Πόσο κοστίζουν στα πανεπιστήμια οι «αιώνιοι» φοιτητές;
Οι «αιώνιοι» ή αλλιώς «λιμνάζοντες» φοιτητές θεωρούνται μία από τις παθογένειες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Το νέο ακαδημαϊκό έτος ξεκινά σε δύο εβδομάδες, αλλά κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό των φοιτητών του. Αυτό συμβαίνει γιατί στα μητρώα των πανεπιστημίων παραμένουν εγγεγραμμένοι εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές οι οποίοι έχουν ουσιαστικά εγκαταλείψει τις σπουδές τους. Αυτοί αποκαλούνται «αιώνιοι» ή αλλιώς «λιμνάζοντες» φοιτητές και θεωρούνται μία από τις παθογένειες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο, αυτό σύντομα θα αλλάξει καθώς σύμφωνα με τον νόμο που έχει ψηφιστεί θα ξεκινήσουν διαγραφές «αιώνιων» φοιτητών από το 2025.
Κοστίζουν οι «αιώνιοι» φοιτητές στα πανεπιστήμια;
Όσοι αντιτίθενται στην διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών από τα μητρώα των πανεπιστημίων αναφέρουν πως «δεν κοστίζουν τίποτα, δεν παίρνουν βιβλία, δεν παίρνουν φοιτητικό πάσο, δεν εμποδίζουν κανέναν».
Αυτή την άποψη δεν την ενστερνίζεται ο Περικλής Μήτκας, πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα Μακεδονία ανέφερε πως η μη εκκαθάριση των μητρώων των ΑΕΙ δημιουργεί προβλήματα και κοστίζει στα πανεπιστήμια.
«Καταρχάς δεν μπορεί να γίνει ένας σωστός προγραμματισμός για τα μαθήματα και τα εργαστήρια. Όταν δεν γνωρίζεις πόσοι μαθητές θα προσέλθουν δεν μπορείς να ταξινομήσεις τις διδακτικές ώρες, τους χώρους, κυρίως στα εργαστήρια όπου οι θέσεις είναι περιορισμένες, τους καθηγητές που πρέπει να διδάξουν κ.ο.κ.».
Συμπλήρωσε πως υπάρχει και γραφειοκρατικό κόστος όσον αφορά τη διαχείριση αυτών των εκατοντάδων χιλιάδων ανενεργών φοιτητών.
Ένα ακόμα πρόβλημα είναι ότι ο αριθμός των μη ενεργών φοιτητών διογκώνει σε σημαντικό βαθμό το συνολικό αριθμό των φοιτητών κάθε Ιδρύματος, επηρεάζοντας αρνητικά την εικόνα ενός πανεπιστημίου, όπως αυτή αποτυπώνεται στις διεθνείς αξιολογήσεις καθώς εμφανίζει το πανεπιστήμιο να έχει μειωμένο διδακτικό προσωπικό σε σχέση με τον αριθμό των φοιτητών.