Ειδική Αγωγή: Πότε αναλαμβάνουν καθήκοντα οι διορισθέντες εκπαιδευτικοί

Έως τις 26 Αυγούστου αναλαμβάνουν καθήκοντα οι διορισθέντες στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
INTIME NEWS
12'

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (1289 τ.Γ΄) η απόφαση για τον διορισμό 3.445 εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, οι διοριζόμενοι και οι διοριζόμενες οφείλουν να παρουσιαστούν στους προϊσταμένους των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας από την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020 έως και την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020.

Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για τα σχολεία – Ποιες μάσκες να φορούν οι μαθητές

Λεπτομέρειες σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων, θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθούν συνολικά από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, τη Δευτέρα 24 Αυγούστου.

Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Πέμπτης (20/8).

«Όπως το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα, οι εισηγήσεις των ειδικών μας καθοδηγούν για τις αυξημένες προφυλάξεις που απαιτούνται» είπε μεταξύ άλλων ο Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε: «όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός "είμαστε έτοιμοι να επικαιροποιήσουμε και να ενισχύσουμε περισσότερο αυτά τα μέτρα, στηριζόμενοι πάντα σε πραγματικά δεδομένα"».

Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία φέτος θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη λειτουργία τους και τα μέτρα προφύλαξης που θα πρέπει να πάρουν τα παιδιά.

Με μάσκες οι μαθητές στα σχολεία

Για το άνοιγμα των σχολείων και τη χρήση μάσκας μίλησε το πρωί της Πέμπτης (20/8) στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμωξιολόγων και μέλος την επιτροπής Λοιμωξιολόγων για τον κορονοϊό, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Όπως είπε και ο πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμωξιολόγων οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα και θα δοθούν σαφείς οδηγίες.

Τα παιδιά που συγχρωτίζονται με ηλικιωμένους θα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους, επεσήμανε ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, ωστόσο συμπλήρωσε ότι η μεταδοτικότητα από παιδιά σε ενηλίκους είναι μικρή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έως τώρα οι ειδικοί.

Σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου, είπε ότι υπάρχει υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο επικαιροποιείται συνεχώς. «Αν τα κρούσματα αυξηθούν δεν θα έχουμε την ίδια εικόνα και λειτουργία του σχολείου», τόνισε. Τα παιδιά θα προαυλίζονται ανά ομάδες, δεν θα βγαίνουν διάλειμμα όλες οι τάξεις στον ίδιο χώρο. Επίσης, συζητείται και το θέμα αλλαγής ωραρίου του σχολείου. «Στόχος είναι να μην κλείσει το σχολείο στην περίπτωση κρούσματος», τόνισε ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Τι μάσκα να φορούν τα παιδιά

Ο πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμωξιολόγων εξήγησε πως η μάσκα που θα φορούν τα παιδιά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερων προδιαγραφών. Συστήνει, μάλιστα, τη βαμβακερή μάσκα και να πλένεται καθημερινά. Θα δοθούν ακριβείς οδηγίες, ανέφερε.

Συγκεκριμένα, θα γίνουν σποτάκια και ενημέρωση από τους εκπαιδευτικούς. Επίσης, συμβούλευσε τους γονείς να προμηθεύονται τις μάσκες από φαρμακεία και όχι από οπουδήποτε, για να είναι σίγουροι για την ποιότητα και την ασφάλειά τους.

Υποχρεωτική η μάσκα

Στο STAR μίλησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως όπου ανέφερε με λεπτομέρειες τα πρώτα μέτρα που έχουν αποφασιστεί από το υπουργείο Παιδείας για τον κορονοϊό.

