Προκαλεί το σχολείο Ψυχοσωματικές Διαταραχές;
Δεν είναι άλλωστε λίγες οι έρευνες που δείχνουν πόσο σκληρά εργάζονται οι Έλληνες μαθητές με όλα τα μαθήματα και το φόρτο εργασίας που είναι επιφορτισμένοι. Παράλληλα έρευνες δείχνουν ότι το σώμα, ο νους και τα συναισθήματα είναι αλληλένδετα, καθώς το ένα επηρεάζει το άλλο.
Τι αγχώνει τα παιδιά;
Ένα παιδί που πηγαίνει στο σχολείο και ιδιαίτερα από το δημοτικό και μετά καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από καταστάσεις που ανάλογα με την ψυχική του ανθεκτικότητα το επηρεάζουν. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Στέλιος Μαντούδης , Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής επισημαίνει μερικούς από τους παράγοντες που προκαλούν στρες και έντονο άγχος στα παιδιά:
- Ο αγώνας για υψηλές επιδόσεις και ο ανταγωνισμός με τους συμμαθητές
- Η πίεση από τους γονείς για καλούς βαθμούς
- Η έκθεση μπροστά στους συμμαθητές, τους «σημαντικούς άλλους» για το παιδί.
- Η απομόνωση και η έλλειψη παρέας στα διαλλείματα.
- Η μη αποδοχή και η περιθωριοποίηση από τους συμμαθητές.
- Η αρνητική κριτική από τους συμμαθητές/τους δασκάλους/τους γονείς.
- Ο αυξημένος φόρτος εργασίας στο σπίτι και η διαχείριση αρκετών εξωσχολικών δραστηριοτήτων.
- Τα διαγωνίσματα και τα τεστ.
Ποια ψυχοσωματικά συμπτώματα εκδηλώνουν τα παιδιά;
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;
Οι γονείς χρειάζεται να είναι κοντά στο παιδί, να του δείχνουν με κάθε τρόπο αγάπη και αποδοχή. Να τα καθησυχάζουν λέγοντάς τους ότι όλοι κάνουμε λάθη, όλοι έχουμε τις καλές και τις κακές μας μέρες, όμως τις ξεπερνάμε. Δείξτε τους ότι τα αγαπάτε πάντα και ότι η αγάπη σας δεν εξαρτάται από τους βαθμούς τους. Καμιά φορά τα παιδιά έχουν την τάση να παρερμηνεύουν την αγωνία των γονιών για καλές σχολικές επιδόσεις και να νιώθουν μέσα τους απόρριψη.
Γενικότερα η καλή επικοινωνία με το παιδί είναι πολύ σημαντική. Συζητήστε μαζί του, ρωτήστε το για τη μέρα του στο σχολείο και δώστε του χρόνο να σας εκφράσει αυτά που νιώθει. Eίναι σημαντικό να νιώσει ότι ενδιαφέρεστε για αυτό και τα συναισθήματά του.
Πότε χρειάζεται να απευθυνθώ σε κάποιον ειδικό;
Αν βλέπετε ότι παρά την προσπάθεια σας να βοηθήσετε το παιδί εκδηλώνει αρκετά από τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν για μεγάλο διάστημα, τότε καλό είναι να απευθυνθείτε σε ένα αναπτυξιακό κέντρο και να ζητήσετε τη συμβολή ενός ειδικού, ο οποίος με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να εντάξει στο πρόγραμμά του θεραπευτικές τεχνικές χαλάρωσης οι οποίες μειώνουν το άγχος, αυξάνουν την ψυχική ανθεκτικότητα και συμβάλλουν στη διαμόρφωση θετικού κλίματος μεταξύ οικογένειας-παιδιού-σχολείου. Με την καθοδήγηση του θα αμβλυνθούν τα συμπτώματα αυτά και το παιδί θα αισθάνεται περισσότερο έτοιμο να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις γύρω του.
Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou
www.mandou.gr
πηγή: Mothersblog.gr