Κεραμέως: Ανοιχτές οι εγγραφές για το Ολοήμερο – Τι προβλέπεται για θέρμανση και φοιτητική στέγη

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλάει για τις καινοτομίες της νέας σχολικής χρονιάς. Ολοήμερο, υγειονομικά μέτρα, θέρμανση και φοιτητική στέγη στην ατζέντα θεμάτων
Κεραμέως για πρωτοβουλίες σε σχολεία και πανεπιστήμια
INTIME
3'

Η υπουργός Νίκη Κεραμέως καλεσμένη στην εκπομπή «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ μίλησε για τη νέα σχολική χρονιά και όσα μέτρα έχουν παρθεί προκειμένου να ξεκινήσουν άρτια τόσο τα σχολεία όσο και τα πανεπιστήμια.

«Ξεκινάμε με περισσότερους μόνιμους εκπαιδευτικούς από κάθε άλλη σχολική χρονιά και ήδη έχουν αναλάβει υπηρεσία», σημείωσε στην ΕΡΤ για την αξιολόγηση των 14.000 σχολικών δομών και των περίπου 170.000 εκπαιδευτικών.

Για το μάθημα των Θρησκευτικών έκανε σαφές ότι θα επικαλεστούν τέσσερις αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες «θεμελιώνουν ότι η απαλλαγή ισχύει μόνο για άθεους ή αλλόθρησκους»

Ολοήμερο ως τις 17:30 - Ξεκίνησαν οι εγγραφές

Η παράταση ωραρίου στο ολοήμερο είναι η νέα λειτουργεία των σχολείων, η οποία έρχεται να προστεθεί σε 5.000 τμήματα στα μισά σχολεία της χώρας και θα διαρκεί ως τις 17.30 αντί για 16.00. Οι εγγραφές για το Ολοήμερο είναι ανοικτές μέχρι και τις 12 Σεπτεμβρίου.

Όμιλοι και μέντορες μετά τα μαθήματα

Μετά την ολοκλήρωση του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος διδασκαλίας, κάθε σχολείο μπορεί να «πρωτοβουλίες από αθλήματα και χορό μέχρι πειράματα και κατασκευές«, είπε η υπουργός Παιδείας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στους μέντορες, δηλαδή τους παλαιότερους εκπαιδευτικούς που αναλαμβάνουν ρόλο συμβούλου «με στόχο να εμπνεύσουν, να προσανατολίσουν και να υποστηρίξουν κάθε νεοδιοριζόμενο ή πρόσφατα τοποθετημένο στη σχολική μονάδα εκπαιδευτικό, με προϋπηρεσία έως πέντε έτη».

«Τα τρία επίπεδα της αξιολόγησης»

Τρία είναι τα επίπεδα αξιολόγησης σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως. Το πρώτο το οποίο έχει ολοκληρωθεί κατά 99,7% είναι η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και καλύπτει ακόμη και θέματα εξωστρέφειας.

Η δεύτερη είναι η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος, με την «υλική Πίζα να εφαρμόζεται για πρώτη φορά, η οποία μάλιστα εμφάνισε καλύτερα αποτελέσματα στο Δημοτικό.

Η τελευταία είναι η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η οποία γίνεται από τρία πρόσωπα, τον διευθυντή του σχολείου, τον σύμβουλο παιδαγωγικής ευθύνης και τον σύμβουλο ειδικότητας και προχωρά ως «βασικό βελτιωτικό μέτρο» για 170 εκαπιδευτικούς».

Σχολεία και κορονοϊός

«Πουθενά στον κόσμο δεν άνοιξαν τα σχολεία με μέτρα για τον κορονοϊό. Δεν έχει νόημα να υπάρξει μια φούσκα μέτρων στα σχολεία ενώ όλα τα παιδιά στη συνέχεια έχουν απογευματινές δραστηριότητες», ξεκαθάρισε όταν ρωτήθηκε για το αν θα έπρεπε να υπάρχουν μέτρα ή όχι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Κονδύλι για επιπλέον χρηματοδότηση για θέρμανση

«Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ενισχύσει το κονδύλι για τις σχολικές επιτροπές των δήμων και τις πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες» είπε στην ΕΡΤ σχετικά με τη θέρμανση η υπουργός Παιδείας, ενώ όταν ρωτήθηκε για τον εξαερισμό, απάντησε ότι δεν το έχει εισηγηθεί η Επιτροπή.

Σχέδιο «Φοιτητική στέγη»

«Η κυβέρνηση λαμβάνει ειδικά μέτρα για τη φοιτητική στέγη και είναι ήδη έτοιμες οι μονάδες στην Κρήτη, τη Θεσσαλία και την Θράκη ενώ ολοκληρώνονται στη δυτική Αττική και τη Μακεδονία», σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, η οποία πρόσθεσε ότι υπάρχει σχέδιο για 7.300 κλίνες.

«Αδιανόητη η δήλωση του μητροπολίτη Δωδώνης»

Τέλος σχετικά με τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης και τα σχόλια που ακολούθησαν η ίδια υποστήριξε: «Οι μητροπολίτες υπάγονται στην Ιερά Σύνοδο. Σοκαρίστηκα και θεωρώ τη δήλωση όχι μόνο αδιανόητη αλλά και βάναυση προσβολή της κοινωνίας εν συνόλω».

Κλείνοντας ευχήθηκε οι 1,5 εκατομμύριο μαθητές της χώρας «να πάρουν τα καλύτερα από το σχολείο για τη ζωή τους».