Σχολεία - Κεραμέως: Έτσι θα ανοίξουν - Τι είπε για το «πρώτο κουδούνι» του Σεπτεμβρίου
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους εκπαιδευτικούς. Σημείωσε ότι από χθες, όσοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί, μπορούν να κλείσουν ραντεβού.
«Η φετινή χρονιά είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, και καταλαβαίνουμε πλήρως την αγωνία την κόπωση των μαθητών, των οικογένειών τους, των εκπαιδευτικών. Οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσαμε μετά από σύσταση του αρμόδιου οργάνου της εκπαιδευτικής πολιτικής να μη γίνουν φέτος οι προαγωγικές και οι απολυτήριες εξετάσεις είναι πρώτον γιατί καταλαβαίνουμε τη γενικευμένη πίεση στην εκπαιδευτική κοινότητα όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μάς δίνεται η δυνατότητα να εμβαθύνουμε περισσότερο δια ζώσης στην ύλη και με βάση και τις οδηγίες που έχουν δοθεί για την προτεραιοποίηση της ύλης θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτό τον πολύτιμο χρόνο για να μπορέσουν τα παιδιά μας να εμβαθύνουν περισσότερο στην ύλη» διευκρίνισε.
Για το άνοιγμα των Δημοτικών και των Γυμνασίων, στάθηκε στη διενέργεια των self-tests, επισημαίνοντας ότι: «ήδη στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των self test βρέθηκαν 600 άνθρωποι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι δεν γνώριζαν καν, δεν είχαν την υπόνοια ότι είναι φορείς του ιού, συνεπώς κυκλοφορούσαν και θα είχαν βρεθεί στις τάξεις, με τον κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό σε χιλιάδες άλλους ανθρώπους».
Σημειώνεται ότι στα Δημοτικά και τα Γυμνάσια θα τηρούνται μέτρα αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν και στα Λύκεια, όπως αερισμός των χώρων, χρήση αντισηπτικών και τήρηση αποστάσεων, μεταξύ άλλων.
Τι θα γίνει με τις εξετάσεις στα Πανεπιστήμια
Ως προς τα Πανεπιστήμια, η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι η επιτροπή ειδικών είχε εισηγηθεί το εαρινό εξάμηνο να γίνει εξ αποστάσεως. Πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την κυρία Κεραμέως, είναι να δοθεί η δυνατότητα επιλογής ως προς τις εξετάσεις στα πανεπιστήμια: είτε να γίνουν δια ζώσης, είτε εξ αποστάσεως. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν έχει συζητηθεί ακόμη το ζήτημα στην επιτροπή.
Τηλεκπαίδευση
«Η τηλεκπαίδευση είναι πολύτιμο εργαλείο, επ’ ουδενί δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία, όμως είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο το οποίο χάρη στην τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν οι εκπαιδευτικοί, και οι μαθητές και οι οικογένειές τους, μπόρεσε και κράτησε όρθια την εκπαίδευση, συνεχίστηκε η εκπαιδευτική διαδικασία, προχώρησε η ύλη υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Ότι θέλουμε να αξιοποιήσουμε όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε για τη δια ζώσης εκπαίδευση νομίζω ότι συνάδει πλήρως και με τη φιλοσοφία ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση. Το σχολείο σαφώς είναι για να μαθαίνει γράμματα στα παιδιά, αλλά είναι και η διάδραση στο σχολείο η διάδραση μεταξύ μαθητών, το ψυχοσυναισθηματικό κομμάτι στο οποίο εστιάζουμε επίσης πέρα από το μαθησιακό» ανέφερε η κυρία Κεραμέως.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κυριάκος Μητσοτάκης: Συντασσόμαστε με την Επιτροπή - Αισιόδοξος για ανάκαμψη μετά την πανδημία