Βάσεις Πανελληνίων 2015: Αυτές είναι οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις για τις βάσεις
Όσο πλησιάζουμε τέλη του Αυγούστου, οπότε και θα ανακοινωθούν οι βάσεις των σχολών για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2015, η αγωνία των υποψηφίων «χτυπάει κόκκινο».
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι βάσεις σε σχολές περιορισμένης ζήτησης ενδέχεται να κατρακυλήσουν έως και 1.500 μόρια, ενώ η πτώση στα αντίστοιχα τμήματα ΤΕΙ ίσως φτάσει και τα 2.000 μόρια.
Δεν θα έχουν, ωστόσο, όλες οι σχολές πτώση στις βάσεις, καθώς αρκετές από αυτές που βρίσκονται στις μέτριες βαθμολογικές κλίμακες, προτιμήθηκαν ιδιαίτερα από τους υποψηφίους, με αποτέλεσμα να αναμένεται σημαντική άνοδος.
Γενικά, η μεγαλύτερη πτώση αναμένεται να καταγραφεί στις σχολές του πρώτου πεδίου, ενώ μικρότερη θα είναι στα υπόλοιπα πεδία.
Την ίδια στιγμή, θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν και σχολές με άνοδο βάσης, κυρίως εκείνες που βρίσκονται στις μέτριες βαθμολογικές κλίμακες (12 με 15), όπου φέτος υπήρξε υπερσυγκέντρωση υποψηφίων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, οι βάσεις για την ερχόμενη χρονιά αναμένεται να έχουν σημαντική πτώση, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων, όσον αφορά τα βασικά μαθήματα, ήταν χαμηλότερες από αυτές του 2014. Την ίδια στιγμή, ένας ακόμη πολύ σημαντικός παράγοντας, φέτος, για την επιλογή των σχολών από τους υποψηφίους αποτελεί η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας. Αρκετοί γονείς φαίνεται πως θα αποτρέψουν τα παιδιά τους να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους σχολές μακριά από την πόλη- κατοικία τους.
Όπως αναφέρει ο μαθηματικός- αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, οι συγκεκριμένες εξελίξεις θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στη τελική διαμόρφωση των βάσεων στις «μεσαίες» σχολές που δεν αποτελούν την πρώτη επιλογή των υποψηφίων σπουδαστών.
Έτσι, εκτιμάται ότι κατά την ανακοίνωση των βάσεων περί τα τέλη Αυγούστου η ψαλίδα της διαφοράς στις βάσεις ανά σχολή και επιστημονικό επίπεδο θα ανοίξει σημαντικά.
Συγκεκριμένα, η Ιατρική Αθηνών εκτιμάται ότι θα κινηθεί περί τα 19.000 μόρια, με πτώση περίπου 250 μορίων, ενώ οι βάσεις στα τμήματα χαμηλής ζήτησης αναμένεται να έχουν δραματική πτώση έως και 1.500 μόρια. Παράλληλα, σημαντική πτώση θα υπάρξει και στα τμήματα ΤΕΙ, καθώς εκτιμάται ότι σε πολλά από αυτά θα υπάρξει πτώση έως και 2.000 μορίων.
Παράλληλα, θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξει άνοδος και σε πολλές σχολές, κυρίως σε αυτές που οι βάσεις εισαγωγής κυμαίνονται από τα 12.000 μέχρι τα 15.000.
Υπενθυμίζεται ότι για τους 93.982 υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων που προσήλθαν στις εξετάσεις διατίθενται 68.345 θέσεις στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης ΑΕΙ-ΤΕΙ, με το ποσοστό επιτυχίας να διαμορφώνεται στο 72.7%