Υπουργείο Παιδείας: Με εγκύκλιο «κόβει» τη σύνταξη σε καταδικασμένους εκπαιδευτικούς
Μετά την καταδίκη πέντε μελών της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που «έστηναν» τον διορισμό των «αρεστών» διευθυντών σε σχολεία, το υπουργείο Παιδείας με ειδική εγκύκλιο προβλέπει ακόμη και το «κόψιμο» της σύνταξεις για όσους έχουν καταδικαστεί.
Στο άρθρο του Newsbomb.gr που δημοσιεύθηκε στις 17 Ιουνίου 2024 γινόταν αναφορά στην υπόθεση, με τους τέσσερις υποψηφίους διευθυντές που αδικήθηκαν στις κρίσεις διευθυντών σχολικών μονάδων από τα μέλη του ΠΥΣΔΕ Πειραιά και είχαν καταθέσει μήνυση στην αρμόδια εισαγγελία τον Αύγουστο του 2017. Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακρίτρια και ασκήθηκαν διώξεις για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.
Μετά από 7 χρόνια και 20 αναβολές έγινε η δίκη που διήρκησε 22 συνεδριάσεις από τον Οκτώβριο 2023 έως και τον Ιούνιο του 2024, εξετάστηκαν 25 περίπου μάρτυρες. Ανάμεσα τους υπήρξαν ο τέως περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Αττικής, Λόντος Χαράλαμπος και ο τέως υπουργός παιδείας κ. Γαβρόγλου Κωνσταντίνος ως μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων.
Ο εισαγγελέας στην τελική φάση της δίκης κατά την αγόρευση του ζήτησε την ενοχή τους και την τιμωρία των πέντε μελών του ΠΥΣΔΕ. Στη συνέχεια η σύνθεση του τριμελούς πλημμελειοδικείου αποφάσισε κατά πλειοψηφία την τιμωρία των μελών με ποινές 9 μηνών φυλάκισης με 3ετή αναστολή.
Κατά την ακροαματική διαδικασία απεδείχθη ότι όλοι οι συνδικαλιστές των οργανώσεων ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ, τοποθετήθηκαν διευθυντές αυθαίρετα με λιγότερα μόρια στα αντικειμενικά κριτήρια από τους μηνυτές, λιγότερες γνώμες συνυπηρετούντων εκπαιδευτικών (ψήφους) αλλά και λιγότερα προσόντα στα μη μοριοδοτούμενα στοιχεία.
Οι αρεστοί και φίλα προσκείμενοι ανήλθαν, με το ασανσέρ της συνέντευξης δεκάδες θέσεις. Οι μηνυτές με άριστα τα 8 μόρια βαθμολογήθηκαν με 2 και 3 αν και είχαν βαριά βιογραφικά όπως ανέφερε ο κ. εισαγγελέας. Σημειωτέον ότι τα δύο από τα μέλη του συγκεκριμένου συμβουλίου έχουν ήδη τιμωρηθεί με 8 και 6 μήνες αντίστοιχα για τα συκοφαντικά σχόλια που ανέγραψαν στα φύλλα αξιολόγησης της συνέντευξης των μηνυτών.
Το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε προς όλα τα σχολεία και τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εγκύκλιο (αρ πρωτ 79147/Ε3/11-7-2024) που αναφέρει ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η νομοθεσία για τυχόν ποινική ή πειθαρχική δίωξη εκπαιδευτικού προκειμένου να γίνει δεκτή η υποβληθείσα αίτησης παραίτησης για συνταξιοδότηση:
Η αναφορά στην εγκύκλιο γίνεται ως εξής:
«Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με:
ii. την παρ. 2 του άρθρου 148 του Υ.Κ. (ν. 3528/2007, Α΄ 26), αίτηση παραίτησης θεωρείται ότι δεν έχει υποβληθεί αν κατά την υποβολή της εκκρεμεί ποινική δίωξη για πλημμέλημα από τα αναφερόμενα στην περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 του Υ.Κ. ή για κακούργημα ή πειθαρχική δίωξη ενώπιον του υπηρεσιακού συμβουλίου για παράπτωμα που μπορεί να επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης ή αν η ποινική ή πειθαρχική δίωξη ασκηθεί μέσα σε δύο (2) μήνες από την υποβολή της αίτησης παραίτησης και πριν την αποδοχή της».
Άρθρο 148 Παραίτηση 1. Η παραίτηση αποτελεί δικαίωμα του υπαλλήλου και υποβάλλεται εγγράφως. Αίρεση, όρος ή προθεσμία στην αίτηση παραίτησης θεωρούνται ότι δεν έχουν γραφεί. 2. Η παραίτηση θεωρείται ότι δεν έχει υποβληθεί αν κατά την υποβολή της εκκρεμεί ποινική δίωξη για πλημμέλημα από τα αναφερόμενα στην περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 ή για κακούργημα ή πειθαρχική δίωξη ενώπιον του υπηρεσιακού συμβουλίου για παράπτωμα που μπορεί να επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης ή αν η ποινική ή πειθαρχική δίωξη ασκηθεί μέσα σε δύο (2) μήνες από την υποβολή της αίτησης παραίτησης και πριν την αποδοχή της. Στην περίπτωση άσκησης πειθαρχικής δίωξης μετά την υποβολή αίτησης παραίτησης, εφόσον η πειθαρχική υπόθεση δεν εκδικασθεί σε πρώτο βαθμό εντός έξι (6) μηνών, ο υπάλληλος δικαιούται να υποβάλει νέα αίτηση παραίτησης κατά τους όρους του παρόντος άρθρου.
«Άρθρο 8 Ποινική καταδίκη, στερητική ή επικουρική δικαστική συμπαράσταση 1. Δεν διορίζονται υπάλληλοι: α) Όσοι καταδικάσθηκαν για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή και στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, απιστία δικηγόρου, δωροδοκία, καταπίεση, απιστία περί
την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, καθ΄ υποτροπή συκοφαντική δυσφήμηση, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής».