Πανελλήνιες 2024: «Βουτιά» το λιγότερο 500 μόρια στις βάσεις ΕΜΠ, Νομικής και Ιατρικής

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής Χρήστος Κάτσικας μίλησε αποκλειστικά στο Newsbomb.gr και εξήγησε ποιες σχολές θα παρουσιάσουν μεγάλη πτώση, ενώ αναφέρθηκε και στις σχολές με τη μεγαλύτερη ζήτηση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελληνίων 2024
Πανελλήνιες 2024: «Βουτιά» το λιγότερο 500 μόρια στις βάσεις ΕΜΠ, Νομικής και Ιατρικής
Τέλος στην αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων - Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων 2024
Intime
4'

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ώρες τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων 2024 και όλη η αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων για εισαγωγή στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ έλαβε τέλος. Την ακριβώς ίδια στιγμή όμως, προκύπτει νέο άγχος, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων οι μαθητές που κατέφεραν να αγγίξουν το άριστα είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι, ενώ χάσμα φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα στους μαθητές που ξεπέρασαν τη βάση και σ’ αυτούς που κατέφεραν να επιτύχουν πολύ υψηλούς βαθμούς στα περισσότερα μαθήματα.

Πανελλήνιες 2024: Πανωλεθρία στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας

Ειδικότερα, στη Φυσική το 58,95% των υποψηφίων, συνολικά 15.949 υποψήφιοι έλαβαν βαθμό κάτω από τη βάση. Στα Μαθηματικά, το 58,37% και συνολικά 23.686 υποψήφιοι δεν κατάφεραν να πιάσουν τη βάση. Στα ίδια μαθήματα, οι αριστούχοι (18 – 20) ήταν στην Ιστορία μόλις 10,5%, στη Φυσική μόλις 7,23% και στα Μαθηματικά μόλις 4,59%.

Ως αποτέλεσμα, οι βάσεις εισαγωγής, κυρίως στις περιζήτητες σχολές, αναμένεται να έχουν πτωτικές τάσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών.

Έρχεται «βουτιά» στις βάσεις των περιζήτητων σχολών

Μιλώντας αποκλειστικά στο Newsbomb.gr ο εκπαιδευτικός αναλυτής, Χρήστος Κάτσικας τόνισε ότι η μεγαλύτερη πτώση αναμένεται να σημειωθεί στο 2ο επιστημονικό πεδίο (Θετικών Επιστημών). Η πτώση των βάσεων θα εντοπιστεί τόσο στις υψηλόβαθμες όσο και στις μεσαίες σχολές. Ειδικότερα, όλες οι σχολές του ΕΜΠ θα «λυγίσουν» το λιγότερο 500 άτομα. Γι’ αυτό ευθύνονται οι επιδόσεις των μαθητών στα μαθήματα της Φυσικής και των Μαθηματικών (μαθήματα αυξημένης βαρύτητας).

Παράλληλα, ο κ. Κάτσικας αναφέρει πως στο 2ο επιστημονικό πεδίο υπήρξαν πολύ λιγότεροι αριστούχοι σε σχέση με πέρυσι.

Αναφορικά, με το 1ο επιστημονικό πεδίο (Θεωρητικών Επιστημών) θα παρουσιάσουν πτώση οι βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών. Δεν πρόκειται για «βουτιά», ωστόσο ο εκπαιδευτικός αναλυτής εξηγεί πως θα είναι «ορατή» μείωση, ιδίως στις Νομικές σχολές αλλά και στα Παιδαγωγικά τμήματα.

Ειδικότερα, Νομικές σχολές και σχολές Ψυχολογίας θα έχουν πτώση στις βάσεις λιγότερο από 500 μόρια. Ο λόγος είναι γιατί στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, δηλαδή στα αρχαία και στην Ιστορία η πλειονότητα των υποψηφίων δεν κατάφερε να αγγίξει το άριστα, ωστόσο η ίδια πλειονότητα κατάφερε να συγκεντρώσει υψηλές βαθμολογίες.

Μικρότερη πτώση αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Χρήστου Κάτσικα, στο 3ο επιστημονικό πεδίο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι Ιατρικές, οι Οδοντιατρικές και οι Φαρμακευτικές σχολές. Ειδικότερα, από τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων 2024 προέκυψε ότι η αποτυχία της πλειονότητας των υποψηφίων στο μάθημα της φυσικής αναπληρώνεται κατά ένα -σημαντικό- ποσοστό από τις καλύτερες επιδόσεις στα μαθήματα της χημείας και της βιολογίας.

Σχετικά με το 4ο επιστημονικό πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής) αναμένεται, σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή, να υπάρξουν μικρές αυξομειώσεις στις βάσεις, της τάξης των 100 μορίων. Πράγμα που σημαίνει ότι στο εν λόγω πεδίο παρατηρείται μία σταθερότητα σε σχέση με πέρυσι.

Οι σχολές με τη μεγαλύτερη ζήτηση

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από ένα δείγμα 700 υποψηφίων οι οποίοι δήλωσαν πειραματικά τις σχολές που θα δηλώσουν πρώτες την ώρα που θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, οι σχολές με τη μεγαλύτερη ζήτηση φέτος αναμένεται να είναι οι εξής:

  • Ιατρική (Αθήνας και Θεσσαλονίκης)
  • Νομική (Αθήνας και Θεσσαλονίκης)
  • Παιδαγωγικό (Αθήνας)
  • Στρατιωτικές σχολές
  • Αστυνομικές σχολές
  • Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ

Η ώρα του μηχανογραφικού

Το επόμενο βήμα για τους υποψηφίους είναι η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Παρασκευή 28 Ιουνίου, είναι η τελευταία ημέρα για τη δημιουργία κωδικών για την υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (Π.Μ.Δ.) για όσους συμμετείχαν στις φετινές Πανελλαδικές. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή