Σχολεία: Φυλάκιση 1 έτους για διατάραξη λειτουργίας και 2 ετών για βιαιοπραγία

Ο γγ.του ΥΠΑΙΘΑ Ι.Κατσαρός με εγκύκλιό του υπενθυμίζει τη νομοθεσία που ψηφίστηκε στον νέο νόμο 5090/24 και συγκεκριμένα το άρθρο 3
2'

Ο γγ.του ΥΠΑΙΘΑ Ι.Κατσαρός με εγκύκλιό του υπενθυμίζει τη νομοθεσία που ψηφίστηκε στον νέο νόμο 5090/24 -και συγκεκριμένα το άρθρο 3- που προβλέπει αυστηρές ποινές σε όσους ασκούν βία σε χώρους εκπαίδευσης και νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, όσοι προσεγγίζουν χώρους παροχής υγείας, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι κινητές μονάδες υγείας, καθώς και σχολεία και διαταράσσουν τη λειτουργία τους με φωνές, ύβρεις, απειλές απειλούνται με φυλάκιση 1 έτους και χρηματικό πρόστιμο.

Υπενθύμιση ότι όποιος εισέρχεται σε σχολείο και απειλεί ή εξυβρίζει εκπαιδευτικούς διαταρράσσοντας τη λειτουργία του κινδυνεύει με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους (ή τουλάχιστον 2 έτη αν η πράξη συνοδεύεται από βιαιοπραγία) κάνει με σημερινή εγκύκλιό του προς τα σχολεία ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΙΘΑ κ.Ιω.Κατσαρός. Αφορμή για την εγκύκλιο είναι τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας σε βάρος εκπαιδευτικών.

Η εγκύκλιος

Σας γνωρίζουμε ότι στο άρθρο 168 του ν. 4619/2019 Κύρωση του Ποινικού Κώδικα (Α’ 95) προστέθηκαν οι παρ. 4 και 5 με το άρθρο 33 του ν. 5090/2024 (Α’ 30), σύμφωνα με τις οποίες:

«4. Όποιος εισέρχεται σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κινητών μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας ή προσεγγίζει κινητές μονάδες παροχής υγειονομικών υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία τους, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή.

5. Με τις ποινές της παρ. 4 τιμωρείται όποιος εισέρχεται σε χώρο πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του εκπαιδευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή μαθητών διαταράσσει τη λειτουργία του

Σχετικές ειδήσεις