Στρατιωτικές Σχολές: Τι αλλάζει στις Πανελλαδικές

Δικαίωμα να δηλώσουν στρατιωτικές σχολές θα έχουν οι υποψήφιοι από όλα τα επιστημονικά πεδία. 

Στρατιωτικές Σχολές: Τι αλλάζει στις Πανελλαδικές
2'

Λόγω της αναβολής της προγραμματισμένης για σήμερα Τετάρτη (2/10/2024) συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, η οποία είχε αντικείμενο αλλαγές στις στρατιωτικές σχολές.

Λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, η προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη (2/10/2024) συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, η οποία είχε αντικείμενο αλλαγές στις στρατιωτικές σχολές, αναβάλλεται. Θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση σχετικά με τον χρόνο πραγματοποίησης της συνάντησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr, το πρώτο μέτρο που αναμένεται να ληφθεί όταν γίνει τελικά η συνάντηση των δυο υπουργών είναι ότι στο εξής δικαίωμα να δηλώσουν στρατιωτικές σχολές θα έχουν οι υποψήφιοι από όλα τα επιστημονικά πεδία.

Η αλλαγή αυτή αναμένεται να ισχύσει για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2026 αν και υπάρχει μεγάλη πίεση από υποψήφιους και τους γονείς τους να ισχύσει από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2025.

Επίσης, έχει προταθεί να επιτραπεί η εισαγωγή αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. σε όλες τις σχολές αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και να προσφέρονται στους αποφοίτους άλλου τύπου λυκείου τυχόν κενές θέσεις που απομένουν, ώστε να μην μένουν θέσεις κενές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις στρατιωτικές σχολές, από την ΟΛΤΕΕ, αλλά δεν είναι γνωστό ακόμα αν η πρόταση θα υιοθετηθεί.

Δεύτερον έχει αποφασιστεί αναπροσαρμογή των μισθών των σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές στα πρότυπα των αστυνομικών σχολών.

Δηλαδή, οι μισθοί των σπουδαστών θα κινούνται στα 2/3 του πρώτου μισθού ενός νέου αξιωματικού από το 1/4 που βρίσκονται σήμερα.

Σήμερα ένας εύελπις λαμβάνει συμβολική αποζημίωση 150 ευρώ τον μήνα. Το ποσό θα αυξηθεί στα 600 ευρώ, δηλαδή περίπου στα 2/3 του μισθού ενός ανθυπολοχαγού που αποφοιτά από τη Σχολή Ευελπίδων (περίπου 880-900 ευρώ).

Τρίτον, στο πλαίσιο και της ενίσχυσης της εγχώριας επιστημονικής έρευνας για την αμυντική βιομηχανία, θα επιδιωχθεί βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών και η δυνατότητα που παρέχεται στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) να χορηγούν και διδακτορικούς τίτλους.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή