ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Καταλήψεις στα σχολεία - Αντιπρόεδρος ΟΛΜΕ στο Newsbomb.gr: «Η Κεραμέως ρίχνει λάδι στη φωτιά»

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με τους μαθητές και την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), το υπουργείο Παιδείας – Ξεκινά τηλεκπαίδευση με αποκλεισμό όσων συμμετέχουν σε κατάληψη, οι οποίοι θα παίρνουν και απουσία – Η κα. Κεραμέως «ρίχνει λάδι στην φωτιά» δήλωσε στο Newsbomb.gr ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Μαλαγάρης.
INTIME
6'

Του Χρήστου Διαμαντόπουλου

Τρίωρες στάσεις εργασίας, οι οποίες καλύπτουν ολόκληρο το εκπαιδευτικό ωράριο για την Παρασκευή (1/10) και τη Δευτέρα (5/10), προκήρυξαν η ΟΛΜΕ και οι τοπικές ΕΛΜΕ, αντιδρώντας στην απόφαση της υπουργού Παιδείας να αποκλειστούν από την τηλεκπαίδευση όλοι οι μαθητές που συμμετέχουν στις καταλήψεις.

Μιλώντας για το θέμα στο Newsbomb.gr ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Μαλαγάρης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει καμία έννοια διαλόγου σε το υπουργείο Παιδείας. «Η κα. Κεραμέως μας έχει αρνηθεί συνάντηση για τα θέματα αυτά. Αυτό δημιουργεί απαξίωση της ΟΛΜΕ ενώ όλες μας οι προτάσεις καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων. Η κα. Κεραμέως παρουσίαζε από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της μια δυστοκία και έλλειψη διάθεσης διαλόγου. Μας έχει συναντήσει λίγες φορές. Επιπλέον, θα ήθελα να τονίσω ότι με αποφάσεις σαν και αυτή προσπαθεί να οξύνει την κατάσταση. Αντί να συναισθανθεί το έκτακτο των συνθηκών “ρίχνει λάδι στη φωτιά» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας.

«Κάνουν τους καθηγητές “καταδότες” των μαθητών τους»

Επιπλέον σημείωσε ότι «Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την τηλεκπαίδευση και τις καταλήψεις είναι καθαρά αντιδημοκρατική. Διαλύει κάθε έννοια παιδαγωγικού κλίματος. Προσπαθεί να φέρει απέναντι μαθητές και εκπαιδευτικούς. Με απλά λόγια προσπαθεί να καταστήσει τους καθηγητές “καταδότες” των μαθητών τους, με το να ζητούν την δήλωση όσων συμμετέχουν στις καταλήψεις».

Και προσθέτει: «το υπουργείο Παιδείας με την απόφαση αυτή εκβιάζει με πρωτοφανή τρόπο τους μαθητές, αποκλείοντάς τους από την τελεκπαίδευση. Βάζοντας απουσίες σε όσους συμμετέχουν στις καταλήψεις προσπαθεί να διαλύσει το μαθητικό κίνημα που εκφράζει δίκαια αιτήματα αυτή την εποχή».

Οι μάσκες και η μη τήρηση αποστάσεων – Σε κίνδυνο μαθητές και καθηγητές

Σε σχέση με τις μάσκες στα σχολεία και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις λάθος διαστάσεις, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κάνει γνωστό στο Newsbomb.gr ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο επί του θέματος. Επίσης υπογράμμισε ότι: «θεωρούμε πιο σημαντικό από τις μάσκες η τήρηση των αποστάσεων. Όταν οι μαθητές και οι καθηγητές συνωστίζονται στις αίθουσες τι να κάνουν οι μάσκες; Επίσης όταν δεν έχουν προσληφθεί καθαρίστριες που είναι αναγκαίες για την τήρηση των κανόνων υγιεινής πως θα προστατευθούν μαθητές και καθηγητές; Ο μέσος όρος ηλικίας των εκπαιδευτικών στην Γενική εκπαίδευση είναι τα 52 έτη αφού τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται προσλήψεις. Συν της άλλης οι εκπαιδευτικοί με τα προγράμματα διδασκαλίας είναι στον αέρα. Δεν έχουν οράριο να συμπληρώσουν. Αναγκάζονται να μετακινούνται σε 3-4 σχολεία την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος εκπαιδευτικός είναι θετικός στον κορονοϊό θα μεταδώσει τον ιό σε όλες αυτές τις σχολικές μονάδες».

Καταλήψεις: Τα 4 μέτρα για να «σπάσουν» - Τι ισχύει για απουσίες και τηλεκπαίδευση

Τα τέσσερα μέτρα για το «σπάσιμο» των καταλήψεων στα σχολεία προβλέπει απόφαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως και της υφυπουργού, Σοφίας Ζαχαράκη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, τα σχολεία υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές.

Μαθητές που παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσίες για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας.

Η απουσία μαθητή από κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καταγράφεται από τον εκπαιδευτικό, προσμετράται στο γενικό σύνολο των απουσιών και λαμβάνεται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης.

Κάθε εκπαιδευτικός υποχρεούται να καταγράφει με κάθε πρόσφορο τρόπο τους τίτλους της ενότητας που δίδαξε καθημερινά.

Υποχρεωτική η εξ'αποστάσεως τηλεκπαίδευση για τους μαθητές σχολείων που τελούν υπό κατάληψη

Υπενθυμίζεται, ότι από την Πέμπτη (1/10), υποχρεωτική είναι η εξ’ αποστάσεως τηλεκπαίδευση για τους μαθητές των οποίων τα σχολεία τελούν υπό κατάληψη.

Η τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική και οι μαθητές θα παίρνουν απουσίες, σε περίπτωση που δεν δίνουν το διαδικτυακό παρών.

«Ξεκινάει υποχρεωτικά για όλους, με παρουσίες», δήλωσε συγκεκριμένα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο Mega. Όσον αφορά τους μαθητές που συμμετέχουν στην κατάληψη, αυτοί «δεν μπορούν να μπουν στην τηλεκπαίδευση».

Σχετικά με τις χαμένες διδακτικές ώρες, η υπουργός διευκρίνισε πως όλες οι χαμένες ώρες μαθημάτων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών, Σαββάτων, σχολικών περιπάτων.

Ο διευθυντής, σύμφωνα με την οδηγία του υπουργείου Παιδείας, καταρτίζει πλήρες ωρολόγιο, εξ’ αποστάσεως πρόγραμμα, στο οποία γράφει όλους τους μαθητές στις ψηφιακές πλατφόρμες.

«Διάλογος με ανοιχτά σχολεία»

Η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι κατανοεί τους προβληματισμούς των μαθητών και είναι ανοιχτή σε συζητήσεις, ωστόσο αυτές θα πρέπει να γίνουν με ανοιχτά τα σχολεία.

«Κατανοώ τους προβληματισμούς, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί παρά να γίνεται με ανοιχτά σχολεία».

Αναφερόμενη στις καταλήψεις, η υπουργός τόνισε ότι δε νοείται μια μειοψηφία να κλείνει τα σχολεία και να σταματά την εκπαιδευτική διαδικασία.

«Κανείς, και πόσο μάλλον μια μειοψηφία, δεν μπορεί να παρεμποδίσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τους άλλους. Δεν νοείται κανείς να διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία».

Η κ. Κεραμέως σημείωσε πως υπάρχουν προβλήματα στην εκπαίδευση, ωστόσο η ίδια είναι ανοιχτή στον διάλογο με τους μαθητές, ενώ δεν αποτελεί λύση το κλείσιμο σχολικών μονάδων.

«Είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να συζητήσει».

Τι ισχύει για την τηλεκπαίδευση

Διευκρινίσεις αναφορικά με την πρόσβαση των μαθητών στην τηλεκπαίδευση έδωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

«Έχουμε αναβαθμίσει τα ψηφιακά συστήματα του Υπ. Παιδείας για την υλοποίηση της τηλεκπαίδευσης. Έχουμε εξασφαλίσει δωρεάν χρήση πλατφόρμας για την τηλεκπαίδευση η οποία έχει ήδη συνδεθεί από την αρχή του σχολικού έτους με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Έχουμε εξασφαλίσει δωρεάν δεδομένα (data) για τη χρήση πλατφορμών που χρησιμοποιεί το ΥΠΑΙΘ για την τηλεκπαίδευση», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ακόμη, όπως είπε, «έχουμε ενισχύσει τα σχολεία με πάνω από 20.00 φορητές συσκευές οι οποίες διατίθενται ήδη, με απόφαση του Διευθυντή, σε αυτούς που τις έχουν ανάγκη. Αναμένονται άλλες περίπου 50.000 συσκευές μέσω ΕΣΠΑ».

Σημειώνεται, πως υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθεί κανείς στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης ακόμη και τηλεφωνικά, με απλή τηλεφωνική κλήση με αστική χρέωση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr - Κλειστά περίπτερα: «Τελειώσαμε όλοι! Αυτή ήταν η χαριστική βολή»