Υπουργείο Παιδείας: Μαζικοί διορισμοί αλλά και μειώσεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες εκπαιδευτικών

Διορισμοί και μεταρρυθμίσεις σχεδιάζονται από το υπουργείο Παιδείας, που θα γίνουν μέχρι τις αρχές φθινοπώρου
2'

Αυξάνονται οι θέσεις εργασίας στην εκπαίδευση αλλά μειώνονται προς το παρόν στα ειδικά μαθήματα γλώσσας και στα καλλιτεχνικά μαθήματα από τη δευτεροβάθμια.

Ειδικότερα , σύμφωνα με το άρθρο 1 σε τροπολογία που κατατέθηκε στον Οργανισμό για την Ακαδημία Αθηνών, συστήνονται 1.723 οργανικές θέσεις εργασίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με ταυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων θέσεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι θέσεις που καταργούνται στη δευτεροβάθμια αφορούν εκπαιδευτικούς που διδάσκουν, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, καλλιτεχνικά, πληροφορική, μουσική, θεατρική αγωγή κ.ά. Μετά τις μεταθέσεις, που έχουν ζητηθεί κι εξετάζονται το επόμενο διάστημα, οι κενές θέσεις θα διατεθούν για διορισμό.

Τι περιλαμβάνει η τροπολογία για την βελτίωση της σχολικής πρόνοιας

Αντίστοιχα, αυξάνονται και συστήνονται 1.555 οργανικές θέσεις λογοθεραπευτών, επαγγελματικών συμβούλων, ψυχολόγων, σχολικών νοσηλευτών, φυσιοθεραπευτών, εργασιοθεραπευτών, κοινωνικών λειτουργών, εξειδικευμένων στη νοηματική γλώσσα και ειδικό βοηθητικό προσωπικό. Ταυτόχρονα μειώνονται όμως και καταργούνται από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θέσεις φιλολόγων, μαθηματικών, καθηγητών φυσικών επιστημών, φυσικής αγωγής και θεολόγων.

Το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκαθαρίσει πάντως ότι θα προβεί σε αυξήσεις προσωπικού και σε 10.000 διορισμούς μέχρι τις αρχές φθινοπώρου. Οι 10.000 νέες θέσεις μόνιμων διορισμών από τους οριστικούς πίνακες του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού διαρθρώνονται ως εξής:

  • 4.451 θέσεις προς κάλυψη με βάση τον δημοσιονομικό κανόνα μία πρόσληψη για μία αποχώρηση (4.050 αποχωρήσεις μόνιμων εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού μετά το πέρας του σχολικού έτους 2023-2024, και 401 ήδη υφιστάμενα κενά λόγω αποχωρήσεων μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού κατά το σχολικό έτος 2022-2023).
  • 5.549 επιπλέον θέσεις, καθώς μετά από μελέτη των στοιχείων προκύπτει ανάγκη κάλυψης κενών. Η συνολική δαπάνη κάλυψης των νέων θέσεων, ύψους 110 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί αποκλειστικά από εθνικούς πόρους που μέχρι τώρα διατίθενται για προσλήψεις αναπληρωτών.

Σε κάθε περίπτωση το ολοκληρωμένο πρόγραμμα διορισμών θα γίνει το επόμενο διάστημα, καθώς σχεδιάζονται και νέες αλλαγές στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Παιδείας με στόχο την εκπαιδευτική βελτίωση και ατόμων με μαθησιακά προβλήματα και το κλείσιμο των κενών στις σχολικές δομές.