ΕΕΤΑΑ Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ 2024: Πότε τελειώνει η διορία για τις αιτήσεις

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς
ΕΕΤΑΑ Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ 2024: Πότε τελειώνει η διορία για τις αιτήσεις
2'

Στις 17 Ιουλίου, η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα για τους βρεφικούς, παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ, περιόδου 2023 – 2024.

Έτσι, για το 2024, αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι και 30 Ιουνίου. Ειδικότερα, μέσα στις επόμενες μέρες, εκτός απροόπτου, πρόκειται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την υποβολή των αιτήσεων δωρεάν φιλοξενίας παιδιών σε δημοτικούς (και ιδιωτικούς) παιδικούς σταθμούς, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ ΜεΑ για την περίοδο 2024-2025. Αναλυτικότερα, το επιδοτούμενο πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), η οποία μετά την έκδοση της ΚΥΑ, με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια υπαγωγής στο Πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης Οικογενειών μέσω voucher σε παιδιά, εφήβους και άτομα με αναπηρία, δρομολογεί το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου υποβάλλονται οι αιτήσεις.

Η αγωνία χιλιάδων γονέων χτυπά ήδη «κόκκινο», καθώς μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να γνωρίζουν αν θα πάρουν το πολυπόθητο voucher (εισιτήριο δωρεάν εισόδου) για τη δομή που θα επιλέξουν και δεν θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε κάποια ιδιωτική, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της ΚΕΔΕ, στη συνεδρίαση του Δ.Σ της οποίας τέθηκε το θέμα, αφού κάθε χρόνο καταθέτει παρατηρήσεις επί της ΚΥΑ, η υπουργική απόφαση δεν αποκλείεται να εκδοθεί και τη Δευτέρα, προκειμένου ως τις 20 Ιουνίου να αρχίσει η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα για τους βρεφικούς, παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ.

Ωστόσο και για την επόμενη σχολική χρονιά τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα, με τους δημάρχους να εκφράζουν φόβους ότι αν δεν αυξηθεί σημαντικά η χρηματοδότηση θα αποκλειστούν και πάλι χιλιάδες παιδιά από τις δομές, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους γονείς, η πλειοψηφία των οποίων αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ιδιωτικού σταθμού ή ΚΔΑΠ.

Για την περίοδο 2023-2024, το ποσό που διατέθηκε για τους βρεφικούς, παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ ΑμεΑ, ήταν 341 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο εκτιμάται ότι θα είναι για την επόμενη περίοδο, γεγονός που ελοχεύει τον κίνδυνο να αποκλειστούν χιλιάδες παιδιά.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή