Ποια είναι τα βασικά κριτήρια για μία επιτυχημένη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία;

Η επιλογή του κατάλληλου πανεπιστημίου για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία ενός ατόμου είναι κάτι πολύ περισσότερο από την απόκτηση ενός πτυχίου.
3'

Γράφει ο Λέλες Θανάσης, Επιστημονικός Υπεύθυνος Career Gate

Τα οφέλη από τη σωστή επιλογή είναι πολλαπλά. Δεν περιορίζονται μόνο στη μετάδοση της γνώσης προς τους φοιτητές αλλά επεκτείνονται στην απόκτηση εμπειριών και δεξιοτήτων. Άλλωστε, οι νέες δυναμικές δεξιοτήτων που αναπτύσσονται είναι απαραίτητες σε πολλούς επαγγελματικούς τομείς.

Τα στάδια της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης έχουν ως αφετηρία την προπτυχιακή εκπαίδευση. Μέσα από τα προγράμματα σπουδών των Πανεπιστημιακών τμημάτων που θα επιλέξουν οι φοιτητές, θα τους δοθεί η δυνατότητα να μελετήσουν και να γνωρίσουν στην ουσία την επαγγελματική τους βάση και αυτό είναι μόνο η αρχή. Το επόμενο στάδιο αποτελούν τα μεταπτυχιακά προγράμματα, που αποτυπώνουν εκτός από τις εκπαιδευτικές δυνατότητες, τις ανάγκες της κοινωνίας για δεξιότητες, κατάρτιση και επιστημονική γνώση, ενισχύοντας παράλληλα την κριτική́ σκέψη, τη συνεργατικότητα και τη δυνατότητα ανάλυσης και σύνθεσης δεδομένων. Στο ευρύτερο πεδίο σπουδών η διδακτορική εκπαίδευση, αντίστοιχα, αποτελεί το ανώτερο επίπεδο ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και έχει ως στόχο την παραγωγή πρωτότυπης έρευνας.

Οι ακαδημαικές επιλογές αποτελούν αποφάσεις βαρύνουσας σημασίας που επηρεάζουν το μέλλον κάθε ανθρώπου. Γι' αυτό, πρέπει να γίνονται με προσοχή, συνδυαστική σκέψη και αυτογνωσία, λαμβάνοντας υπόψιν τη συνειδητή ανάλυση της προσωπικότητας, των κλίσεων, των ταλέντων, των δυνατοτήτων, των δεξιοτήτων και των ενδιαφερόντων του κάθε ατόμου. Η καλύτερη συμβουλή προς τους νέους είναι να επιλέξουν προγράμματα που τους ταιριάζουν, τους ενδιαφέρουν και θα τους οδηγήσουν να οραματιστούν τον εαυτό τους στο μέλλον.

Αν δούμε σταδιακά τις επιλογές, το βασικό προπτυχιακό πρόγραμμα είναι σημαντικό αφού οι νέοι θα αποκτήσουν το βασικό πεδίο γνώσεων στο επιστημονικό πεδίο που έχουν αποφασίσει. Για αυτόν τον λόγο, τα προγράμματα σπουδών, τα επαγγελματικά δικαιώματα αλλά και οι επαγγελματικές προοπτικές κάθε ακαδημαϊκού τμήματος πρέπει να εξετάζονται με τη δέουσα προσοχή, προκειμένου να προσφέρουν ευκαιρίες στη σταδιοδρομία του ατόμου. Παράλληλα, προσφέρουν τα απαραίτητα θεμέλια και τις ακαδημαϊκές δεξιότητες που απαιτούνται για μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα.

Λέλες Θανάσης, Επιστημονικός Υπεύθυνος Career Gate

Από την άλλη μεριά, η εξειδίκευση στην αγορά εργασίας οδηγεί στην ανάγκη εμβάθυνσης των γνώσεων του ατόμου. Η επιλογή μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών αποτελεί έναν γρίφο για δυνατούς λύτες, αφού η απόφαση που θα παρθεί χρειάζεται να ισορροπεί μεταξύ των δεξιοτήτων του ατόμου και της επιθυμίας του, σταθμίζοντας τις επιλογές με σύνεση και αυτογνωσία. Μέσω των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών ενδυναμώνεται η προσωπική επαγγελματική αναβάθμιση στον τομέα που έχουν επιλέξει ως βασικό πεδίο σπουδών ή η μετάβαση σε νέο τομέα επιτρέποντας στους φοιτητές/τριες να αποκτήσουν προσόντα που θα οδηγήσουν σε αλλαγής καριέρας.

Τα σύγχρονα μεταπτυχιακά προγράμματα αποτυπώνουν τις ανάγκες της κοινωνίας, ενώ παράλληλα καταδεικνύουν τις πολύτιμες γνώσεις που αποκτούν τα άτομα για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Επιπρόσθετα, η ανάγκη για συμβολή στην πρόοδο και εξέλιξη της έρευνας οδηγεί στην διδακτορική εκπαίδευση, η οποία αποτελεί το αποκορύφωμα της ακαδημαϊκής πορείας ενός ατόμου. Η επιλογή πανεπιστημιακού τμήματος για την διδακτορική διατριβή έχει ως αφετηρία τον προσδιορισμό του ερευνητικού πεδίου, στο οποίο θέλει το άτομο να μελετήσει. Η φήμη του πανεπιστημιακού τμήματος και η επιλογή του καθηγητή στο ερευνητικό πεδίο επιλογής αποτελεί σημαντικό πεδίο αναζήτησης. Η διδακτορική διατριβή επιτρέπει την εξειδικευμένη γνώση, προσφέροντας ευκαιρίες για ακαδημαϊκή καριέρα, αποκτώντας επαγγελματική αναγνώριση και κύρος.

Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να τονιστεί ο κρίσιμος ρόλος των συμβούλων σταδιοδρομίας σε κάθε στάδιο των σπουδών. Με την εξειδικευμένη γνώση και υπευθυνότητα είναι σε θέση να απαντήσουν στα ερωτήματα των ενδιαφερομένων καθοδηγώντας τους στη σωστή κατεύθυνση και βοηθώντας τους να κάνουν τις καλύτερες επιλογές σπουδών.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα για την Εκπαίδευση ΕΔΩ