ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR
Κρήτη: «Άστεγοι» εκπαιδευτικοί σε αδιέξοδο - «Παλεύουμε να σταθούμε όρθιοι, δεν έχουμε κατοικία»
Ελλείψεις κατοικιών και χαμηλοί μισθοί οδηγούν τους εκπαιδευτικούς στην Κρήτη σε αδιέξοδο - Όπως ανέφερε στο Newsbomb.gr ο Δημήτρης Δερμιτζάκης, εκπαιδευτικός και πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ στο Ηράκλειο, πολλοί συνάδελφοί του αναγκάζονται να φιλοξενούνται προσωρινά από φίλους ή άλλους συναδέλφους, ελπίζοντας πως θα βρουν λύση όταν «χαλαρώσει» η τουριστική σεζόν
Αντιμέτωποι με σοβαρές δυσκολίες στέγασης βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν σε σχολεία της Κρήτης, καθώς δεν μπορούν να βρουν κατοικία λόγω της έντονης τουριστικής δραστηριότητας και των υψηλών ενοικίων. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Δερμιτζάκη, εκπαιδευτικό και πρόεδρο του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ στο Ηράκλειο, πολλοί συνάδελφοί του αναγκάζονται να φιλοξενούνται προσωρινά από φίλους ή άλλους συναδέλφους, ελπίζοντας πως θα βρουν λύση όταν «χαλαρώσει» η τουριστική σεζόν.
«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στέγασης. Γνωρίζω συναδέλφους που φιλοξενούνται και περιμένουν να τελειώσει η τουριστική περίοδος για να βρουν σπίτι», αναφέρει ο Δημήτρης Δερμιτζάκης στο Newsbomb.gr. Οι εκπαιδευτικοί, ειδικά οι αναπληρωτές, βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς πολλές κατοικίες διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb. Αυτό καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την εύρεση μόνιμων καταλυμάτων.
Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν και το οικονομικό πρόβλημα, καθώς οι χαμηλοί μισθοί δεν τους επιτρέπουν να καλύψουν το κόστος των ενοικίων, που πολλές φορές ξεπερνά τα 350 ευρώ. «Ένας εκπαιδευτικός που παίρνει 800 ευρώ δεν μπορεί να αντέξει το υψηλό κόστος ζωής, όταν μόνο το ενοίκιο μπορεί να φτάσει τα 400 ευρώ, ενώ χρειάζεται και επιπλέον χρήματα για μετακινήσεις», τονίζει ο Δημήτρης Δερμιτζάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ευσταθούν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι εκπαιδευτικοί διαμένουν σε κάμπινγκ. Αντιθέτως, οι περισσότεροι βρίσκουν προσωρινές λύσεις μέσω της αλληλεγγύης και της στήριξης των συναδέλφων τους, οι οποίοι προσφέρουν φιλοξενία.
Το ζήτημα της στέγασης επιδεινώνεται από την έλλειψη σχεδίου επέκτασης σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου, γεγονός που εμποδίζει την κατασκευή νέων κατοικιών. Επιπλέον, το αυξημένο κόστος καυσίμων κάνει τις μετακινήσεις σε πιο απομακρυσμένες περιοχές ακόμη πιο δύσκολες για τους εκπαιδευτικούς, που πολλές φορές καλούνται να διανύουν καθημερινά αποστάσεις 30 έως 40 χιλιομέτρων για να πάνε στο σχολείο τους.
«Η λύση στο πρόβλημα της στέγασης για τους εκπαιδευτικούς περνά μέσα από την αύξηση των μισθών», καταλήγει ο εκπαιδευτικός. «Αν ένας εκπαιδευτικός έπαιρνε 1.300 ή 1.500 ευρώ, τότε θα μπορούσε να βρει ένα αξιοπρεπές σπίτι. Όμως με μισθούς των 800 ευρώ, η επιβίωση γίνεται σχεδόν αδύνατη».