Βάσεις 2015: Αυτές είναι οι τελευταίες εκτιμήσεις – Πτώση έως και 1.500 μόρια

Η μεγάλη μέρα για τους υποψηφίους που πήραν μέρος στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις πλησιάζει.
6'

Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις – Δείτε αναλυτικά πού θα κινηθούν οι σχολές ανά επιστημονικό πεδίο

Αύριο, Τετάρτη 26 Αυγούστου, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας οι βάσεις των πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας, τερματίζοντας έτσι την αγωνία των υποψηφίων που διεκδικούν 68.345 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, αναμένεται μεγάλη πτώση στις δημοφιλείς σχολές, αλλά και σε κάποιες σχολές της περιφέρειας, όπου αναμένεται να υπάρξουν ακόμη και κενές θέσεις.

Τα σαφώς δυσκολότερα φετινά θέματα είχαν αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των άριστων γραπτών σε όλες τις κατευθύνσεις. Από 7.428 το 2014 οι αριστούχοι φέτος έκαναν «βουτιά» στους 4.010, που είναι ο μικρότερος αριθμός της τελευταίας δεκαετίας.

Παράλληλα, προβλέπεται μικρή άνοδος στις σχολές που κινούνται στα 11.000 με 13.000 μόρια.

Συγκεκριμένα, οι χαμηλές βαθμολογίες των υποψηφίων σε μαθήματα κατεύθυνσης, όπως τα Αρχαία, τα Μαθηματικά και η Φυσική, που έχουν αυξημένο συντελεστή βαρύτητας, αποτελούν έναν από τους παράγοντες που θα οδηγήσουν τις βάσεις σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με πέρυσι.

Επιπλέον, μεγάλο ρόλο φαίνεται ότι θα παίξει η επιλογή αρκετών υποψηφίων να δηλώσουν σχολές κοντά στον τόπο διαμονής τους, κυρίως λόγω του νέου νομοθετικού πλαισίου, που περιορίζει τον αριθμό δικαιούχων μετεγγραφών.

Η στροφή προς τα κεντρικά Ιδρύματα ήταν αρκετά μεγάλη φέτος, γεγονός που δηλώνει ότι η ζήτηση είναι αυξημένη. Παρ’ όλα αυτά, οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων συνεχίζουν να αποτελούν τον πιο ισχυρό παράγοντα που σε δημοφιλείς και μεσαίας ζήτησης σχολές θα κρατήσει τη βάση εισαγωγής σε χαμηλά επίπεδα.

Αντίστοιχα, η αδυναμία αρκετών να σπουδάσουν στη σχολή επιλογής τους σε απομακρυσμένη τοποθεσία θα κρατήσει και σε αυτή την περίπτωση τις βάσεις χαμηλά σε τμήματα περιφερειακών Ιδρυμάτων, αυτή τη φορά λόγω χαμηλής ζήτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ

Πτώση από 200 έως και 1.500 μόρια

Μετά την ιλιγγιώδη άνοδο των βάσεων πέρσι, οι φετινές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιστροφή στα «χαμηλά» των δημοφιλών σχολών, με την Ιατρική Αθηνών να χάνει το «θρόνο» των 19.000 μορίων. Αντίστοιχα, οι πολυτεχνικές σχολές της Αθήνας θα χάσουν μέχρι και 800 μόρια, ενώ ακόμα και η Νομική Αθήνας φαίνεται να επιστρέφει στη βάση του 2013, με απώλεια 200 μορίων, ίσως και περισσότερο.

Αν και στις μέχρι τώρα εκτιμήσεις ανά σχολή δεν αποτυπώνεται μεγάλη πτώση βάσεων στα περιφερειακά Ιδρύματα, αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η απώλεια ακόμα και 1.000 με 1.500 μορίων είναι πολύ πιθανή, λόγω των μετεγγραφών και των capital controls, δύο παραμέτρων που δεν έχουν ληφθεί υπόψιν.

Στην πτωτική πορεία των βάσεων αναμένεται να “αντισταθούν” τα Μουσικά Τμήματα, τα Τμήματα των Ξένων Φιλολογιών (Αγγλικής, Γαλλικής, Ιταλικής), αλλά και τα τμήματα που απαιτούν ειδικό μάθημα τα Αγγλικά, τα οποία αναμένεται να συγκρατήσουν τις βάσεις εισαγωγής τους, με μικρές αυξομειώσεις.