Όπως εξήγησε η υπουργός η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ εξετάζεται αν θα πρέπει να φορούν μάσκα και οι μαθητές μικρή ηλικίας, όσοι φοιτούν δηλαδή στις πρώτες τάξεις του δημοτικού και στα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Η κ. Κεραμέως ανέφερε επίσης ότι θα υπάρχουν αλλαγές και στις απουσίες, καθώς πλέον το πλαίσιο θα είναι πιο περιορισμένο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο μαθητής θα μπορεί να απουσιάζει:

  • στην περίπτωση που νοσεί με Covid-19
  • αν νοσεί κάποιος από το περιβάλλον του
  • αν ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Σημειώνεται ότι για τις παραπάνω περιπτώσεις, θα πρέπει να καταθέσει στο σχολείο του και τα ανάλογα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Τι θα γίνει εάν υπάρξει κρούσμα σε σχολείο

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε επίσης στην ύπαρξη ειδικού πρωτόκολλου σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα κορονοϊού σε σχολική μονάδα.

«Αναμένεται να βγει ένα αναλυτικό πρωτόκολλο. Μέχρι στιγμής υπήρχε η οδηγία ότι κλείνει το τμήμα και ακολουθεί ιχνηλάτηση. Θα αναμένουμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της επιτροπής των ειδικών στην κατεύθυνση αυτή. Το υπουργείο, πάντως, είναι προετοιμασμένο να παρέχει τηλε-εκπαίδευση σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Δείτε όσα είπε η κ. Κεραμέως στο βίντεο που ακολουθεί:

Τα μέτρα προστασίας που θα ληφθούν στα σχολεία

Από τις 7 Σεπτεμβρίου προβλέπονται τα ακόλουθα αυξημένα μέτρα προστασίας:

  • Υποχρεωτική η μάσκα
  • Διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές
  • Αντισηπτικά και σαπούνια που θα καλύπτουν οι δήμοι
  • Συστηματικός καθαρισμός των σχολείων
  • Επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

Επέλαση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα

Έντονος είναι ο προβληματισμός σε κυβέρνηση και ειδικούς για τη μαζική εμφάνιση κρουσμάτων του κορονοϊού σε γηροκομεία, αλλά και σε υγειονομικούς, εργαζόμενους νοσοκομείων.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων στις προνοιακές δομές, όπως οι οίκοι ευγηρίας, άφησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στον απόηχο της αύξησης των κρουσμάτων στους οίκους ευγηρίας.

«Αμέσως μετά τις διακοπές τους, και πριν την επιστροφή τους στους οίκους ευγηρίας, οι εργαζόμενοι θα τεστάρονται. Είχαμε συνεργασία με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό κ. Σκέρτσο και την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου» σημειωσε σήμερα ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Οι προνοιακές δομές ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας αλλά είναι προτεραιότητα για μας. Έχω μιλήσει για ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων, κινδυνεύουν πιο πολύ απ’ όλους τους άλλους από τον κορωνοϊό» είπε με αφορμή τα κρούσματα σε οίκους ευγηρίας. «Θα έχουμε δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα, στόχος μας είναι να λύνουμε ένα - ένα τα προβλήματα στο μετρό του δυνατού και να δίνουμε αντικειμενική εικόνα του τι επικρατεί στον κόσμο» τόνισε.

Προβληματισμός για τα κρούσμα στα γηροκομεία

Ο Νικόλαος Σύψας, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό σχολιάζοντας τα τελευταία δεδομένα σε χθεσινό δελτίο ειδήσεων δήλωσε χαρακτηριστικά ότι, «ο ιός χτυπάει την πόρτα των γηροκομείων», ενώ τόνισε πως την «ανεύθυνη συμπεριφορά κάποιων την πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε και είναι οι ηλικιωμένοι».

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν λοιπόν τη σημασία της τήρησης τόσο των ατομικών μέτρων προστασία (μάσκα, τήρηση αποστάσεων, καλό πλύσιμο των χεριών) όσο και των τοπικών περιοριστικών μέτρων, ενώ κατά την επιστροφή από τουριστικούς προορισμούς θα πρέπει να αποφεύγουμε την επαφή με ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες τουλάχιστον για επτά ημέρες.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζει σήμερα αξιολογώντας όλα τα τελευταία στοιχεία της επιδημίας στη χώρα, αναμένεται να καταλήξει σε νέες προτεινόμενες παρεμβάσεις σε τοπικό και γενικό επίπεδο, ώστε να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων.

