Σχολεία: Τι αλλάζει για τις απουσίες και τα κινητά - Όσα πρέπει να ξέρουν οι μαθητές

Τεράστιες είναι οι αλλαγές στα σχολεία από φέτος 

Σχολεία: Τι αλλάζει για τις απουσίες και τα κινητά - Όσα πρέπει να ξέρουν οι μαθητές
INTIME NEWS
5'

Ξεκινούν αύριο Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, τα σχολεία με μεγάλες αλλαγές τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς. Η πρώτη μέρα ξεκινά με τον αγιασμό στα σχολεία και την παράδοση των βιβλίων και του προγράμματος στους μαθητές.

Οι μαθητές από την πρώτη κιόλας μέρα - μετά τις αλλαγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση - πρέπει να αφήσουν στην άκρη τα κινητά τους τηλέφωνα ή να τα έχουν στην τσάντα τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα έρθουν αντιμέτωποι με αποβολές και αλλαγές στο σχολικό περιβάλλον. Οι γονείς, πάντως, πρέπει να ξέρουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν τις ζημιές που θα κάνουν τα παιδιά τους σε περίπτωση καταλήψεων ή βανδαλισμών.

Σε περιπτώσεις φθοράς/καταστροφής, μερικής ή ολικής, σχολικών κτιρίων, χώρων και υλικοτεχνικής υποδομής, που αποδίδονται σε συγκεκριμένο μαθητή/μαθήτρια, η δαπάνη αποκατάστασης βαραίνει τον ίδιο (αν είναι ενήλικος) ή τους γονείς και κηδεμόνες του. Αφού πρώτα καθοριστεί το ποσό της δαπάνης αποκατάστασης οι γονείς / κηδεμόνες οφείλουν να καλύψουν το κόστος. Αν δεν συναινέσουν, η δαπάνη βεβαιώνεται και ακολουθεί η διαδικασία είσπραξής της.

Οι γονείς θα έχουν στη διάθεσή τους και την εφαρμογή E-PARENTS. To νέο ψηφιακό εργαλείο για γονείς και κηδεμόνες, τους ενημερώνει ήδη για τις βαθμολογίες των μαθητών και των μαθητριών όπως και για ανακοινώσεις και ειδοποιήσεις της σχολικής μονάδας. Μέσα στη χρονιά, η εφαρμογή θα διευρύνει τις δυνατότητές της με ενημέρωση για τις απουσίες των μαθητών, για την πρόοδο της διδαχθείσας ύλης αλλά και για τον προγραμματισμό των συναντήσεων μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών. Σε εφαρμογή θα παραμείνει η πλατφόρμα STOP-BULLYING.GOV.GR. H πλατφόρμα ενάντια στην ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό έκανε πρεμιέρα στα τέλη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς.

Απαλλαγή από τη συμμετοχή στα θρησκευτικά

Οι μαθητές κατόπιν προϋποθέσεων μπορούν να ζητήσουν απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών. Οι μαθητές, που απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών απαλλάσσονται και από τον εκκλησιασμό και την προσευχή, εφόσον οι γονείς/κηδεμόνες το έχουν δηλώσει στην αίτησή τους για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών. Στην περίπτωση του εκκλησιασμού και όσον αφορά τους/τις μαθητές/τριες που έχουν απαλλαγεί από αυτόν, ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών αποφασίζει τον τρόπο απασχόλησης των μαθητών/τριών αυτών συντάσσοντας σχετική πράξη στο Βιβλίο Πράξεων του Συλλόγου Διδασκόντων

Τι ισχύει για τα κινητά στα σχολεία

Απαγορεύεται η εμφανής κατοχή και χρήση του κινητού καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας ενώ η μη συμμόρφωση των μαθητών και μαθητριών θα επιφέρει την επιβολή του μέτρου της μονοήμερης αποβολής. Σε περίπτωση που ένας μαθητής ή μία μαθήτρια βιντεοσκοπεί /φωτογραφίζει/ μαγνητοφωνεί καθηγητές ή συμμαθητές του, χωρίς συναίνεση ή συγκατάθεση, η ποινή του θα είναι τριήμερη αποβολή ενώ με συγκατάθεση / συναίνεση θα αποβάλλεται για 1 έως 3 ημέρες. Αν η φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση αφορά προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.

Ο νέος κανονισμός λειτουργίας των σχολείων προβλέπει αυστηροποίηση των παιδαγωγικών και πειθαρχικών μέτρων. Ενδεικτικά, ο διευθυντής του σχολείου μπορεί να αποφασίσει έως και τριήμερη αποβολή, από μία ημέρα που ίσχυε έως σήμερα. Επίσης, ο Σύλλογος Διδασκόντων μπορεί να αποφασίσει έως πενθήμερη αποβολή από τρεις ημέρες που είχε έως τώρα τη δυνατότητα, ενώ στην ευχέρειά του είναι και η αλλαγή τμήματος ή σχολικού περιβάλλοντος καθώς και ο αποκλεισμός από δράσεις, πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές και μετακινήσεις.

Πόσες απουσίες έχουν οι μαθητές

Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση όταν οι απουσίες, κατά τη διάρκεια της διδακτικής χρονιάς, δεν ξεπερνούν τις 50 ή όταν δεν ξεπερνούν τις 114 από τις οποίες, οι άνω των 50 είναι δικαιολογημένες. Η καθυστερημένη προσέλευση στην αίθουσα θεωρείται απουσία.

Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ λυκείου θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους. Οι μαθητές θα μπαίνουν με ένα προσωπικό κωδικό σε ηλεκτρονική εφαρμογή, όπου θα επιλέγουν εταιρία επαγγελματικού προσανατολισμού από μητρώο πιστοποιημένων εταιριών από τον ΕΟΠΠΕΠ. Η υπηρεσία περιλαμβάνει τη συμπλήρωση τυποποιημένου ερωτηματολογίου επαγγελματικού προσανατολισμού σε ψηφιακή μορφή και ατομική συνεδρία με εξιδεικευμένο σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού.

Ψηφιακό φροντιστήριο

Ειδικά για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ΄ Λυκείου το «Ψηφιακό Φροντιστήριο» θα παρέχει ζωντανές, δωρεάν τηλεδιαλέξεις κατά τις απογευματινές ώρες. Όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Πιερρακάκης «με τον τρόπο αυτό θέλουμε να πετύχουμε δύο στόχους: αφενός να ενδυναμώσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία για όλους και αφετέρου να ενισχύσουμε τα παιδιά των πιο αδύναμων οικονομικά οικογενειών και των απομακρυσμένων περιοχών, παρέχοντάς τους εντελώς δωρεάν μια πρόσθετη υποστήριξη. Ήδη έχουμε μια πρώτη εικόνα της λειτουργίας του, καθώς στο digitalschool.gov.gr έχουν αναρτηθεί και είναι διαθέσιμες για όλους βιντεοσκοπημένες διαλέξεις από εκπαιδευτικούς στα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών, σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου. Μέσα στη χρονιά θα προστίθεται διαρκώς νέο περιεχόμενο, που θα καλύπτει το σύνολο της ύλης από την Α’ Δημοτικού μέχρι και την Β’ Λυκείου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή