Δημοτικό στην Αττική επαναφέρει τις σχολικές ποδιές - Στόχος να μην ντύνονται προκλητικά τα κορίτσια

Εμπρός... πίσω σε σχολείο της Αττικής!
3'

Μέρες... 1982 ζούμε πλέον σε σχολείο της Αττικής καθώς γίνεται ψηφοφορία σε δημοτικό για να επανέλθει η σχολική στολή.

Σύμφωνα με το MEGA, θα γίνει ψηφοφορία τις επόμενες ημέρες ώστε να περάσει η πρόταση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Ο λόγος; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι αφενός να μην νιώθουν τα άλλα παιδιά μειονεκτικά σε σχέση με τα άλλα αναφορικά με το ντύσιμο (ακριβές μάρκες) και αφετέρου για να μην ντύνονται προκλητικά οι... μαθήτριες!

Την περασμένη εβδομάδα όλοι οι γονείς του συγκεκριμένου δημοτικού σχολείου έλαβαν αυτό το χαρτί, το οποίο πρέπει να συμπληρώσουν και να υπογράψουν εάν φυσικά συμφωνούν με την απόκτηση σχολικής στολής.

«Θα θέλαμε τη συμμετοχή σας να υλοποιηθεί μια ιδέα που έχει ξεκινήσει από το περσινό σχολικό έτος. Αφορά την ενδυματολογική ομοιομορφία των μαθητών με αναγραφόμενο το έμβλημα του σχολείου προσδίδοντας τους ένα αναβαθμισμένο σχολικό προφίλ».

Η Ιωάννα Ρουμελιώτη, Γραμματέας Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ανέφερε: «Μιλάμε για ένα φουτεράκι και μια φόρμα. Όχι για στολές της περασμένης δεκαετίας. Είμαστε σε φάση που ρωτάμε τους γονείς αν θέλουν. Δεν είναι κάτι υποχρεωτικό».

Όλα άρχισαν με γνώμονα την εκμηδένιση των ανισοτήτων, όπως εξηγούν από τον Σύλλογο Γονέων. Να μην υπάρχουν δηλαδή παιδιά που νιώθουν μειονεκτικά γιατί δεν μπορούν να αγοράσουν ακριβές φίρμες, όπως άλλοι συμμαθητές τους.

«Αυτό (ο διαχωρισμός) μπορεί να γίνει κι αν ένα παιδάκι φοράει Adidas και το άλλο δεν φοράει. Υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός στα σχολεία», δήλωσε η κα Ρουμελιώτη.

Σοβαρό κίνητρο βέβαια υπήρξε κι ένας δεύτερος λόγος. Σύμφωνα με κάποιους γονείς, μαθήτριες της ΣΤ΄ δημοτικού, επιλέγουν ακατάλληλο για σχολικό περιβάλλον ντύσιμο.

«Στο σχολείο αποφάσισαν επειδή κάποια παιδάκια της πέμπτης και της έκτης δημοτικού ερχόντουσαν με μίνι -αντί να πιάσουν τους γονείς και να τους μιλήσουν- αποφάσισαν να κάνουν ενδυμασία σχολείου. Έρχονται καμιά φορά με κοντά φορεματάκια και τέτοια», είπε μητέρα μαθήτριας.

«Εγώ μίλησα με τον διευθυντή και του είπα αυτό που πάτε να κάνετε είναι παράνομο. Και γυρνάει και μου λέει «δεν είναι υποχρεωτικό, είναι προαιρετικό». Και απαντώ ”τι σημαίνει αυτό;”. Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει στο σχολείο αυτό; Θα γίνει μπούλινγκ», ανέφερε μητέρα μαθήτριας.

Τι προβλέπεται από τον νόμο

Η υποχρεωτική σχολική ποδιά έχει καταργηθεί από τον 1982, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια νομοθεσία που να απαγορεύει την χρήση μιας σχολικής ενδυμασίας εφόσον αυτή είναι προαιρετική και σε καμία περίπτωση δεν επιβάλλεται στους μαθητές να τη φορέσουν.

Σύμφωνα με τους γονείς, η πρόταση του συλλόγου δεν είναι προαιρετική και ο κάθε γονιός μπορεί να φορέσει στο παιδί του ό,τι θέλει.

«Δεν είναι υποχρεωτικό. Το είπε από την αρχή ο διευθυντής ότι δεν είναι υποχρεωτικό».

Για την ώρα το μέτρο δεν έχει εφαρμοστεί, καθώς ακόμη μελετάται πόσοι γονείς είναι σύμφωνοι. Αν συμφωνήσουν αρκετοί τότε θα προχωρήσουν με την παραγγελία των ρούχων.