Κεραμέως: Όλες οι δομές εκπαίδευσης να λειτουργήσουν δια ζώσης – Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha μίλησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου αλλά και για τις βάσεις εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση που έγιναν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης το προηγούμενο διάστημα.
Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως στόχος της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν δια ζώσης όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι έχει δοθεί έμβαση στον έλεγχο και την πρόληψη για τον κορονοϊό. Παράλληλα, απάντησε σχετικά με το θέμα των βάσεων πως για πρώτη φορά δόθηκε έμφαση στο να δοθεί προοπτική στα παιδιά και καλύτερες πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης, ενώ ανέφερε και τις αλλαγές που θα γίνουν από τον Σεπτέμβριο συνολικά στην παιδεία.
Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία
«Τα σχολεία ανοίγουν 13 Σεπτεμβρίου, στόχος είναι όλες οι δομές να λειτουργήσουν δια ζώσης. Έχουμε δώσει οδηγίες για αυστηρά μέτρα ελέγχου και προστασίας. Όπως ξέρετε οι εκπαιδευτικοί για να προσέλθουν στην εργασία τους θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή να έχουν πιστοποιητικό νόσησης του τελευταίου εξαμήνου, διαφορετικά θα πρέπει να κάνουν δυο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δικοί τους ευθύνη και δικό τους κόστος. Έχουμε ένα 80% εκπαιδευτικών που έχει εμβολιαστεί και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω δημοσίως για τη συμμετοχή τους στον εμβολιασμό, ένα 10% έχει νοσήσει άρα έχουμε λίγους, πλην όμως είναι σημαντικό κι αυτοί να εμβολιαστούν. Στους μαθητές προβλέπεται υποχρεωτικά δυο self-test την εβδομάδα», ανέφερε αρχικά η κ. Κεραμέως.
Τι θα συμβεί σε περίπτωση κρούσματος
Όσο για το τι θα συμβαίνει αν υπάρχει κρούσμα σε κάποια τάξη, υπογράμμισε πως «Στο πρωτόκολλο που συζητάμε με την επιτροπή των ειδικών, πάμε σε ένα νέο μοντέλο. Δεν θα πάμε σε οριζόντιο κλείσιμο τάξεων, πέρσι δεν είχαμε εμβολιασμό, φέτος τον έχουμε. Η λογική αλλάζει, τα σχολεία θα μένουν ανοικτά και θα αυξάνουμε το τεστ. Σε περίπτωση κρούσματος θα γίνονται εργαστηριακά τεστ και στα παιδιά».
Η απάντηση για τις βάσεις εισαγωγής
Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των βάσεων, επεσήμανε πως «Από τις βάσεις εισαγωγής βγαίνουν δυο σημαντικά συμπεράσματα. Πέρσι σχολιάζατε κι εσείς και τα άλλα ΜΜΕ «πώς είναι δυνατόν να μπαίνει κάποιος σε μια σχολή με βαθμό 2, 3 και 5». Αυτό δεν ισχύει. Δεν κοροϊδεύουμε πλέον τους νέους. Δίνουμε προοπτική στα παιδιά μας. Μας ενδιαφέρει να φοιτήσουν και να αποφοιτήσουν, έχοντας προοπτική. Τα Πανεπιστήμια απέκτησαν λόγο στα κριτήρια εισαγωγής. Δεύτερον, δόθηκε επιτέλους έμφαση στην κατάρτιση, στα δημόσια ΙΕΚ. Είχαμε 22.000 παιδιά που θέλησαν να πάνε εκεί, να σπουδάσουν επαγγέλματα που έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά».
Αυτά αλλάζουν από τον Σεπτέμβριο
Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στις αλλαγές που έρχονται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης από τον Σεπτέμβριο. Αναλυτικά:
- Νηπιαγωγείο από τα 4 έτη σε όλη τη χώρα
- Αγγλικά στο δημόσιο νηπιαγωγείο
- Δεξιότητες από το νηπιαγωγείο
- Για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, μόνιμοι διορισμοί, 11.700 εκπαιδευτικοί να εμπλουτίσουν το ανθρώπινο δυναμικό
- Διπλάσια πρότυπα και πειραματικά σχολεία
- Νέα προγράμματα σπουδών
Τέλος, η κ. Κεραμέως επανέλαβε πως «Απόλυτη προτεραιότητα είναι όλες οι δομές της εκπαίδευσης να λειτουργήσουν δια ζώσης».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ρούμπεν Σεμέδο: Ξέσπασμα του δικηγόρου του – Δεν υπήρχε εξαναγκασμός, του έστειλε μήνυμα να βρεθούν
Φονικό στην Ίο: Τον σκότωσε με δύο μπουνιές έξω από φούρνο - Υποστηρίζει ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα
Ανασχηματισμός: «Γρίφος» το timing – Τα ονόματα, οι καραμπόλες και η ενδεχόμενη έκπληξη