Πανελλαδικές 2015-Πώς θα κινηθούν οι βάσεις

Οι εκτιμήσεις σχετικά με το πώς θα κινηθούν οι βάσεις δίνουν και παίρνουν, ωστόσο φέτος δεν παίζουν ρόλο μόνο οι επιδόσεις των μαθητών, αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις.
1'

ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ

Μέχρι να μάθουν οριστικά τις βαθμολογίες εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, στα τέλη του Αυγούστου, μαθητές και γονείς θα βρίσκονται σε... αναμένα κάρβουνα. Κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, όμως, θέλουν τις σχολές που δεν αποτελούν προτεραιότητα για τους υποψήφιους να επηρεάζονται ιδιαίτερα από τα τελευταία γεγονότα σε οικονομία και πολιτική.

Όπως αναφέρει ο μαθηματικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, σε δηλώσεις του στην «Καθημερινή», το γεγονός ότι αρκετές οικογένεις αδυνατούν με τα υπάρχοντα δεδομένα να συντηρήσουν τα παιδιά τους αν φύγουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους έχει ως αποτέλεσμα να τα αποτρέπουν να δηλώσουν σχολές που εδρεύουν σε άλλες πόλεις, κάτι που πιθανότατα θα προκαλέσει ανατροπές στη διαμόρφωση των βάσεων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, οι βάσεις σε σχολές περιορισμένης ζήτησης ενδέχεται να κατρακυλήσουν έως και 1.500 μόρια, ενώ η πτώση στα αντίστοιχα τμήματα ΤΕΙ ίσως φτάσει και τα 2.000 μόρια.

Δεν θα έχουν, ωστόσο, όλες οι σχολές πτώση στις βάσεις, καθώς αρκετές από αυτές που βρίσκονται στις μέτριες βαθμολογικές κλίμακες, προτιμήθηκαν ιδιαίτερα από τους υποψηφίους, με αποτέλεσμα να αναμένεται σημαντική άνοδος.

Την ίδια στιγμή, θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν και σχολές με άνοδο βάσης, κυρίως εκείνες που βρίσκονται στις μέτριες βαθμολογικές κλίμακες (12 με 15), όπου φέτος υπήρξε υπερσυγκέντρωση υποψηφίων.

Σχετικές ειδήσεις