Άνοιγμα σχολείων: Επιστροφή με «αναμενόμενη αύξηση κρουσμάτων» - Κίνητρα στους νέους να εμβολιαστούν

Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των μικρών και μεγάλων μαθητών στα θρανία, τη Δευτέρα 13 Σεπτέμβρη, υπό τους νέους αυστηρούς κανόνες για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, εν μέσω έξαρσης της μετάλλαξης «Δέλτα» που έχει επικρατήσει ακόμη και σε ποσοστό 100% σε 9 περιφέρειες της χώρας. 
Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτέμβρη
ΙΝΤΙΜΕ
9'

Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου θα ακουστεί το πρώτο κουδούνι για τη φετινή σχολική χρονιά, με τους μαθητές να επιστρέφουν στις τάξεις υπό αυστηρούς κανόνες προστασίας κατά του κορονοϊού και ενώ οι ειδικοί αναμένουν έξαρση των κρουσμάτων στα παιδιά.

Στο άνοιγμα των σχολείων αναφέρθηκε κατά την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, την Πέμπτη 9/9, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε, ότι στόχος είναι να διεξαχθεί ομαλά η δια ζώσης εκπαίδευση, κατά το δυνατόν χωρίς διακοπές. «Η φιλοσοφία λειτουργίας των σχολείων έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, όπου ελήφθησαν αποφάσεις για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, καθώς οι επιστήμονες γνώριζαν ότι τα παιδιά είναι πιθανόν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι», είπε η κ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι «η διαθεσιμότητα των εμβολίων και η εμβολιαστική κάλυψη σημαντικού ποσοστού του ενήλικου πληθυσμού προσφέρει ικανή προστασία στους ευάλωτους ενήλικες. Δεν δικαιολογείται επιβάρυνση των παιδιών προς διάσωση των μεγαλύτερων», είπε χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων τη νέα χρονιά, εξήγησε ότι η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών παιδιών μέσω των self test και η άμεση απομάκρυνσή τους από το σχολικό περιβάλλον συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της διασποράς του ιού. Σύμφωνα με όσα ορίζονται, προβλέπεται συστηματικός έλεγχος (test) όλων των ανεμβολίαστων παιδιών και εκπαιδευτικών δύο φορές την εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση στο σχολείο. Επίσης εξακολουθεί να ισχύει η τήρηση των μέτρων προστασίας.

«Το τμήμα δεν θα κλείνει λόγω θετικού κρούσματος» ξεκαθάρισε η κ. Παπαευαγγέλου, λέγοντας ότι «επιλέχθηκε η θέση του εξαντλητικού ελέγχου των συμμαθητών του κρούσματος με το συνδυασμό rapid test που θα διενεργούνται σε δομές υγείας και αυτοδιαγνωστικών test που θα διενεργούνται στο σπίτι».

Ακόμη, αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη από τις ΗΠΑ που εκτίμησε ότι ακόμα και σε περιβάλλον με μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, η χρήση της μάσκας με ταυτόχρονη χρήση συστηματικού εργαστηριακού ελέγχου του μαθητικού πληθυσμού μπορεί να μειώσει την διασπορά στο σχολείο κατά 85%.

Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά - Ένα στα τέσσερα παιδιά Λυκείου έχει κάνει την πρώτη δόση

Απολύτως αναμενόμενο θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός, ότι θα καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες εβδομάδες και αυτό, όπως είπε, θα συμβεί λόγω του συστηματικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου που θα διενεργηθεί σε ασυμπτωματικά παιδιά. Μάλιστα, σημείωσε, ότι η αύξηση που θα καταγραφεί είναι ανεξάρτητη από διασπορά λόγω έναρξης της σχολική χρονιάς, προσθέτοντας ότι εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα αναμένεται μείωση των κρουσμάτων μετά από τις πρώτες εβδομάδες της λειτουργίας των σχολείων, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Τέλος, αναφερόμενη στον εμβολιασμό των εφήβων, είπε ότι είναι ένα ισχυρό όπλο και μάλιστα, όπως σημείωσε, παρουσιάζεται αύξηση τις τελευταίες μέρες. Ένα στα 4 παιδιά Λυκείου έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο Γυμνάσιο είναι 13%.

«Σαν να πέφτει κάθε μέρα ένα λεωφορείο σε γκρεμό»

Επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας με το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων, προβλέπει ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας.