22 κρούσματα στον οίκο ευγηρίας «Εστία Παπαγεωργίου»

Χθες, Τετάρτη 19/8, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 217 νέα κρούσματα κορονοϊού, τη στιγμή που αναζητείται η πηγή μετάδοσης του ιού στον οίκο ευγηρίας «Εστία Παπαγεωργίου».
Συγκεκριμένα, θετικοί σε Covid-19 διαγνώστηκαν 15 ηλικιωμένοι που διέμεναν στο Ιδρυμα «Εστία Παπαγεωργίου» της Iεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως, καθώς και 7 άτομα από το προσωπικό (22 στο σύνολο). Οι 12 από τους ηλικιωμένους νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», οι δύο στο «Ιπποκράτειο» και ένα άτομο στο «Παπανικολάου», ενώ οι επτά εργαζόμενοι βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό.

Οπως είναι φυσικό, όλοι απεύχονται να συμβεί ό,τι και στον οίκο ευγηρίας «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης, όπου ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους 6 ηλικιωμένοι που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της «Αγίας Κυριακής» από την ιχνηλάτηση των επαφών κατέστη εφικτός ο εντοπισμός του ατόμου που αποτέλεσε τον ξενιστή του ιού, ωστόσο δεν έχει συμβεί το ίδιο και στην περίπτωση της «Εστίας Παπαγεωργίου», με τους υπεύθυνους της δομής να δηλώνουν παρ' όλα αυτά ότι τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Αυξάνονται τα κρούσματα σε εργαζόμενους στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) τουλάχιστον 70 γιατροί και λοιπό υγειονομικό προσωπικό εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό τον μήνα Αύγουστο. «Από τους 70 υγειονομικούς που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό τον Αύγουστο, πάνω από 50 είναι ασυμπτωματικοί, με ότι αυτό συνεπάγεται για την διασπορά του κορωνοϊού», επεσήμανε ο Μιχάλης Γιαννάκος.

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς - 10 αδιάγνωστα κρούσματα για κάθε ασυμπτωματικό

Επιμένει ο κορονοϊός στη χώρα μας με τα νούμερα που καταγράφονται τον Αύγουστο να δείχνουν πώς ένα δεύτερο κύμα του φονικού ιού «σαρώνει» τη χώρα. Τα κρούσματα που εξακολουθούν να καταγράφονται είναι σε υψηλά επίπεδα με τους ειδικούς να κάνουν ειδική αναφορά στους ασυμπτωματικούς ασθενείς οι οποίοι είναι αυτοί που προκαλούν «πονοκέφαλο» καθώς μεταδίδουν τον ιό χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν.

Τα 217 κρούσματα που καταγράφηκαν την Τετάρτη έδειξαν πώς η κατάσταση παραμένει δύσκολη στην Αττική η οποία τα τελευταία 24ωρα είναι η αρνητική πρωταγωνίστρια καταγράφοντας καθημερινά έναν μεγάλο αριθμό μολύνσεων.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού μίλησε στον ANT1 και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς τα κρούσματα που καταγράφονται παραμένουν σταθερά πάνω από 200 καθημερινά.

«Νομίζω ότι είμαστε σε ανοδική τάση. Η εφαρμογή των μέτρων μπορεί να δείξει ότι αποδίδουν, αλλά θα το διαπιστώσουμε σε δέκα ημέρες. Ο αριθμός των κρουσμάτων που βλέπουμε είναι συνήθως ο ελάχιστος. Μπορεί να υπάρχουν πολλά άλλα, και σίγουρα θα υπάρχουν, όμως είναι χωρίς συμπτώματα. Και αυτό γιατί δεν κάνουμε επίσημη δειγματοληπτική εξέταση ενός τυχαίου δείγματος του πληθυσμού για να ξέρουμε στα 10 εκατ. Έλληνες πόσοι άλλοι είναι ασυμπτωματικοί και νοσούν. Με αυτό τον τρόπο δεν μπορούμε να δούμε την αύξηση. Την μεταβολή μπορούμε να τη δούμε με τα κρούσματα που νοσούν, με αυτά που χρειάζονται νοσηλεία και αυτά που απαιτούν εισαγωγή σε εντατική ή διασωλήνωση. Μόνο έτσι μπορούμε να καταλάβουμε τι γίνεται», ανέφερε.

