Διεθνείς σπουδές: Ευκαιρίες και προκλήσεις που πρέπει να γνωρίζει κάθε σπουδαστής

Μεγάλο ποσοστό των νέων στη χώρας μας επιλέγουν το εξωτερικό για ένα μέρος των σπουδών τους και αυτό διότι θέλουν να εξελίξουν την ακαδημαϊκή τους καριέρα, σε ένα περιβάλλον με νέα ερεθίσματα και νέες κουλτούρες.

Διεθνείς σπουδές: Ευκαιρίες και προκλήσεις που πρέπει να γνωρίζει κάθε σπουδαστής
3'

Το να αφήνουν τη χώρα τους και την καθημερινότητά τους, ωστόσο, για να σπουδάσουν στο εξωτερικό είναι, φυσικά, μία δύσκολη απόφαση. Προϋποθέτει πολλή σκέψη και απαιτεί τον συνυπολογισμό πολλών παραγόντων.

Από τη μία, είναι μία ευκαιρία, αλλά και εμπειρία ζωής, που έρχεται -συνήθως- κατά τη διάρκεια των φοιτητικών χρόνων και μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής του κάθε σπουδαστή. Από την άλλη, πρόκειται για ένα μεγάλο ρίσκο, δεδομένου ότι ο νέος δεν μπορεί να γνωρίζει αν αυτή η εμπειρία θα ανταποκριθεί στ’ αλήθεια στις προσδοκίες του. Οπότε, όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και σε αυτό, ενώ υπάρχουν πολλά προτερήματα και ευκαιρίες, δεν μπορούν να μην συνοδεύονται από ορισμένες προκλήσεις.

#1 Η επιλογή της χώρας

Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει κάθε σπουδαστής, που επιλέγει το εξωτερικό, είναι η επιλογή της χώρας και του πανεπιστημίου. Η επιλογή αυτή πρέπει να γίνεται μετά από εκτίμηση διάφορων παραγόντων, όπως είναι η ποιότητα των σπουδών του εκάστοτε πανεπιστημίου, ιδιωτικού ή δημοσίου, η ποιότητα αλλά και το κόστος ζωής και το κόστος ενοικίου -αν δεν προσφέρεται από το αντίστοιχο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.

#2 Διασφάλιση ενός καλού επιπέδου σπουδών

Μία άλλη σημαντική πρόκληση για κάθε σπουδαστή που πρόκειται να φύγει στο εξωτερικό είναι η διασφάλιση ενός καλού επιπέδου σπουδών. Πρέπει να εξετάσει αν υπάρχει εύρος προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών σπουδών στη γλώσσα που επιθυμεί και ποιες ευκαιρίες μπορούν να του προσφέρουν οι εν λόγω σπουδές, για διεθνή δικτύωση και άμεση επαγγελματική απορρόφηση.

#3 Γνωριμία με νέους πολιτισμούς και κουλτούρες

Ωστόσο, ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα στο εξωτερικό είναι ότι ο σπουδαστής έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και να ζήσει για λίγο καιρό στα πλαίσια μιας άλλης κουλτούρας. Αυτό μπορεί να αναδειχθεί σε μία πολύ σημαντική και διαφωτιστική εμπειρία, καθώς θα του δείξει τη σχετικότητα του κόσμου και των πολιτισμικών κανόνων, που συχνά θεωρεί δεδομένα. Ως εκ τούτου, οι σπουδές στο εξωτερικό θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη διεύρυνση των οριζόντων του.

#4 Βελτίωση γλωσσικών δεξιοτήτων

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών γίνεται όλο και πιο σημαντική στις μέρες μας. Λόγω του υψηλού επιπέδου παγκοσμιοποίησης, συχνά ερχόμαστε σε θέση να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους από άλλες χώρες, είτε στα πλαίσια της εργασίας, είτε σε ταξίδια, επαγγελματικά ή αναψυχής, ακόμα και στους τομείς της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας.

Η ανάπτυξη των γλωσσικών ικανοτήτων, επομένως, μπορεί να είναι χρήσιμη με πολλούς τρόπους και σίγουρα, στην περίπτωση που ο σπουδαστής έχει φιλοδοξίες για μια απαιτητική διεθνή καριέρα, ή θέλει να ενισχύσει το βιογραφικό του, οι σπουδές στο εξωτερικό θα τον βοηθήσουν να εξασκήσει τις δεξιότητές του.

#5 Επαφή με διαφορετικές μεθόδους και τεχνικές μάθησης

Διαφορετικές χώρες και πολιτισμοί προσεγγίζουν διαφορετικά την εκπαίδευση. Έτσι, ο τρόπος μάθησης και οι μέθοδοι διδασκαλίας στο εξωτερικό μπορεί να διαφέρουν σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα σπουδών, στην εφαρμογή, στους τρόπους αξιολόγησης, ακόμα και στην πρόσβαση σε υλικό, πλατφόρμες και εργαλεία μάθησης που μπορούν να βελτιώσουν τη μαθησιακή εμπειρία. Συνεπώς, ο φοιτητής ίσως χρειαστεί να προσαρμόσει τη μαθησιακή του συμπεριφορά και τις συνήθειες του σε νέα εκπαιδευτικά πλαίσια.

Επομένως, οι σπουδές στο εξωτερικό και συγκεκριμένα, η αλληλεπίδραση με ανθρώπους από διαφορετικά μέρη και η επαφή με ένα νέο μοντέλο εκπαίδευσης, μπορούν να διευρύνουν την κοσμοθεωρία του σπουδαστή, αλλά και να ενισχύσουν την ετοιμότητά του σε πολλά πράγματα.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα για την Εκπαίδευση ΕΔΩ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή