Συγχωνεύσεις στα σχολεία: Έχουν καταργηθεί 1.000 τμήματα - Πόσοι μαθητές επιτρέπονται στην τάξη

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η  ΔΟΕ περισσότερα από 1.000 τμήματα έχουν καταργηθεί οδηγώντας αρκετούς μαθητές σε αλλαγή σχολείου
3'

Οι συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης φέρνουν νέα δεδομένα στην εκπαίδευση, αλλά και έντονες αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης σε πρόσφατη συνέντευξη του είχε αναφέρει ότι ο ελληνικός μέσος όρος μαθητών ανά εκπαιδευτικό είναι πολύ πιο χαμηλός από τον ευρωπαϊκό (8,2 μαθητές ανά εκπαιδευτικό στην Ελλάδα, την ώρα που στην Ολλανδία αντιστοιχούν 16 παιδιά ανά εκπαιδευτικό και στη Φιλανδία 14 παιδιά ανά εκπαιδευτικό), αναφέροντας ότι το υπουργείο προχωρά σε εξορθολογισμό των τμημάτων της περιφέρειας.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) περισσότερα από 1.000 τμήματα έχουν καταργηθεί οδηγώντας αρκετούς μαθητές σε αλλαγή σχολείου, με παιδιά κυρίως της επαρχίας να αναγκάζονται να μετακινηθούν με ίδια μέσα, πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους.

Μόνο το 1% συγχωνεύεται

Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, αντιτάσσει ότι τα τμήματα που συγχωνεύονται είναι ελάχιστα και ότι μάλιστα το υπουργείο επανεκτιμά συνεχώς τις περιπτώσεις.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ανέφερε ότι οι αρχικές συγχωνεύσεις ήταν 929 σε συνολικά 71.336 τμήματα σε όλη τη χώρα.

«Ένα υπουργείο που δεν είναι δογματικό αναγνώρισε σε μερικές περιπτώσεις ιδιαιτερότητες και με βάση αυτές έκανε τροποποίηση των αρχικών αποφάσεων. Κι αν στην πορεία διαπιστωθούν κι άλλες ιδιαιτερότητες που επιβάλλουν να χαρακτηριστούν κι άλλα τμήματα ολιγομελή, βεβαίως και θα το κάνουμε, γιατί πάντοτε το κριτήριό μας είναι το συμφέρον των μαθητών, αλλά και των εκπαιδευτικών και δεν γίνεται καθόλου για λόγους οικονομίας» τόνισε η κ. Μακρή.

Πόσοι μαθητές επιτρέπονται ανά τμήμα

Ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα στην Πρωτοβάθμια (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) καθορίζεται στους 25 μαθητές σύμφωνα με τις προβλέψεις του αρ. 6 και αρ. 7 του ΠΔ 79/2017 (Α’109), ενώ στα Γυμνάσια και τα Λύκεια ο αντίστοιχος αριθμός σε κάθε τμήμα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 27 μαθητές.

Οι παραπάνω αριθμοί διαμορφώνονται ανάλογα με την οργανικότητα της εκάστοτε σχολικής μονάδας, με τον νόμο να προβλέπει «διαίρεση» του τμήματος εάν σε αυτό φοιτούν 27 μαθητές.

Η νομοθεσία (περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3699/2008 Α’ 199) προβλέπει επιπρόσθετα ότι σε κάθε τμήμα δεν μπορούν να φοιτούν περισσότεροι από ένας/μία μαθητής/τρια με αναπηρία ή/και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες διευκρινίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση ο συνολικός αριθμός των μαθητών του τμήματος μειώνεται κατά τρεις.

Αντίστοιχα, ο αριθμός των μαθητών με διαγνωσμένες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, δεν μπορεί να είναι ανώτερος των τεσσάρων ανά τμήμα (άρθρο 6 του ν. 3699/2008 Α’ 199 όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1α του άρθρου 11 του ν. 4452/2017 Α’ 17). Στην περίπτωση που οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες υπερβαίνουν τους τέσσερις, τότε ο μέγιστος αριθμός του τμήματος στο οποίο φοιτούν μειώνεται κατά τρεις μαθητές.