Πανελλήνιες 2021: Τι ισχύει με τα ειδικά μαθήματα και την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Πανελλήνιες 2021: Η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα επηρεαστεί από τους βαθμούς στα ειδικά μαθήματα
3'

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι ένας από τους νέους όρους βάσει των οποίων θα διαγωνιστούν φέτος οι υποψήφιοι στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, από εγκύκλιο που εστάλη από το υπουργείο Παιδείας προκύπτει ότι οι βαθμοί στα ειδικά μαθήματα θα συνυπολογίζονται για να προκύπτει η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) στα σχετικά τμήματα ΑΕΙ για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικά μαθήματα.

Σύμφωνα με τον μαθηματικό – αναλυτή Στράτο Στρατηγάκη προκύπτει ότι για να υπολογιστεί η ΕΒΕ σε ένα τμήμα όπως τα ΤΕΦΑΑ, που εντάσσεται και στα 4 πεδία, πρέπει να γίνουν τα εξής βήματα:

1. Να υπολογισθεί ο μέσος όρος των βαθμών των 4 μαθημάτων του 1ου επιστημονικού πεδίου και ο μέσος όρος των βαθμών των πρακτικών δοκιμασιών των υποψηφίων επίσης του ίδιου πεδίου ξεχωριστά.

2. Να υπολογισθεί ο μέσος όρος των 5 βαθμών.

3. Να γίνουν οι αντίστοιχοι υπολογισμοί και για τα υπόλοιπα τρία πεδία.

4. Να συγκριθούν οι βαθμοί των τεσσάρων πεδίων και να επιλεγεί ο μικρότερος, που θα αποτελεί τον μέσο όρο του τμήματος.

5. Να υπολογισθεί ο μέσος όρος των πρακτικών δοκιμασιών όλων των υποψηφίων, ανεξαρτήτως επιστημονικού πεδίου, που θα αποτελεί τον μέσο όρο των πρακτικών δοκιμασιών.

6. Να πολλαπλασιαστεί ο μέσος όρος που προέκυψε στο 4ο βήμα με τον συντελεστή για την ΕΒΕ που επέλεξε το κάθε τμήμα.

7. Να πολλαπλασιαστεί ο μέσος όρος που προέκυψε στο 5ο βήμα με τον συντελεστή για την ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος που όρισε κάθε τμήμα.

Στις πανελλαδικές εξετάσεις θα διαγωνιστούν περίπου 100.000 υποψήφιοι από τις 14 έως τις 22 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και από τις 15 μέχρι τις 28 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα των Πανελληνίων Εξετάσεων 2021

Υπενθυμίζεται ότι φέτος για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο Ι.Ε.Κ.

Συνεπώς, ένας/μια υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής του/της στις Πανελλαδικές εξετάσεις και μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του/της και επιπλέον κριτηρίων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

Ο αριθμός εισακτέων

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, ανέρχεται σε 77.415, μειωμένος κατά 550 θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Αύξηση θέσεων σημειώνεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και σε Τμήματα «με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους από την αγορά εργασίας», όπως π.χ. στα Τμήματα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, στα Τμήματα Νηπιαγωγών, στα Τμήματα Πληροφορικής, στην Κτηνιατρική, επισημαίνει το υπουργείο.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, από 7.020 πέρυσι στις 6.283 θέσεις, λόγω συγχωνεύσεων τμημάτων του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Τα άφαντα στοιχεία και η μοναδική μαρτυρία – Τι ψάχνουν στην ΕΛΑΣ