Άνοιγμα σχολείων: Συστάσεις για μάσκες και self-test - Ποιο σενάριο θα επικρατήσει
Προς το τέλος Αυγούστου αναμένεται να αποφασιστεί το πρωτόκολλο για τον κορονοϊό που θα εφαρμοστεί φέτος στα σχολεία, δήλωσε το πρωί της Τετάρτης (17/08/2022), ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ήδη εξετάζονται διαφορετικά σενάρια και η απόφαση θα ληφθεί με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας εκείνη την περίοδο, σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας και την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.
Κατά τον κ. Πλεύρη, το πρωτόκολλο που εφαρμόστηκε πέρυσι (σ.σ. υποχρεωτικές μάσκες, self-test ανά εβδομάδα, κλείσιμο τμήματος με 50%+1 κρούσματα, μεταξύ άλλων) λειτούργησε υποδειγματικά. Φέτος, φαίνεται πως και στην περίπτωση των σχολείων επικρατεί η λογική των συστάσεων και των ήπιων μέτρων, καθώς αυτή είναι η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η χώρα γενικά, σε σχέση με την πανδημία. Επομένως, το νέο πρωτόκολλο αναμένεται να μην είναι αυστηρό, ενώ αν ακολουθηθεί το μοντέλο του CDC δεν αποκλείεται η απομόνωση και η υποβολή των μαθητών σε self-test να αποτελεί κύρια ευθύνη των γονέων.
Μέχρι στιγμής, πάντως οι επιστήμονες που έχουν τοποθετηθεί για το θέμα δείχνουν προς την κατεύθυνση της ατομικής ευθύνης και για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ οι πρόσφατες συστάσεις του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) φαίνεται πως θα αποτελέσουν οδηγό και για τη χώρα μας. Όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου στην ΕΡΤ1, «το πιο πιθανό σενάριο επιστροφής των μαθητών μετά από 2,5-3 χρόνια πανδημίας είναι να υπάρχει η ατομική ευθύνη και να υπάρχει η δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς είτε να φορέσουν είτε όχι τη μάσκα». Στο ερώτημα για το αν θα πρέπει η επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών να γίνει με self-test ή χωρίς, η κυρία Ψαλτοπούλου απάντησε ότι «θα παίξει ρόλο η επιδημιολογική εικόνα» της χώρας εκείνη τη στιγμή, παραπέμποντας για τις οριστικές αποφάσεις στην Επιτροπή των ειδικών. «Ευτυχώς τα παιδιά περνούν τον κορονοϊό ελαφρύτερα, αν και έχουν υπάρξει βαρύτερα περιστατικά και στην Ελλάδα και διεθνώς. Για το τεστ, καλό είναι να δίνεται αυτή η δυνατότητα. Η επιτροπή θα αποφασίσει κατάλληλα για το πότε πρέπει να γίνεται και αν πρέπει να γίνεται μαζικά» σημείωσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ο οποίος υπογράμμισε σήμερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας εκείνη την περίοδο. Πάντως, ο ίδιος δεν θεωρεί, όπως είπε, ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει καθολική χρήση της μάσκας: «Στις ΗΠΑ το CDC ανοίγει τα σχολεία χωρίς κανένα μέτρο, παρά μόνο στις περιοχές που υπάρχει υψηλό φορτίο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει κι εδώ. Αν κάποια περιοχή εμφανίσει πάρα πολλά κρούσματα, χρήσιμο θα ήταν να επανέλθει η μάσκα. Από την άλλη, η καθολική χρήση μάσκας, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, δεν τη θεωρώ απαραίτητη» τόνισε.
Τι προβλέπεται στις ΗΠΑ
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσαν στις 11 Αυγούστου πως δεν συνιστούν πλέον τον περιορισμό σε καραντίνα ή την εφαρμογή προγραμμάτων διαγνωστικών τεστ στα σχολεία ή στα κέντρα φροντίδας, για τους ανθρώπους που έχουν εκτεθεί στην COVID-19.
Επίσης, δεν συστήνεται πλέον η καραντίνα για ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί, μετά την έκθεση ποσοστού περίπου 95% του πληθυσμού των ΗΠΑ στον κορονοϊό, τους εμβολιασμούς, αλλά και νόσηση του πληθυσμού. Όσοι έχουν εκτεθεί στην COVID-19 πρέπει να φορούν μάσκα υψηλής προστασίας για δέκα ημέρες και να κάνουν διαγνωστικό τεστ την 5η ημέρα μετά την έκθεσή τους στον κορονοϊό, άσχετα από το καθεστώς του εμβολιασμού τους.