Όπως τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η σχολική χρονιά ξεκινά με περίπου 400 διασωληνωμένους και 35 με 40 νεκρούς ημερησίως, «σα να πέφτει κάθε μέρα ένα λεωφορείο στο γκρεμό».

«Όλα αυτά τα οποία συζητούμε, πως θα ανοίξουμε τα σχολεία μας ή τα πανεπιστήμιά μας με ασφάλεια, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν θα υπάρξει ασφάλεια, αυτή είναι η δική μου πρόβλεψης. Θα αρχίσει σιγά - σιγά να επιδεινώνεται η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας» σημείωσε.

Δύο φορές πιο μεταδοτικός ο ιός – μισή η αποτελεσματικότητα των μέτρων
Θύμισε ότι το άνοιγμα των σχολείων τον περσινό Οκτώβριο, οδήγησε έναν μήνα μετά σε δεύτερο κύμα της επιδημίας και μάλιστα ενώ το κυρίαρχο στέλεχος του κορονοϊού δεν ήταν ούτε στο μισό μεταδοτικό σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα.

«Φέτος έχουμε έναν δυο φορές πιο μεταδοτικό ιό, άρα τα μέτρα που έπαιρνα πέρσι έχουν μισή αποτελεσματικότητα. Κοινή λογική», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όλα αυτά που συζητουμε πως θα ανοίξουμε σχολεία και πανεπιστήμια με ασφάλεια θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η δική μου πρόβλεψη είναι, ότι δεν θα υπάρξει ασφάλεια με το άνοιγμα των σχολείων θα αρχίσει να επιδεινώνεται η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Επικαλέστηκε αμερικανική μελέτη σύμφωνα με την οποία η λειτουργία των σχολείων δεν δημιούργησε σοβαρά προβλήματα μόνο σε περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παιδιών και ενηλίκων είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Μακρή: «Δεν θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στα παιδιά»

Μιλώντας στον ANT1 η υφυπουργός Παιδείας κυρία Ζέττα Μακρή, ανέφερε πως το ποσοστό των εμβολιασμών στα παιδιά ηλικίας από 12 έως 15 ετών παραμένει χαμηλό παραμένει, ενώ έχει αυξηθεί το ποσοστό των παιδιών στις ηλικίες 15-18 ετών.

Διαβεβαίωσε δε, πως ο εμβολιασμός των παιδιών δεν θα γίνει υποχρεωτικός, τονίζοντας ωστόσο πως, «όλη αυτή η καμπάνια ενημέρωσης και η συμμετοχή των παιδιάτρων στην διαδικασία, με εμβολιασμούς και στο σπίτι, θα αποδώσει, προφανώς όχι πλήρως». Πρόσθεσε επίσης ότι δεν είναι «ρίσκο για τον εμβολιασμένο μαθητή η παρακολούθηση μαθημάτων». Όπως ανέφερε η υφυπουργός η «δια ζώσης διδασκαλία είναι απαραίτητη στα παιδιά, εμείς την επιζητούμε με κανόνες για την ομαλή λειτουργία των σχολείων».

Αναφορικά με το φόβο εξάπλωσης του κορονοϊού στα σχολεία, η κυρία Μακρή τόνισε πως όλο αυτό το διάστημα τα παιδιά έρχονταν σε επαφή με άλλα παιδιά. «Προφανώς και τα παιδιά δεν ήταν σε επαφή με 300 παιδιά, όταν έπαιζαν με τους φίλους τους, όμως με βάση τα νέα πρωτόκολλα ούτε όταν ανοίξουν τα σχολεία θα είναι στον ίδιο χώρο με 300 παιδιά», είπε.

Όπως είπε η υφυπουργός «υπάρχουν διαφορετικές είσοδοι, διαφορετικές ώρες προαυλισμού, περιορισμένη επαφή μεταξύ των παιδιών, όσο γίνεται» και τα άλλα μέτρα προστασίας των παιδιών. «Προφανώς θα διαγνωστούν κρούσματα, διότι τώρα γίνονται οι έλεγχοι και εντοπίζονται και όσοι δεν έχουν συμπτώματα», ανέφερε.

