Τι συμβαίνει στα παιδιά; Σοκάρει ο χάρτης της βίας ανηλίκων - 37 δικογραφίες κάθε 24ωρο!

Αύξηση 47% στα περιστατικά εγκληματικότητας ανηλίκων σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ειδικά στις περιπτώσεις σωματικής βλάβης η αύξηση άγγιξε το 73%.Κάθε τρεις ώρες κατηγορούνται 2 ανήλικοι.

Τι συμβαίνει στα παιδιά; Σοκάρει ο χάρτης της βίας ανηλίκων - 37 δικογραφίες κάθε 24ωρο!
8'

Τι συμβαίνει στα παιδιά; Τι συμβαίνει με τα παιδιά; Η εβδομάδα που πέρασε, μετρά δεκάδες νέα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων. Ακραίας, τρομακτικής βίας που δεν περιορίζεται στη λεκτική, δεν περιορίζεται μόνο μεταξύ τους, δεν έχει μέτρο και όριο. Έχει όμως χαρακτηριστικά. Που τρομάζουν, σοκάρουν, προειδοποιούν.

Ούτε ένας μήνας δεν έχει περάσει από το άνοιγμα των σχολείων και τα περιστατικά ενδοσχολικής και εξωσχολικής βίας, ξεπερνούν κάθε φαντασία τόσο για τη συχνότητα όσο και για τη σφοδρότητά τους.

Παιδιά από 12 μέχρι 17 χρονών, γυμνασίου και λυκείου εμπλέκονται σε περιστατικά που εναλλάσσονται με ταχύτητα που προκαλεί φόβο. Το τρομακτικό περιστατικό βίας με τη 14χρονη στη Γλυφάδα που ξυλοκοπήθηκε από αγέλη ανήλικων συνέβη το βράδυ του Σάββατο στη Γλυφάδα. Μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί δεκάδες ακόμα περιστατικά βίας ανηλίκων.

  • Στην Ερμιόνη Αργολίδας στο διάλειμμα δύο μαθητές ηλικίας 17 ετών, πλησίασαν μαθητή της Α’ Γυμνασίου και χωρίς κανένα λόγο άρχισαν να τον βρίζουν και να τον απειλούν. Στη συνέχεια ο ένας από τους δύο έβγαλε μια φαλτσέτα την κόλλησε στο πρόσωπο του 12χρονου και στη συνέχεια του ξύρισε το μουστάκι. Του άρπαξαν από την τσέπη τα δύο ευρώ που είχε και σαν να μην συνέβαινε τίποτα πήγαν στην αίθουσα για να συνεχίσουν το μάθημά τους.
  • Στην Μεταμόρφωση, 16χρονος έκλεισε ραντεβού για να παλέψει με συνομήλικό του, με αποτέλεσμα ο δράστης να του επιτεθεί άγρια με μπουνιές και κλωτσιές στο κεφάλι.
  • Στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, το βράδυ της Κυριακής ένας 16χρονος που βρισκόταν με τη 14χρονη φίλη του, δέχθηκε επίθεση με μεταλλικό σωλήνα από έξι ανήλικους που τον χτύπησαν ανελέητα στο κεφάλι και στο σώμα. Η επίθεση φέρεται να έχει ως λόγο την ερωτική αντιζηλία.
  • Στην Πάτρα, συνελήφθησαν μια 15χρονη και μια 13χρονη, ενώ έγινε δικογραφία και σε βάρος μιας ακόμη 17χρονης που επιτέθηκε με γροθιές εναντίον μιας συμμαθήτριας της.
  • Στο Λαύριο περίπου 30 άτομα άτομα, συμμαθητές, από διαφορετικές περιοχές ενεπλάκησαν σε άγριο αιματηρό καυγά. Ένας 16χρονος τράβηξε μαχαίρι και τραυμάτισε δύο μαθητές του ΕΠΑΛ.
  • Στο Ηράκλειο Κρήτης διευθυντής του σχολείου δέχθηκε επίθεση από 14χρονο μαθητή της Β' Γυμνασίου επειδή ενημέρωσε τους γονείς του πως συμμετείχε στην κατάληψη. Ο μαθητής τον περίμενε στις οχτώτο πρωί, έξω από το σχολείο, τον χτύπησε, τον έσπρωξε, του έριξε γροθιά στο κεφάλι και τον έριξε κάτω.
  • Στην Πάτρα 17χρονη έστειλε στο νοσοκομείο συμμαθήτρια της, με μπουνιές.
  • Στον Άλιμο 14χρονος απείλησε καθηγήτρια πως θα της «σπάσει τα μούτρα», γιατί του έκανε παρατήρηση για χρήση κινητού.
  • Στα Χανιά δύο ανήλικοι μαθητές, ένα 15χρονο κορίτσι και ένα 16χρονο αγόρι ενεπλάκησαν σε φραστικό επεισόδιο και πιάστηκαν στα χέρια.

Όλα αυτά μόνο την τελευταία εβδομάδα. Η τρομακτική πραγματικότητα μιλάει για αλματώδη αύξηση περιστατικών. Πραγματικότητα που αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία, αφού το 2023 είχαμε 6.157 ανήλικους δράστες αξιόποινων πράξεων ενώ φέτος φτάσαμε τους 8.978, το πρώτο 8μηνο του 2024. Καταγράφοντας αύξηση 47% στα περιστατικά εγκληματικότητας ανηλίκων σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ειδικότερα στα περιστατικά πρόκλησης σωματικών βλαβών, η αύξηση άγγιξε το 73%.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι οι αστυνομικές υπηρεσίες σχηματίζουν σε κάθε 24ωρο 37 δικογραφίες για ανήλικους. Κάθε τρεις ώρες κατηγορούνται 2 ανήλικοι.

Το προφίλ των ανήλικων δραστών

Η βία μεταξύ ανηλίκων, φαίνεται ότι πλέον δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά. Περιστατικά, ακραίας βίας, καταγράφονται το ένα πίσω από το άλλο στις αποκαλούμενες καλές γειτονιές της Αττικής. Επίσης εμπλεκόμενοι είναι τόσο αγόρια όσο και κορίτσια.

Τα στατιστικά στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. δίνουν πρώτη σε περιστατικά βίας ανάμεσα σε ανήλικους για μια ακόμη χρονιά την Αττική, με τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και τη Θεσσαλία να ακολουθούν.

Ως προς το λεκανοπέδιο της Αττικής, σύμφωνα με την καταγραφή των περιστατικών, οι περιοχές στα Βόρεια Προάστια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι το Μαρούσι και η Κηφισιά. Στο κέντρο ο Κολωνός και η Κυψέλη, ενώ στα νότια του λεκανοπεδίου τα ο Υμηττός, η Δάφνη, η Ηλιούπολη, ο Άλιμος και η Γλυφάδα.

Τι λέει το αρμόδιο υπουργείο

Στο θέμα της παραβατικότητας των ανηλίκων, αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Όπως είπε το 2023 έγιναν 6.150 συλλήψεις ανηλίκων ενώ το 2024 οι συλλήψεις ανήλικων έφτασαν τις 9.000 την ώρα που τα περιστατικά είναι κατά 20% λιγότερα. Ο υπουργός αναφέρθηκε ειδικά στην περιοχή της Γλυφάδας για την οποία είπε ότι «έχουμε πολλά προβλήματα με 3.000-4.000 παιδιά που μαζεύονται σε πλατείες. Εκεί υπάρχει και ένστολη και χωρίς στολή παρουσία, εκεί υπάρχει διάλογος αστυνομικών με παιδιά, δημιουργούνται σχέσεις, αντλούνται πληροφορίες». Κατά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη η λύση είναι «να υπάρξει αυστηροποίηση των ποινών για τους γονείς και για τα παιδιά μια ποινική διαχείριση που αρμόζει σε παιδιά, Είναι δύσκολο αυτό, να κλείσεις ένα παιδί σε αναμορφωτήριο. Όταν κάποιος παραμελεί με τρόπο επιδεικτικά ακραίο τη φροντίδα ενός παιδιού, νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν συνέπειες». Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι η αστυνομία «έχει καθιερώσει το 10201 στο οποίο μπορούν να δίνονται πληροφορίες για παραβατικά παιδιά, είναι πανελλαδικής εμβέλειας» ενώ παράλληλα προανήγγειλε ότι «μέχρι το τέλος του μήνα θα εφαρμοστεί η εφαρμογή Save Youth ένα panic button για τα παιδιά. Θα μπαίνει στο κινητό με μια εφαρμογή που θα δίνει σήμα στο 100 και αμέσως θα υπάρχει ανταπόκριση».

