντύπωση προκαλεί ο βαθμός εισαγωγής υποψηφίου, ο οποίος με μόλις 845 μόρια (δηλαδή 0,9 περίπου) εισήχθη στο τμήμα πολιτικών μηχανικών στην Πάτρα.
Τα υπόλοιπα... limit down
Το... εντυπωσιακό 9.747 μόρια είναι η βάση εισαγωγής στο νέο τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Την ίδια ώρα στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας της Κομοτηνής η βάση εισαγωγής είναι λίγο πάνω από το 10, στα 10.289 μόρια, με πτώση 1.611 μόρια.
Με βάση κάτω του δέκα εισήχθησαν και οι τελευταίοι στο Μαθηματικό της Σάμου, η βάση του οποίου φέτος κατρακύλησε κατά 2.587 μόρια, στα 7.501.
Η πτώση στις νομικές σχολές κυμαίνεται στα 100 με 200 μόρια, στις ιατρικές σχολές στα 200 με 300 μόρια, οι πολυτεχνικές σχολές στα 300 με 800 μόρια, οι παιδαγωγικές στα 600 μόρια, οι μαθηματικές στα 500 με 1.000 μόρια.
Άνοδο σημειώνουν οι σχολές πληροφορικής περίπου στα 400 μόρια, καθώς και οι οικονομικές και αστυνομικές σχολές.
Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, τα στοιχεία αφορούν 104.000 υποψήφιους εκ των οποίων 80.000 εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ίδια, το 23% των υποψηφίων εισάγεται στη σχολή της πρώτης προτίμησής τους.
Μάλιστα, οι γυναίκες έχουν και πάλι την πρωτιά, καθώς σημειώνουν επιτυχία 53,48% και οι άνδρες ακολουθούν με 46%.
«Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που διαμορφώνουν τις βάσεις. Το πρώτο είναι ο αριθμός των εισακτέων. Φέτος υπάρχει μία αύξηση κατά περίπου 3.200 θέσεις. Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων οι οποίες φέτος κινήθηκαν πτωτικά. Και ο τρίτος είναι οι προτιμήσεις των υποψηφίων που είναι λίγο πολύ οι ίδιες σε σχέση με πέρσι. Άρα ο κύριος λόγος για την πτωτική τάση είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων», ανέφερε η υπουργός Παιδείας.
Την ίδια ώρα, η κ. Κεραμέως τόνισε πως οι υποψήφιοι που είναι κάτω από τη βάση στα γενικά λύκεια ξεπερνούν το 25% ενώ στα επαγγελματικά λύκεια, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 40%.
«Έχουμε πει ότι αν θέλετε πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θεσμοθετήσει μία ελάχιστη βάση εισαγωγής. Αυτό που έχουμε προτείνει και θα θέσουμε είναι να ορίσει η πολιτεία μία ελάχιστη βάση εισαγωγής και κάθε ίδρυμα να έχει την δυνατότητα να ορίσει την δική του βάση πάνω από αυτή την βάση», σημείωσε η Νίκη Κεραμέως.
Επιπλέον εξήγησε ότι για τα παιδιά που μπαίνουν τώρα στην Γ' Λυκείου δεν θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στους βασικούς του άξονες αλλά η κυβέρνηση θα εξετάσει το θέμα για τους μαθητές της Β' Λυκείου.
Δείτε ΕΔΩ τα αποτελέσματα των Βάσεων 2019
ΔΕΙΤΕ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ LINK ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ 2019
ΓΕΛ ΗΜΕΡΗΣΙΑ
ΓΕΛ ΕΣΠΕΡΙΝΑ
ΕΠΑΛ ΗΜΕΡΗΣΙΑ
ΕΠΑΛ ΕΣΠΕΡΙΝΑ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Αίγιο: Ράγισαν καρδιές στην κηδεία γιαγιάς και εγγονού - Συγκλονίζει η μητέρα του βρέφους
Οικογενειακή τραγωδία: Σκότωσε τη γυναίκα, την κόρη και την πεθερά του και αυτοκτόνησε (vid)