Έλληνες εκπαιδευτικοί στη Βαυαρία κατά των περικοπών

Tην περασμένη εβδομάδα οι μαθητές στα σχολεία της Βαυαρίας πήραν τους καθιερωμένους ελέγχους, λίγο πριν την έναρξη των σχολικών διακοπών. Το ίδιο και στο ελληνόγλωσσο δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο της Νυρεμβέργης Λανγκβάσερ.
3'

Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Γερμανία έχει βέβαια τις δικές της ιδιαιτερότητες μιας και το σχολικό πρόγραμμα ακολουθεί τόσο τα ελληνικά όσο και τα γερμανικά εκπαιδευτικά προαπαιτούμενα.
Ένας δάσκαλος από το σχολείο μιλάει με περηφάνια για τους μαθητές του και τις προσπάθειες που καταβάλουν, ωστόσο ο ίδιος δεν θέλει να δώσει στο περιοδικό Der Spiegel το όνομά του.

Εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση της Γερμανίας λόγω των περικοπών σε μισθούς και επιδόματα και καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση ότι παραβιάζει τους γερμανικούς κανόνες που διέπουν τα συμβόλαια εργασίας τους στη Γερμανία.

Όλα δείχνουν ότι η ελληνική κρίση των τελευταίων χρόνων έχει χτυπήσει την πόρτα και των ελληνικών σχολείων της Γερμανίας, όπως ακριβώς στη Νυρεμβέργη Λανγκβάσερ και αλλού. Από το φθινόπωρο του 2010 οι εκπαιδευτικοί, τόσο με ελληνική όσο και με γερμανική υπηκοότητα, που εργάζονται σε ελληνόγλωσσα σχολεία της Βαυαρίας λαμβάνουν χαμηλότερους μισθούς σε σχέση με το παρελθόν, ενώ το επιμίσθιο αλλοδαπής περικόπηκε αισθητά.

Πρόσφατα οι εκπαιδευτικοί της περιοχής προσέφυγαν δικαστικά κατά των μειώσεων που τους έχουν επιβληθεί ζητώντας παράλληλα την πλήρη αναγνώριση των εργασιακών δικαιωμάτων που απορρέουν από τις συμβάσεις εργασίας τους στη Γερμανία. Σημειωτέον ότι στην περίπτωση αυτή δεν εφαρμόζεται το ελληνικό δίκαιο αλλά το γερμανικό.

Στο μεταξύ, το Εργατοδικείο του κρατιδίου τους δικαίωσε σε πρώτο βαθμό, ενώ την Τετάρτη εκδικάζεται σχετική υπόθεση ενώπιον του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Εργατοδικείου. Σχεδόν 570 μαθητές φοιτούν στο ελληνόγλωσσο σχολείο της Νυρεμβέργης, όπου διδάσκουν 10 εκπαιδευτικοί με οργανική θέση και άλλοι 15, ελληνικής και γερμανικής καταγωγής, με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Τα μισά μαθήματα διδάσκονται στα γερμανικά και τα μισά στα ελληνικά, ενώ τα μαθηματικά και στις δύο γλώσσες.

Μέχρι το 2010 το σύστημα ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης λειτουργούσε κανονικά. Τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν το 2010, όταν το νέο διοικητικό προσωπικό που κλήθηκε να λάβει αποφάσεις για την τύχη των εκπαιδευτικών άρχισε να σχεδιάζει εργασιακές αλλαγές. Μια αρμόδια επιτροπή μόνιμων εκπαιδευτικών –γνωστή και ως «τρόικα των εκπαιδευτικών» - ανέλαβε να ενημερώσει τους συναδέλφους τους για τις αλλαγές που θα επέρχονταν στο μέχρι τότε ισχύον καθεστώς.

Επί της ουσίας επρόκειτο για περικοπές μισθών και επιδομάτων, για τις οποίες όμως, αναμένετο στο μεταξύ να έρθουν ειδικότερες οδηγίες από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.
Ωστόσο από την Ελλάδα δεν έχουν σταλεί μέχρι σήμερα σχετικές οδηγίες, ενώ οι μειώσεις στις απολαβές των εκπαιδευτικών ήταν ήδη σημαντικές. Παράλληλα η συνολική επιχειρηματολογία από ελληνικής πλευράς εμφανίζει κενά, ενώ άλλοτε γίνεται επίκληση των ευρύτερων περικοπών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό δημόσιο τομέα ένεκα κρίσης.

Αλλά ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι ίσχυαν οι ελληνικοί νόμοι στην περίπτωση των εκπαιδευτικών της Νυρεμβέργης, σύμφωνα με τον δικηγόρο τους, Γκέρχαρντ Τσόιγκ, υπάρχει και πάλι πρόβλημα αφού δεν εφαρμόστηκαν οι ίδιες περικοπές σε όλους τους εκπαιδευτικούς, ενώ θα έπρεπε η όποια αλλαγή να είναι κοινή για όλους ανεξαρτήτως μονιμότητας ή μη της εκάστοτε θέσης.

ΠΗΓΗ DW