Πώς αντιμετωπίζουν οι άλλες χώρες τη βία ανηλίκων

  • Σουηδία: Προγράμματα ψυχικής υγείας και σχολικής αλληλεγγύης.
  • Ηνωμένο Βασίλειο: Πρώιμη παρέμβαση και ψυχολόγους στα σχολεία.
  • ΗΠΑ: «Cure Violence» - Εκπαίδευση για πρόληψη συγκρούσεων.

Στην Ελλάδα -όπως η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. καταγγέλλει- όχι μόνο δεν υπάρχει ψυχοκοινωνικό, νοσηλευτικό και θεραπευτικό προσωπικό στις 600.000 σχολικές μονάδες στην επικράτεια αλλά επιπλέον το ΥΠΑΙΘΑ αποφάσισε φέτος να υπάρξει μείωση κατά 1/3 τουλάχιστον στις προσλήψεις.

Με επιστολή που έστειλε, στις 25/9/2024, η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. που είναι το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί τα μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π.), μόνιμους και αναπληρωτές που στελεχώνουν τη Δημόσια Ειδική και Γενική Εκπαίδευση, καθώς και τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και τις Ε.Δ.Υ., δηλώνει την αντίθεση της και διαμαρτύρεται για την διαπίστωση ότι δεν συμπεριλαμβάνεται το ΕΕΠ-ΕΒΠ στην Β’ φάση προσλήψεων των αναπληρωτών.

«Η επιλογή αυτή του Υπουργείου Παιδείας βέβαια, δεν έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία και γίνεται με συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες, μιας και με υπαιτιότητα του ίδιου του υπουργείου μένουν ακάλυπτοι μαθητές που εξυπηρετούνται από τα κατά τόπους ΚΕΔΑΣΥ όπως και τα ΣΜΕΑΕ, ενώ παράλληλα δεν προχωρούν οι απαραίτητες προσλήψεις σε ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που χρειάζονται για τα σχολεία Γενικής Παιδείας ιδιαίτερα και μετά τα τελευταία κρούσματα βίας μεταξύ ανηλίκων.

Ταυτόχρονα γινόμαστε μάρτυρες συμπτύξεων τμημάτων, αναστολών λειτουργίας σχολείων, διάλυσης της εργασιακής σταθερότητας, τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, κτιριακές υποδομές με τους απαραίτητους ελέγχους, υλικοτεχνικό και επιστημονικό εξοπλισμό, όλα στο βωμό της «εξοικονόμησης» που αναδεικνύεται σε στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και γενικεύεται βάζοντας σε κίνδυνο μέχρι και την ίδια τη ζωή των μαθητών.

Δεν είναι δυνατόν να διατείνεται ο Υπουργός για την δήθεν πρόσληψη των εν λόγω ειδικοτήτων στα σχολεία μιας και ο αναφερόμενος αριθμός των 5500-6000 δεν αντιστοιχεί με την πραγματικότητα και ουσιαστικά αποτελεί αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Καλούμε το Υπουργείο να προβεί άμεσα σε όλες τις αναγκαίες προσλήψεις προκειμένου να μην διασαλεύεται η λειτουργία των σχολείων και των ΚΕΔΑΣΥ και ζητάμε την άμεση συμπερίληψη ΟΛΩΝ των ειδικοτήτων ΕΕΠ-ΕΒΠ κατά την β φάση των προσλήψεων. Το ΕΕΠ – ΕΒΠ δεν είναι πολυτέλεια για τα σχολεία αλλά αναγκαίος κρίκος της εύρυθμης λειτουργίας των δομών εκπαίδευσης και ως τέτοιος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή