«Να διασφαλιστεί το μέλλον των νεώτερων Ελλήνων»
Σε εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων επιστημόνων στοχεύει πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, που διοργάνωσε το πρώτο συνέδριο Ελληνογερμανικής Επιστημονικής Συνεργασίας.
«Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της ευρωπαϊκής ιδέας. Ως εκ τούτου η Ευρώπη έχει ειδική υποχρέωση να προστατεύσει το ελληνικό σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης», τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Αμβούργου Ντίτερ Λέντσεν κατά την εναρκτήρια ομιλία του πρώτου συνεδρίου Ελληνογερμανικής Επιστημονικής Συνεργασίας, που διεξήχθη στο Αμβούργο.
Το γερμανικό πανεπιστήμιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της DW, ανέλαβε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του συνεδρίου αυτού, σε συνέχεια των εντυπώσεων που αποκόμισε ο γερμανός πρύτανης από το ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο Μάιο στην Ελλάδα και τις επαφές που είχε εκεί με έλληνες συναδέλφους του.
Ο Ντίτερ Λέντσεν είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις αιματηρές περικοπές στον χώρο της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης. «Υπήρξε περικοπή των μισθών των καθηγητών κατά το ήμισυ. Ορισμένοι εργάζονται στο μεταξύ στο χωράφι, βοηθούν στον τρύγο των σταφυλιών κτλ. προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους και να μπορούν να θρέψουν την οικογένειά τους.
Συνθήκες που λίγη σχέση έχουν με την επιστήμη», δήλωσε ο γερμανός πρύτανης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη «να διασφαλιστεί το μέλλον της νεώτερης γενιάς στην Ελλάδα».
Oπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο σκοπός αυτός έδωσε το έναυσμα στον Ντίτερ Λέντσεν να προσκαλέσει στο Αμβούργο Ελληνες συναδέλφους του, οι οποίοι συζήτησαν με καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, το Πανεπιστήμιο Γιούλιους Λίμπιχ του Γκίσεν και από το ερευνητικό κέντρο Χέλμχολτς του Κιέλου.
Ζητούμενο ήταν η εξεύρεση τρόπων βελτίωσης των συνθηκών που επικρατούν στο χώρο των ελληνικών πανεπιστημίων μέσω διεθνών συνεργασιών και προγραμμάτων ακαδημαϊκών ανταλλαγών. Σύμφωνα με τον κ. Λέντσεν από τέτοιες ανταλλαγές επωφελούνται σαφώς και οι γερμανοί πανεπιστημιακοί, δεδομένου ότι η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικούς επιστήμονες, υπογραμμίζει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Αμβούργου.
Μεταξύ των Ελλήνων προσκεκλημένων του πρώτου συνεδρίου Ελληνογερμανικής Επιστημονικής Συνεργασίας ήταν και ο Βασίλειος Σκουρής, ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της ΕΕ και διδάκτωρ Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Αμβούργου.
Ο κ. Σκουρής τόνισε ότι οι περικοπές δεν οδήγησαν μόνο σε σοβαρές ελλείψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού. Όπως διευκρίνισε, «υπάρχουν ελάχιστα χρήματα ακόμη και τα πιο απλά πράγματα. Για την καθαριότητα, τη συντήρηση των αιθουσών κ.ο.κ. Από όσα ακούω η κατάσταση είναι δύσκολη. Είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση αυτού του γεγονότος».Η πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου του Αμβούργου υποστηρίζεται και από τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD).
Ο συγκεκριμένος φορέας χρηματοδοτεί ήδη προγράμματα συνεργασίας ανάμεσα σε γερμανικά και πανεπιστήμια της νότιας Ευρώπης. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία και την Ισπανία, τα πανεπιστήμια στερούνται των απαραίτητων κονδυλίων χρηματοδότησης των προγραμμάτων ανταλλαγής από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση και επιβλήθηκαν δρακόντεια μέτρα περικοπών.
Ως εκ τούτου, ολοένα περισσότεροι σχολικοί απόφοιτοι επιλέγουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, γεγονός που έχει σοβαρές επιπτώσεις για την Ελλάδα, τονίζει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών, Ούλριχ Γκρότους:
«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια μαζική έξοδος επιστημόνων. Τόσο προς τη βόρεια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, όσο και προς τη βόρεια Αμερική. Μέσα από την προώθηση της συνεργασίας μας θέλουμε να συμβάλουμε και εμείς λίγο ώστε η διδασκαλία και η έρευνα στην Ελλάδα να γίνουν ή να παραμείνουν κάπως πιο ελκυστικές».