Για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά την ύπαρξη κρουσμάτων σε μια τάξη, και το όριο της νόσησης άνω του 50% του τμήματος, ώστε αυτό να κλείσει, η υφυπουργός Παιδείας ανέφερε:

«Οι γονείς όπως και οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά έχουν έως τώρα συνεργαστεί άριστα και το ίδιο θα συνεχίσουν να κάνουν. Αν τυχόν διαπιστωθεί κρούσμα σε μία τάξη, είναι τόσο μεγάλος ο έλεγχος, είναι τόσο καλή η ιχνηλάτηση, που θα γίνεται με self test, ώστε η νόσηση του 50%+1 παιδιών μιας τάξης, ώστε να κλείσει το τμήμα, δεν φαίνεται εύκολο, με βάση και τις οδηγίες των ειδικών», είπε.

«Ο μέσος όρος μαθητών είναι 17 παιδιά ανά τάξη στο Δημοτικό και 19 παιδιά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση», υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι μεγάλη η διαφορά στα αστικά κέντρα λόγω του μικρότερου αριθμού σε νησιά» και ότι «ο αριθμός των 27 μαθητών ανά τάξη δεν ξεπερνιέται πουθενά».

Κίνητρα για τον εμβολιασμό των νέων εξετάζει η κυβέρνηση

Κίνητρα στους ανήλικους ηλικίας 12-15 ετών προκειμένου να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους αναμένεται να ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr είναι πολύ πιθανό να δοθούν στους νέους δωρεάν data ως κίνητρο, προκειμένου να επισπεύσουν τον εμβολιασμό τους.

Όπως ανέφερε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ «θα απαντήσει έχοντας ως παρακαταθήκη όσα πετύχαμε, στο εισόδημα, στις εξαγωγές, στις επενδύσεις, στις θέσεις απασχόλησης που δημιουργήθηκαν, στις δουλειές που άνοιξαν. Όλα αυτά δεν είναι μια επίκληση αυταρέσκειας. Είναι η απόδειξη ότι με την πολιτική, το σχέδιο, τις μεταρρυθμίσεις μας, μπορούμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες προόδου και προκοπής που αξίζουν στις Ελληνίδες και τους Έλληνες».

Και προσέθεσε: «Στην ομιλία του πρωθυπουργού οι νέοι θα βρίσκονται στο επίκεντρο. Και φυσικά θα υπάρχουν μέτρα και εξαγγελίες για το σύνολο της κοινωνίας. Στόχος είναι τα πλεονεκτήματα και το όφελος από μια Ελλάδα που αλλάζει και αναπτύσσεται με πρωτόγνωρους ρυθμούς να φθάσουν σε όλους με δικαιοσύνη και ταχύτητα. Με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία που στηρίζεται στα αποτελέσματα της δουλειάς μας. Με ευαισθησία, με ανθρωπιά, με λογική και σύνεση προχωράμε σταθερά στην Ελλάδα της επόμενης μέρας και οι πολίτες ξέρουν ότι θα είμαστε δίπλα τους και δεν θα αφήσουμε κανέναν να μείνει πίσω».

Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου επεσήμανε πως «η έναρξη της σχολικής χρονιάς μας βρίσκει έτοιμους σε όλα τα επίπεδα, να επανέλθουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στη διά ζώσης διδασκαλία. Οι μαθητές και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλο τις επιπτώσεις απουσίας απ’ το σχολικό περιβάλλον. Οι νέοι άνθρωποι αυτής της χώρας πλήρωσαν βαρύ τίμημα στην εθνική προσπάθεια για την προστασία της ζωής και της πατρίδας από την πανδημία. Ως κράτος και ως κοινωνία τους οφείλουμε ευγνωμοσύνη. Τους οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα, να στηρίξουμε ολόψυχα, με κάθε μέσο την επιστροφή στις τάξεις. Στην προσπάθεια αυτή, καλούμε να συνδράμουν όλοι στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Ο εμβολιασμός και η ευλαβική τήρηση των μέτρων είναι οι δύο βασικές προϋποθέσεις».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Nέα μέτρα: Αλλάζουν όλα από 13 Σεπτεμβρίου - Νέα πραγματικότητα για ανεμβολίαστους

Ο απρόβλεπτος ανασχηματισμός, τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων και τα «ρέστα» Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Υπόθεση Σεμέδο-Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Ανοίγουν» κινητά μετά τις καταγγελίες της μητέρας της 17χρονης