Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Οι λόγοι που το καθιστούν κορυφαίο, ξεχωρίζοντας σε Ελλάδα και Κύπρο

Είναι γεγονός πως οι σπουδές αποτελούν έναν σημαντικό, αλλά όχι και μοναδικό, παράγοντα που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την επαγγελματική πορεία των νέων ανθρώπων
4'

Έτσι, η επιλογή του κατάλληλου πανεπιστημιακού ιδρύματος πρέπει να γίνει με προσοχή καθώς είναι αυτό που θα μεταδώσει τις γνώσεις και θα προσφέρει τις ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους να εξελιχθούν σε κάθε επίπεδο -προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου πανεπιστημιακού ιδρύματος αποτελεί το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC), ένα από τα κορυφαία ερευνητικά πανεπιστήμια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου που προτιμάται από πάνω από 12.500 φοιτητές και μάλιστα, από περισσότερες από 100 χώρες. Και αυτό, λόγω του υψηλού επιπέδου σπουδών και έρευνας, του διεθνούς του χαρακτήρα, των προοπτικών εργοδότησης που προσφέρει, αλλά και των σύγχρονων εγκαταστάσεών του.

Ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο που ξεχωρίζει στις διεθνείς κατατάξεις

Η προσφορά περισσότερων από 100 συμβατικών -δια ζώσης και εξ αποστάσεως- προγραμμάτων σπουδών προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της βιομηχανίας, έχουν φέρει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στην 1η θέση στην Ελλάδα και την Κύπρο, σύμφωνα με την κατάταξη Times Higher Education (THE) World University Rankings για το 2024, μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αντίστοιχα, βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία 501-600 πανεπιστήμια στον κόσμο, και στη θέση 155 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτές οι διακρίσεις έχουν αξία καθώς η κατάταξη Times Higher Education (THE) World University Rankings είναι η πιο μεγάλη και πολυεπίπεδη κατάταξη πανεπιστημίων παγκοσμίως, η οποία αξιολογεί και συγκρίνει τα πανεπιστήμια βάσει της Διδασκαλίας, του Ερευνητικού Περιβάλλοντος, της Ποιότητας της Έρευνας, της Βιομηχανίας και της Διεθνοποίησης.

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ξεχώρισε για την κορυφαία απόδοση που σημείωσε στα πεδία της Ποιότητας της Έρευνας και της Διεθνοποίησης, όπου έχει λάβει την υψηλότερη βαθμολογία απ’ όλα τα κυπριακά πανεπιστήμια που συμμετέχουν στην κατάταξη. Στα δύο αυτά πεδία, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αναγνωρίζεται, επομένως, ως το κορυφαίο πανεπιστήμιο στην Κύπρο.

Αλλά και σε ό,τι αφορά συγκεκριμένους τομείς, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ξεχωρίζει, με βάση τα αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης του Times Higher Education (THE) World University Rankings by Subject 2024. Σύμφωνα με αυτά, το πανεπιστήμιο κατατάσσεται στις θέσεις #1 στον τομέα των Επιχειρήσεων και Οικονομικών, #1 στον τομέα της Εκπαίδευσης (μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου) και #1 στον τομέα της Ψυχολογίας σε Κύπρο και Ελλάδα (μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), επιβεβαιώνοντας την ηγετική του θέση στους εν λόγω τομείς.

Πολυπολιτισμικό περιβάλλον και εγκαταστάσεις διεθνούς επιπέδου

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με εγκαταστάσεις που δεν έχουν κάτι να ζηλέψουν από αυτές των πανεπιστημίων του εξωτερικού, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που ενδιαφέρονται για τους παραπάνω τομείς, αλλά και γενικότερα για σπουδές σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πάνω από 12.500 φοιτητές και φοιτήτριες από χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ολλανδία και η Αυστραλία το επιλέγουν για τις σπουδές τους. Φυσικά, από αυτές δεν λείπει η Ελλάδα, μιας και αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν περισσότεροι από 6.000 φοιτητές και φοιτήτριες από τη χώρα μας, ενώ πάνω από 26.000 Έλληνες έχουν παρακολουθήσει τα προγράμματα σπουδών του από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί το Πανεπιστήμιο.

Οι δε εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ακολουθούν τα πρότυπα του εξωτερικού, καθιστώντας το ελκυστικό στο διεθνές κοινό. Πιο αναλυτικά, το campus αποτελείται από 20 νεόκτιστα ή ανακαινισμένα κτήρια ειδικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στην πολυσύχναστη περιοχή της Έγκωμης στη Λευκωσία. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, το πανεπιστήμιο έχει επενδύσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ σε υποδομές.

Διασύνδεση με την αγορά εργασίας

Φυσικά, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα του επιπέδου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας δεν θα μπορούσε να μην φροντίζει να παρέχει στους φοιτητές και τους αποφοίτους του τα απαραίτητα εφόδια για την επαγγελματική σταδιοδρομία τους. Αναπτύσσει, λοιπόν, αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με τους εταίρους του για να δημιουργήσει διασυνδέσεις ανάμεσα σε φοιτητές, αποφοίτους, καθηγητές και τη βιομηχανία. Έτσι, οι φοιτητές και οι απόφοιτοι αποκτούν πραγματική γνώση και εμπειρία από την αγορά εργασίας.

Οι προσπάθειες αυτές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κρίνονται επιτυχημένες, καθώς το ποσοστό απορρόφησης των αποφοίτων του από την αγορά εργασίας είναι εντυπωσιακό (94,6%), και μάλιστα μόλις σε 18 μήνες από το πέρας των σπουδών τους.

Καθώς το νέο ακαδημαϊκό έτος πλησιάζει, το Γραφείο Ενημέρωσης και Εγγραφών Ελλάδας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, οργανώνει ενημερωτικές ημερίδες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, προκειμένου όσες και όσοι ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν αναλυτικά για τις σπουδές τους στο πανεπιστήμιο. Περισσότερες πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα και τις δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να βρείτε εδώ.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα για την Εκπαίδευση ΕΔΩ