Τα επαγγέλματα και οι σχολές του μέλλοντος, τα «μυστικά» του μηχανογραφικού και οι βάσεις εισαγωγής

Προ των πυλών οι βαθμολογίες των υποψηφίων για τις Πανελλήνιες 2024 και οι μαθητές ετοιμάζονται να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο τους που θα τους «εξασφαλίσει» μία θέση στα ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας - Το Newsbomb.gr και ο εκπαιδευτικός όμιλος «ΝΕΟ» προσφέρει τις καλύτερες συμβουλές για τις σχολές που μπορούν να εξασφαλίσουν επαγγελματική αποκατάσταση στους αποφοίτους τους, αλλά και τα επαγγέλματα που θα κυριαρχήσουν στην αγορά εργασίας
Τα μυστικά επιλογής στο Μηχανογραφικό
Eurokinissi
6'

«Γύρισε η κλεψύδρα» για την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων και την επικείμενη υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου. Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις σχολές που υπόσχονται επαγγελματική αποκατάσταση και στα επαγγέλματα που θα κυριαρχήσουν στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Μέχρι και σήμερα, 28 Ιουνίου 2024, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που επιδιώκουν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πρέπει να αποκτήσουν από τα λύκειά τους τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας, απαραίτητο για την ηλεκτρονική υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου. Στο μεταξύ, είναι κρίσιμο οι υποψήφιοι να μελετήσουν σε βάθος τα χαρακτηριστικά των σχολών που τους ενδιαφέρουν, πέρα από τις βάσεις εισαγωγής.

Οι σχολές του μέλλοντος ανά επιστημονικό πεδίο

Το Newsbomb.gr είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Φιλόλογο και Υπεύθυνο Σπουδών στο «ΝΕΟ» φροντιστήριο (σ.σ. Γαλάτσι και Κηπούπολη), Βασίλη Θεοδώρου ο οποίος αναφέρθηκε στα επαγγέλματα που θα κυριαρχήσουν, τις σχολές του μέλλοντος ενώ παράλληλα έδωσε και συμβουλές για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Βασίλη Θεοδώρου, τα επαγγέλματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια συμπεριλαμβάνουν αυτά που σχετίζονται με την πληροφορική και την τεχνητή νοημοσύνη, τις περιβαλλοντικές πολιτικές, την ιατρική φροντίδα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και τα επαγγέλματα κοινωνικής μέριμνας, όπως οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι ψυχολόγοι.

Αναφορικά με τις σχολές του μέλλοντος, στο 1ο επιστημονικό πεδίο ξεχωρίζουν η Ψυχολογία και η Σχολή Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού. Στο 2ο πεδίο, σημαντικές είναι οι σχολές του Πολυτεχνείου, οι σχολές Πληροφορικής και οι σχολές σχετικές με την ενέργεια, καθώς και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με τις νέες βιολογικές μορφές καλλιέργειας. Στο 3ο πεδίο, η Ιατρική και η Βιολογία (ιδιαίτερα η γηριατρική και η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή). Στο 4ο πεδίο Η Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία και οι σχολές που σχετίζονται με την Πληροφορική.

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος και τα «μυστικά» για ένα επιτυχημένο μηχανογραφικό

Τα επαγγέλματα που θα «κυριαρχήσουν» στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια σχετίζονται με την πληροφορική και την τεχνητή νοημοσύνη.

«Στα επόμενα χρόνια θα κυριαρχήσουν οι πολιτικές για το περιβάλλον, τα επαγγέλματα που θα σχετίζονται με την πληροφορική και την τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά, επίσης η γήρανση του πληθυσμού και το δημογραφικό έχουν δημιουργήσει συνθήκες που κάνουν την ιατρική φροντίδα άκρως απαραίτητη και περιζήτητη. Τέλος, σε μία κοινωνία με απρόσωπες σχέσεις, βία και οικογενειακά προβλήματα τα επαγγέλματα του κοινωνικού λειτουργού και του ψυχολόγου είναι αναγκαία», είπε αρχικά ο Βασίλης Θεοδώρου.

Όσον αφορά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, ο καθηγητής Θεοδώρου έδωσε μερικά tips ενώ τόνισε ότι οι υποψήφιοι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα μαθήματα και τα μεταπτυχιακά προγράμματα κάθε σχολής.

«Στο μηχανογραφικό πρέπει να βάλουν τις σχολές με τη λογική ότι έχουν γράψει άριστα! Να βάλουν όλες τις σχολές που επιθυμούν ακόμα κι αν είναι λίγες οι πιθανότητες να τις πιάσουν. Επίσης να βάλουν και σχολές που είχαν το 2023 πιο χαμηλές βάσεις από τα μόρια που συγκέντρωσαν σαν «μαξιλαράκι». Φυσικά να λάβουν υπόψη τα μαθήματα των τμημάτων του πανεπιστημίου και τα μεταπτυχιακά που παρέχει η κάθε σχολή», τόνισε ο Βασίλης Θεοδώρου.

Τα μυστικά μίας επιτυχημένης επαγγελματικής διαδρομής

Μιλώντας για τα «κλειδιά» του μέλλοντος για μία επιτυχημένη επαγγελματική διαδρομή των υποψηφίων ο καθηγητής συνιστά την επιλογή ενός καλού μεταπτυχιακού και την άριστη γνώση δύο ξένων γλωσσών. Η αξιολόγηση μιας σχολής μπορεί να γίνει μέσω των πληροφοριών που παρέχουν τα πανεπιστήμια στις ιστοσελίδες τους και από εξειδικευμένους επαγγελματικούς συμβούλους.

«Να επιλέξουν ένα καλό μεταπτυχιακό και να γνωρίζουν άριστα δύο ξένες γλώσσες», είπε χαρακτηριστικά.

Αυτές είναι οι σχολές με χαμηλή βάση εισαγωγής αλλά υψηλή αξία

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν σχολές με χαμηλή βάση εισαγωγής αλλά υψηλή αξία και με προοπτικές.

Ο Βασίλης Θεοδώρου αναφερόμενος σε αυτές τις σχολές τόνισε ότι κάποιες από αυτές είναι οι εξής:

  • 1ο πεδίο :Τουρκικών Σπουδών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Ρωσικής Γλώσσας και φιλολογίας (Αθήνα). Επίσης Ψηφιακών μέσων και επικοινωνίας στο Αργοστόλι.
  • 2ο πεδίο:Πληροφορικής / Βιοιατρικής (Λαμία)
  • 3ο πεδίο:Επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων (Καλαμάτα)
  • 4ο πεδίο : Οικονομικών Επιστημών (Τρίπολη), Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών (Άρτα)»

Στο ερώτημα «Πώς μπορεί να αξιολογήσει ο υποψήφιος φοιτητής μία σχολή ή ένα τμήμα;», ο Βασίλης Θεοδώρου απάντησε: «Το κάθε πανεπιστήμιο έχει τη δική του ιστοσελίδα με αναλυτικές οδηγίες/πληροφορίες για τα μαθήματα και τα μεταπτυχιακά. Επίσης το «νέο φροντιστήριο» στη δική του ιστοσελίδα παρέχει οδηγίες για σχολές, βάσεις και την συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Αξίζει να ειπωθεί ότι στο νέο φροντιστήριο η συμπλήρωση του μηχανογραφικού γίνεται σε ατομική συνεδρία με τους υπευθύνους σπουδών που είναι τους συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού, ώστε ο μαθητής να συμπληρώσει υπεύθυνα και σωστά τις σχολές που επιθυμεί».

Πού στρέφουν τις σπουδές τους οι νέοι

Οι μαθητές την τελευταία πενταετία στρέφουν τις σπουδές τους στην οικονομία και την πληροφορική.

«Πλέον η οικονομία και Πληροφορική είναι ο πιο «δημοφιλής» κλάδος σπουδών. Αρχικά επιλέγεται γιατί θεωρείται ότι το μάθημα ΑΟΘ (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) είναι εύκολο. Επίσης, η επαγγελματική αποκατάσταση από τις σχολές πληροφορικής είναι σχεδόν δεδομένη. Τέλος οι βάσεις σε περιζήτητες σχολές κυμαίνονται σε « λογικά επίπεδα. Αντίθετα η Θετική κατεύθυνση( 2ο πεδίο) φθίνει . Και όσο επιλέγονται θέματα σε μαθήματα όπως η Φυσική τόσο απαιτητικά και δύσκολα, τόσο θα αποθαρρύνονται μαθητές να πάνε στη θετική ή στο 3ο πεδίο (Υγείας)», ανέφερε ο Φιλόλογος και Υπεύθυνος Σπουδών στο Νέο φροντιστήριο.

Αναμένεται πτώση των βάσεων στα περισσότερα πεδία

Ο Βασίλης Θεοδώρου εκτιμά ότι οι φετινές βάσεις θα σημειώσουν πτώση σε όλα τα επιστημονικά πεδία, με την πτώση να κυμαίνεται από 200-400 μόρια στο 1ο πεδίο, 300-700 μόρια στο 2ο και 3ο πεδίο, και 100-300 μόρια στο 4ο πεδίο.

«Σε όλα τα Πεδία θα υπάρξει πτώση. Στο 1ο πεδίο η πτώση θα είναι από 200-400 μόρια, στο 2ο και 3ο θα είναι 300- 700 μόρια, ενώ στο 4ο πεδίο θα είναι 100-300 μόρια», ανέφερε.

Σε ποια μαθήματα τα βρήκαν «σκούρα» οι μαθητές

Μεταξύ άλλων ο καθηγητής Βασίλης Θεοδώρου αναφέρθηκε στα μαθήματα που δυσκόλεψε αρκετά τα παιδιά στις φετινές Πανελλήνιες.

«Η Φυσική ήταν το μάθημα που δυσκόλεψε τους μαθητές περισσότερο από κάθε άλλο. Αλλά και η Νεοελληνική γλώσσα και Λογοτεχνία λόγω του θέματος Β (γλωσσικέ ασκήσεις) θα υπάρξουν σίγουρα χαμηλότερες σε σχέση με το 2023 επιδόσεις. Μάλιστα το μάθημα αυτό επειδή είναι κοινό σε όλα τα πεδία θα επηρεάσει τις βάσεις αρκετά. Στο 1ο πεδίο επίσης τα θέματα στην Ιστορία ήταν απαιτητικά , ενώ στα Αρχαία ελληνικά και την Ιστορία οι επιδόσεις θα είναι ίδιες περίπου με το 2023. Ενδεχομένως και στα Μαθηματικά να υπάρξουν χαμηλότερες επιδόσεις από τους μαθητές», ανέφερε.

Σχετικές ειδήσεις