Σχετικά με τους ασυμπτωματικούς ασθενείς για τους οποίους έχει εκφραστεί η άποψη ότι μπορεί να είναι χιλιάδες, είπε: «Η πιο ήπια εκδοχή αναφέρει ότι για κάθε συμπτωματικό κρούσμα υπάρχουν δέκα αδιάγνωστα στον πληθυσμό. Οπότε ναι, θα μπορούσαν να είναι κάποιες δεκάδες χιλιάδες κρουσμάτων στη χώρα τα οποία μεταδίδουν χωρίς να υποφέρουν και χωρίς να απαιτούν θεραπεία αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς πόσα είναι».

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων η κ. Λινού υποστήριξε ότι θα πρέπει να τηρηθούν μια σειρά από μέτρα. «Πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών, των γονιών αλλά και των εργαζομένων. Όλα τα μέτρα πρέπει να είναι συλλογικά. Οχι μόνο μάσκα, αλλά να υπάρχει τήρηση αποστάσεων, συχνό πλύσιμο των χεριών και αξιοποίηση των υπαίθριων χώρων. Επίσης τα μεγάλα τμήματα να σπάσουν γιατί μόνο η μάσκα δεν λύνει το πρόβλημα. Κάθε δήμος να βρει, αν υπάρχουν κάποιες αίθουσες που δεν χρησιμοποιούνται, όπως πνευματικά κέντρα ή βιβλιοθήκες και να πάνε εκεί οι μαθητές», είπε χαρακτηριστικά ενώ επεσήμανε πως αν τα παιδιά μείνουν στο σπίτι ο κίνδυνος είναι υψηλότερος, καθώς εκτίθενται σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί αναλυτικά όσα είπε η κ. Λινού:

«Η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει ανά πάσα στιγμή»

Η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία μίλησε στον Alpha όπου δεν έκρυψε την ανησυχία της.

Σχετικά με τα πολλά κρούσματα σε υγειονομικούς και γηροκομεία έδειξε προβληματισμένη. «Μπορεί η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου ανά πάσα στιγμή. Ελπίζουμε αυτό να μην συμβεί. Και θέλω να σταθώ στους συνωμοσιολόγους. Τους προσκαλώ να μπουν στους θαλάμους που νοσηλεύονται ασθενείς με κορονοϊο να δουν».

Η κ Γκάγκα αναφέρθηκε επίσης και στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για Μύκονο και Χαλκιδική. «Το βασικό είναι να τηρούνται τα μέτρα. Βλέπουμε πως οι νεκροί σε όλο τον κόσμο φτάνουν τους 800.000. Είναι βόμβα τα πάρτι τόσο για μας όσο και για το τουριστικό μέλλον της χώρας μας. Ολοι θέλουμε να πάμε σε ένα πάρτι, αλλά… Αν δεν κρατήσουμε τα πρωτόκολλα, θα ξεφύγει η κατάσταση με νοσηλείες και θανάτους».

Τέλος η κ. Γκάγκα τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων και εξήγησε το γιατί: «Μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων είναι τέτοιος που δεν επιτρέπει να είναι κλειστά. Τα παιδιά είναι πιο ασφαλές να βρίσκονται στα σχολεία πάρα να είναι σε παιδικές χαρές χωρίς μέτρα. Σύμφωνα με τις μελέτες, τα παιδιά κινδυνεύουν ακόμα λιγότερο, δεν μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι και στο μεγαλύτερό τους ποσοστό δεν νοσούν. Θα ξεκινήσουν τα σχολεία με αυστηρά πρωτόκολλα με μάσκες και ανοιχτά παράθυρα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη Newsbomb.gr: Πόσο κοντά είναι Ελλαδα-Κύπρος στην οριοθέτηση ΑΟΖ