Βάσεις 2024: Οι σχολές με χαμηλά μόρια και μεγάλες επαγγελματικές ευκαιρίες

«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σε χαμηλόβαθμα τμήματα για παιδιά που δεν κατάφεραν να πιάσουν μεγάλη βάση», ανέφερε ο σύμβουλος Σταδιοδρομίας, Σπύρος Μιχαλούδης

Βάσεις 2024: Οι σχολές με χαμηλά μόρια και μεγάλες επαγγελματικές ευκαιρίες
3'

Οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής για τις πανελλήνιες 2024 ανακοινώθηκαν και οι υποψήφιοι ετοιμάζουν τα μηχανογραφικά τους.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, μιλώντας στο MEGA ο σύμβουλος Σταδιοδρομίας, Σπύρος Μιχαλούδης, υπάρχουν αρκετές σχολές που μπορεί να έχουν χαμηλή βάση αλλά δίνουν αρκετές ευκαιρίες για επαγγελματικές εξέλιξη. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλούδη ανεβαίνουν πολύ τα social media και η επικοινωνία.

«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σε χαμηλόβαθμα τμήματα για παιδιά που δεν κατάφεραν να πιάσουν μεγάλη βάση. Το θέμα είναι να ανακαλύψουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στις χαμηλόβαθμες σχολές και να δώσουμε εναλλακτικές στα παιδιά που βρίσκονται πιο χαμηλά σε βαθμολογία. Πολλές είναι οι σχολές, πχ μεσογειακών σπουδών, πολιτισμικής τεχνολογίας, γεωγραφίας, εργοθεραπεία», σχολίασε ο κ. Μιχαλούδης.

Ενδεικτικά τα περσινά μόρια στις παραπάνω σχολές:

  • Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών στη Ρόδο: 9040 μόρια
  • Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στη Μυτιλήνη: 8935 μόρια
  • Τμήμα Γεωγραφίας στη Μυτιλήνη: 7630 μόρια
  • Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης: 8700 μόρια
  • Τμήμα Εργοθεραπείας: 12659 μόρια

Ο σύμβουλος Σταδιοδρομίας είπε ότι όλες οι παραπάνω σχολές που έχουν χαμηλά μόρια ανοίγουν δρόμους για μεταπτυχιακά και έχουν πολλά «παρακλάδια», συγκεκριμένα ανέφερε: «Αν ψάξει ένα παιδί και η οικογένεια, μπορεί να βρει ευκαιρίες. Στα 17 δεν επιλέγεις επάγγελμα, επιλέγεις σπουδές. Η λάθος ερώτηση που κάνουμε στα παιδιά είναι «τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις». Η απάντηση είναι «δεν ξέρω». Τα επαγγέλματα που κάνουν τα παιδιά μας δεν τα ξέρουμε, δεν καταλαβαίνουμε τι επαγγέλματα είναι κάποια από αυτά που κάνουμε», συμπλήρωσε.

«Όλοι κάνουν λόγο για την επαγγελματική ευτυχία. Υπάρχουν δουλειές που βγάζεις χρήματα αλλά υπάρχουν άνθρωποι που λένε «δεν θέλω να πάω». Πολλοί άνθρωποι το νιώθουν αυτό», συμπλήρωσε.

Πώς υπολογίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θέτει ως ελάχιστη βάση εισαγωγής ποσοστό Χ% του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) του επιστημονικού πεδίου του υποψηφίου [ΜΟ=ΜΕΜ1+ΜΕΜ2+ΜΕΜ3+ΜΕΜ4)/4].

Ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ των Σχολών/Τμημάτων ορίστηκαν οι τιμές 0,80 και 1,20 αντιστοίχως.

Ως συντελεστής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής μπορεί να οριστεί αριθμός με έως δύο δεκαδικά ψηφία, ο οποίος βρίσκεται εντός του ανωτέρω διαστήματος ελάχιστης και μέγιστης τιμής.

Τα τμήματα που έχουν αυξήσει τον συντελεστή της ΕΒΕ και είναι πρώτα στη δυσκολία εισαγωγής, είναι τα τμήματα Γεωπονίας και Πολιτικών Μηχανικών στο ΑΠΘ, Πληροφορικής στη Δυτική Μακεδονία, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στης Πελοποννήσου καθώς και Αρχιτεκτόνων στο Πολυτεχνείο Κρήτης και Πολιτικών Μηχανικών στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, πού όπως είναι φυσικό κατατάσσονται στα πιο απαιτητικά.

Τα τμήματα που μείωσαν τον συντελεστή της ΕΒΕ και παρουσιάζουν ευκολότερη εισαγωγή, είναι τα τμήματα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Φιλολογίας στο ΑΠΘ, Αεροδιαστημικής στο ΕΚΠΑ, Μαθηματικών και Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Λογοθεραπείας στην Πάτρα και Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή