Τα εχέγγυα που προσφέρουν οι σπουδές στο εξωτερικό

Το τελευταίο διάστημα, πολλοί νέοι επιλέγουν τη φοίτηση τους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού για να ακολουθήσουν τα όνειρά τους μέσα από προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που τους ενδιαφέρουν και αντικατοπτρίζουν τις κλίσεις τους.

Τα εχέγγυα που προσφέρουν οι σπουδές στο εξωτερικό
3'

Γράφει ο Κωστής Κατσανέβας, Managing Director της Career Gate

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα, σε όλες τις βαθμίδες του, πέρα από τα ηθικά και πνευματικά εφόδια που παρέχει, ουσιαστικά προετοιμάζει τους μαθητές για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το τελευταίο διάστημα, πολλοί νέοι επιλέγουν τη φοίτηση τους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού για να ακολουθήσουν τα όνειρά τους μέσα από προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που τους ενδιαφέρουν και αντικατοπτρίζουν τις κλίσεις τους. Χώρες όπως η Κύπρος, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Αγγλία αποτελούν διαχρονικά δημοφιλείς προορισμούς για τους φοιτητές, προκειμένου να ξεκινήσουν την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση.

Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που προσφέρουν οι σπουδές στο εξωτερικό είναι σημαντικές. Η επιλογή του κατάλληλου πανεπιστημίου για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία ενός ατόμου προσφέρει πολλαπλά οφέλη, με αφετηρία τη φοίτηση σε σπουδές που ταιριάζουν στις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα του ατόμου. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να λάβουν υπόψη οι μαθητές ότι η εκπαιδευτική προσέγγιση σε πολλές χώρες διαφέρει σημαντικά από αυτήν που έχουν συνηθίσει. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές πρέπει να προετοιμαστούν για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που βασίζεται περισσότερο στις εργασίες, τις ερευνητικές δραστηριότητες και τη συνεχή αξιολόγηση παρά στην αποκλειστική έμφαση στην εξεταστική διαδικασία. Αυτό απαιτεί από τους μαθητές να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, όπως η διαχείριση χρόνου, η ανεξάρτητη μάθηση και η επίλυση προβλημάτων, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νέου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.

Kwsths-Katsanebas-Headshot(2).jpg

Κωστής Κατσανέβας, Managing Director της Career Gate

Σε πρακτικό επίπεδο, τα πανεπιστήμια του εξωτερικού εξετάζουν τους βαθμούς του εθνικού απολυτηρίου, γεγονός που καθιστά απαραίτητο για τους μαθητές να επιδιώξουν καλές επιδόσεις κατά τη διάρκεια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επιπλέον, η απόκτηση συστατικών επιστολών από καθηγητές ή επαγγελματίες στον χώρο που επιθυμούν να σπουδάσουν μπορεί να προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη διαδικασία εισαγωγής, καθώς αναδεικνύει το ενδιαφέρον και την αφοσίωσή τους στο αντικείμενο.

Πέρα από τα ακαδημαϊκά προσόντα, οι εξωσχολικές δραστηριότητες, ιδίως εκείνες με κοινωνικό χαρακτήρα ή σε μορφή εθελοντισμού και πρακτικής άσκησης, αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση του προφίλ των μαθητών. Οι δραστηριότητες αυτές δείχνουν την κοινωνική ευαισθησία και την προθυμία τους να συμβάλλουν στην κοινότητα, στοιχεία που εκτιμώνται ιδιαίτερα από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι πολλά πανεπιστήμια ζητούν την επιτυχία σε εξετάσεις αγγλικής γλώσσας, όπως το TOEFL ή το IELTS, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την έγκαιρη προετοιμασία των μαθητών σε γλωσσικό επίπεδο. Η προετοιμασία αυτή δεν είναι μόνο για την κάλυψη των απαιτούμενων βαθμολογιών, αλλά και για την εξοικείωση με τη γλώσσα που θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των σπουδών.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών, οι φοιτητές θα είναι ικανοί να μελετούν, να ερευνούν και να εφαρμόζουν τις γνώσεις που απέκτησαν ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών τους και να είναι ανταγωνιστικοί στην εκάστοτε αγορά εργασίας που σπούδασαν. Η φοίτηση σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού ενθαρρύνει επίσης την καλλιέργεια ποιοτικών δεξιοτήτων, όπως η κριτική σκέψη, ο υγιής σκεπτικισμός, η δημιουργικότητα και η ικανότητα προσαρμογής σε νέα δεδομένα – δεξιότητες που είναι απαραίτητες στην παγκόσμια αγορά εργασίας και συμβάλλουν στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των νέων.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα για την Εκπαίδευση ΕΔΩ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή