Πανελλήνιες 2015: Το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ
Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την κατάταξη σχολών ανά πεδίο και τους συντελεστές βαρύτητας του κάθε μαθήματος.
Έτσι οι μαθητές που θα διεκδικήσουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016 μια θέση στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ έχουν πλέον ολοκληρωμένο την εικόνα του νέου εξεταστικού συστήματος.
Βασικό χαρακτηριστικό του νέου συστήματος πρόσβασης στα ανωτέρα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας είναι ότι αυξάνει τις επιλογές των υποψηφίων και μάλιστα χωρίς 5ο μάθημα! Ενώ είναι εφικτό, σε κάποιες περιπτώσεις με διαφορετικό συνδυασμό μαθημάτων, να επιτρέπει την είσοδο στην ίδια σχολή!
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας μπορούμε να κάνουμε τις εξείς επισημάνσεις:
• Ο κάθε μαθητής, ανεξάρτητα από την ομάδα προσανατολισμού του (ανθρωπιστικών, θετικών σπουδών και πληροφορικής οικονομίας), μπορεί να δηλώσει τις σχολές Αστυνομικών, Αστυφυλάκων, Πυροσβεστικής, Μουσικής και τις σχολές της Φυσικές Αγωγής και αθλητισμού (οι γνωστές μας γυμναστικές ακαδημίες), αφού βρίσκονται σε όλα τα επιστημονικά πεδία και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να εξεταστεί σε πέμπτο μάθημα.
• Ένας μαθητής του 1ου επιστημονικού πεδίου εξεταζόμενος σε γλώσσα, αρχαία, ιστορία και λατινικά, 4μαθήματα, έχει πρόσβαση σε όλες τις Φιλολογίες, Ελληνικές και Ξενόγλωσσες, Νομική, Ψυχολογία, ΜΜΕ, Κοινωνιολογίες, Πολιτικές Επιστήμες αλλά και στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά (Οικονομικής υφής). Με πέμπτο εξεταζόμενο μάθημα βιολογία έχει πρόσβαση στις Επιστήμες υγείας και κυρίως στα περιζήτητα παραϊατρικά. Ενώ επιλέγοντας ιστορία γενικής έχει πρόσβαση στις παιδαγωγικές επιστήμες. Η έκπληξη όμως, όπως προανέφερα, είναι ότι έχει πρόσβαση χωρίς επιπλέον μάθημα και στις αστυνομικές σχολές, καθώς και στις σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και στις Γυμναστικές Ακαδημίες.
• Οι σχολές Γεωπονίας, Βιολογίας, Χημείας, είναι κοινές στο 2 & 3 πεδίο! Μπορεί δηλαδή να εισαχθεί κανείς είτε εξεταζόμενος σε φυσική, χημεία, βιολογία ή αντί βιολογία, να επιλέξει μαθηματικά! Εννοείται ότι σε κάθε περίπτωση οι μαθητές εξετάζονται και στη Νεοελληνική Γλώσσα. Μερικές πανεπιστημιακές σχολές Πληροφορικής και όλα τα ΤΕΙ Πληροφορικής αποτελούν επιλογές από δύο επιστημονικά πεδία και μάλιστα με διαφορετικό συνδυασμό από 4 μαθήματα.Έτσι στη σχολή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ ή στο αντίστοιχο τμήμα της Τρίπολης έχει πρόσβαση από την 2η Ομάδα Προσανατολισμού με Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά και από την 3η Ομάδα Προσανατολισμού με Μαθηματικά, Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
• Τις περισσότερες σχολές έχει η Ομάδα προσανατολισμού των Θετικών Επιστημών (210), όπου ένας υποψήφιος που θα εξεταστεί σε 4 μαθήματα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε παραπάνω από 200 σχολές! Πολυτεχνεία, Μαθηματικό, Φυσικό, Χημικό, Γεωπονική και αρκετές Πληροφορικές όλα τα ΤΕΙ μηχανολογίας, ηλεκτρολογίας και πληροφορικής κλπ. με 5 εξεταζόμενο μάθημα τη βιολογία έχει πρόσβαση σε άλλες 89 σχολές των επιστημών Υγείας.
• Όσον αφορά τους συντελεστές βαρύτητας είναι έκπληξη ότι στην ομάδα προσανατολισμού Οικονομίας & Πληροφορικής για την εισαγωγή στις Σχολές Οικονομίας αυξημένο συντελεστή βαρύτητας έχουν τα Μαθηματικά Προσανατολισμού (1,3), ενώ οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας έχουν συντελεστή (0,7). Αυτό συνεπάγεται πτώση των βάσεων στις Σχολές Οικονομίας & Πληροφορικής αφού τα Μαθηματικά Προσανατολισμού είναι πιο απαιτητικό μάθημα. Εδώ βέβαια θα πρέπει να επισημάνουμε ότι έχει ελάχιστη σημασία και μόνο στο επίπεδο των εντυπώσεων αφού στην ουσία όλοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2015