Την ίδια ώρα, 25.000 υποψήφιοι, περίπου ο ένας στους τρεις που συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, κατέγραψαν βαθμολογίες κάτω από τη βάση και εκ των πραγμάτων θα «αναγκάσουν» δεκάδες τμήματα να ανοίξουν τις πύλες εισαγωγής τους με 4.000-9.000 μόρια.

Εκτιμήσεις ανά πεδίο

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Στη Θεωρητική Κατεύθυνση, που τροφοδοτεί το πεδίο, είχαμε μείωση των άριστων γραπτών σε Αρχαία και Ιστορία που είναι μαθήματα με συντελεστές βαρύτητας. Τα υψηλόβαθμα τμήματα του πεδίου, όπως π.χ. η Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης, θα κινηθούν οπωσδήποτε πτωτικά και η πτώση τους θα συμπαρασύρει και ένα μεγάλο μέρος μεσαίων κυρίως τμημάτων (Ψυχολογίες, Φιλολογίες κ.λπ.).

2ο-4ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο πτώση θα έχουν όλα τα υψηλόβαθμα τμήματα του ΕΜΠ και του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, τα οποία θα συμπαρασύρουν και τα μεσαίας βαθμολογικής απαιτητικότητας τμήματα τόσο των δύο μεγάλων αστικών κέντρων όσο και της περιφέρειας.
Η μεγάλη σχετικά μείωση των αριστούχων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, που τροφοδοτεί το 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, καθώς και η μεγάλη μείωση των αριστούχων στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας θα ρίξουν συνολικά σχεδόν τις βάσεις στα πανεπιστημιακά τμήματα (κυρίως στα υψηλόβαθμα και τα μεσαία).

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Και οι επτά Ιατρικές θα υποχωρήσουν. Και μαζί τους θα υποχωρήσουν όλα σχεδόν τα υψηλόβαθμα τμήματα του πεδίου. Το γεγονός ότι οι αριστούχοι του πεδίου από 1.957 πέρυσι γίνονται φέτος 1.384, καθώς και το γεγονός ότι στο βασικό μάθημα αυξημένης βαρύτητας (Βιολογία) έχουμε φέτος χαμηλότερες επιδόσεις (στη Θετική Κατεύθυνση μεγάλη μείωση σημειώνεται στη Βιολογία που έχει συντελεστή βαρύτητας, ενώ σημαντική μείωση έχουμε σε Μαθηματικά και Φυσική Κατεύθυνσης) αναγκάζει τα Ιατρικά, Οδοντιατρικά και Φαρμακευτικά Τμήματα να γίνουν λιγότερο απαιτητικά από πέρυσι.

5ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο που «στρατολογεί» υποψηφίους από την Τεχνολογική και Θεωρητική Κατεύθυνση, η πτώση θα έχει πολύ μικρότερη ένταση, καθώς στο βασικό μάθημα αυξημένης βαρύτητας υπάρχουν καλύτερες επιδόσεις. Και σε αυτό το πεδίο θα έχουμε τμήματα που θα δεχθούν υποψηφίους με βαθμολογία κάτω από 10.000 μόρια.

Γενική εκτίμηση

Αν και οι βάσεις εισαγωγής θα έχουν συνολικά πτωτική πορεία, έντονος θα είναι και φέτος ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για μια θέση στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές. Οι σχολές και τα Τμήματα της Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, των Μηχανικών Η/Υ, των Μηχανολόγων Μηχανικών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, της Νομικής μαζί με τις στρατιωτικές (Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές, Ναυτικών Δοκίμων, Ευελπίδων, Ικάρων, Ψυχολόγων, Οικονομικό, Στρατολογικό) και τη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας θα είναι και φέτος απαιτητικές στις βάσεις εισαγωγής τους.

Στο 1ο Πεδίο την κούρσα θα την οδηγήσει η Νομική της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ στην πρώτη πεντάδα των υψηλόβαθμων τμημάτων του πεδίου θα είναι τα τμήματα Ψυχολογίας των δύο μεγάλων αστικών κέντρων.

Στο 2ο και 4ο Πεδίο τα Πολυτεχνικά, το Μηχανικών Η/Υ και το Μηχανολόγων Μηχανικών θα είναι περισσότερο απαιτητικά από τα άλλα.

Στο 3ο Πεδίο οι Ιατρικές (και βεβαίως οι στρατιωτικές Ιατρικές) θα βρεθούν μπροστά.

Με πληροφορίες από: xkfilippidis.blogspot.gr

Σχετικές ειδήσεις