Πανελλήνιες: 620.000 ευρώ για βελτίωση του Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης των θεμάτων εξετάσεων
Θα αυξήσει τον αριθμό των ωφελούμενων αλλά και θα βελτιώσει τις διαδικασίες οργάνωσης και διεξαγωγής εξετάσεων εθνικού επιπέδου
Περίπου 200.000 υποψήφιοι ετησίως ωφελούνται από τη χρήση Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης (ΣΑΜ) των θεμάτων εξετάσεων ενώ η αύξηση των τερματικών σημείων, θα αυξήσει τον αριθμό των ωφελούμενων αλλά και θα βελτιώσει τις διαδικασίες οργάνωσης και διεξαγωγής εξετάσεων εθνικού επιπέδου.
Τροποποίηση απόφασης με την οποία θα διετεθεί κονδύλι 620.000,00 € για «Επέκταση Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης (ΣΑΜ) θεμάτων εξετάσεων και πιστοποιήσεων του ΥΠΑΙΘA» υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.
Η τροποποίηση αφορά στην παράταση ημερομηνίας ανάληψης νομικής δέσμευσης του ΤΔΠ από 6/8/2024 έως 6/6/2025, δυνάμει της θετικής εισήγησηςτου Τμήματος Γ' και κατόπιν αιτήματος του δικαιούχου. Διευκρινίζεται ότι, παρότι ο Δικαιούχος υπέβαλε αίτημα παράτασης ΝΟΔΕ έως 6/2/2025, χορηγούμε παράταση έως 6/6/2025 συμπληρώνοντας το 18μηνο για διαχειριστικούς λόγους, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ολοκλήρωσης της Διαγωνιστικής Διαδικασίας.
Τι αφορά
Αντικείμενο της πράξης είναι η αύξηση των τερματικών σημείων του Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης (ΣΑΜ) θεμάτων εξετάσεων και πιστοποιήσεων και αποτελεί επέκταση υπάρχουσας υποδομής, η οποία συγκροτείται από την κεντρική υποδομή που έχει εγκατασταθεί στο κεντρικό κτήριο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. ή ΥΠΑΙΘΑ) και χίλια διακόσια (1200) τερματικά σημεία σε σχολικές μονάδες και Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) πανελλαδικά.
Πιο συγκεκριμένα, ζητείται η προμήθεια, παραμετροποίηση και εγκατάσταση τριακοσίων (300) επιπλέον σετ εξοπλισμού σε ισάριθμες σχολικές μονάδες για τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες στη οργάνωση και διεξαγωγή εξετάσεων εθνικού επιπέδου, καθώς και πενήντα (50) σετ εξοπλισμού που θα κατανεμηθούν ανάλογα στις ΔΔΕ, ως απόθεμα για λόγους υψηλής διαθεσιμότητας του συστήματος.
Το ΣΑΜ δημιουργήθηκε προκειμένου να αντικαταστήσει το προηγούμενο σύστημα αποστολής θεμάτων εξετάσεων και αρχείων (VBI), το οποίο θεωρούνταν τεχνολογικά παρωχημένο. Το ΣΑΜ αποτελείται από την κεντρική υποδομή αποστολής θεμάτων που στεγάζεται στο κτίριο του ΥΠΑΙΘΑ στο Μαρούσι, καθώς και τα τερματικά σημεία λήψης θεμάτων που είναι τα εξεταστικά κέντρα (σχολικές μονάδες) σε όλη την Ελλάδα.
Λειτούργησε για πρώτη φορά το 2021 και χρησιμοποιείται στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στις εξετάσεις Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, στις εξετάσεις Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π) και στις εξετάσεις ΑΣΕΠ.
Κατά μέσο όρο, περίπου 200.000 υποψήφιοι ετησίως ωφελούνται από την χρήση του εν λόγω συστήματος, ενώ η αύξηση των τερματικών σημείων, θα αυξήσει τον αριθμό των ωφελούμενων και θα βελτιώσει τις διαδικασίες οργάνωσης και διεξαγωγής εξετάσεων εθνικού επιπέδου. Τέλος, επισημαίνεται ότι το εν λόγω σύστημα δύναται να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε ανάγκη ασφαλούς διακίνησης εγγράφων και ηλεκτρονικών αρχείων (Σώματα Ασφαλείας, Στρατός, Δήμοι, Πρεσβείες, Ναυτιλία κ.λπ.).