Αγιασμός: Έναρξη της σχολικής χρονιάς με χιλιάδες ελλείψεις δασκάλων
ΤΟ ΧΑΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - 6.700 ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ - ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Της Γεωργίας Λινάρδου
Χθες Πέμπτη (10/9), μία μέρα πριν ανοίξουν τα σχολεία, ο γενικός γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Τριαντάφυλλος Οικονόμου δήλωνε πως από την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα λείψουν 27.000 εκπαιδευτικοί. Αυτό σημαίνει πως χιλιάδες σχολεία δε θα ανοίξουν σήμερα ή θα γίνει ένας τυπικός Αγιασμός και από Δευτέρα κλειστά ή με πρόωρες αναχωρήσεις.
Προσωρινές μετακινήσεις!
Για ποιο λόγο μόλις δύο ημέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου αποστέλλει επείγον έγγραφο προς τους Διευθυντές Διευθύνσεων και τους Σχολικούς Συμβούλους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης; Για να συντελέσουν στην προσπάθεια ώστε να ανοίξουν δέκα δημοτικά σχολεία και είκοσι νηπιαγωγεία τα οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή, τουλάχιστον, δεν είχαν δασκάλους!
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο έγγραφο το οποίο υπογράφει ο αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Δ. Σιδέρης: «Σε περίπτωση που υπάρχουν κλειστές σχολικές μονάδες ή σχολικές μονάδες με αριθμό μαθητών που δεν καλύπτει η αναλογία του υπηρετούντος προσωπικού, προτείνουμε να προβείτε σε προσωρινές μετακινήσεις διδακτικού προσωπικού, από όμορες σχολικές, με την παρακάτω διαδικασία :
- Θα αναζητηθεί από τις όμορες σχολικές μονάδες η εθελοντική μετακίνηση εκπαιδευτικών για την εξυπηρέτηση της υπηρεσίας.
- Σε περίπτωση που δεν υπάρχει εθελοντική προσφορά εκπαιδευτικού, θα μετακινηθεί ο τελευταίος τοποθετηθείς.
- Στα ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία και στις σχολικές μονάδες κάτω του εξαθεσίου, μπορούν να εξοικονομηθούν αρκετές ώρες από τη συνδιδασκαλία τάξεων (όπου το επιτρέπει ο αριθμός μαθητών) στην αισθητική αγωγή και στην ευέλικτη ζώνη. Οι σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν το διάστημα αυτό και μέχρι την τοποθέτηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και την πλήρη στελέχωσή τους (με δασκάλους και ειδικότητες), με τις δυνατότητες του ωραρίου του υπηρετούντος προσωπικού. Σε περίπτωση που αυτό δεν επαρκεί, θα υπάρχουν πρόωρες αποχωρήσεις μαθητών, με έγκαιρη ενημέρωση των γονέων».
Σε ποια Δημοτικά Σχολεία, ποιων περιοχών αναφέρεται το έγγραφο; Στη Σελλασία (21 μαθητές, στις Αλικές ( 5 μαθητές), στο Βρονταμά 27 μαθητές), στον Πύργο Διρού (68), στο Φλομοχώρι-Κότρωνα (20 μαθητές), στην Ελαφόνησο (40 μαθητές), στο Κυπαρίσσι (6 μαθητές), στην Ελίκα (28 μαθητές), στα Νιάτα-Αγιο Δημήτριο (84 μαθητές), στη Ρειχέα (12 μαθητές).
Στα Νηπιαγωγεία της Πελοποννήσου είναι ακόμη πιο έντονο το πρόβλημα των «κενών». Είκοσι Προνήπια/Νηπιαγωγεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα ορθής λειτουργίας. Ανάμεσά τους τα Νηπιαγωγείο στο χωριό Βρονταμά, στο Κυπαρίσσι, στην Ελαφόννησο, στην Αρεόπολη και στο διθέσιο Ειδικό Σπάρτης.
Το Ειδικό Σχολείο Σπάρτης δε θα είναι το μόνο που θα έχει πρόβλημα. Ανάλογο θέμα έχουν τα ειδικά σχολεία Αχαρνών και Ωρωπού.
Έλα εσύ, φύγε εσύ στην Ηλεία…
Στην Ηλεία υπάρχει ανάλογο πρόβλημα. Σε άλλα σχολεία υπάρχουν κενά, σε άλλα οι καθηγητής είναι υπεράριθμοι και σε άλλα δεν υπάρχουν καθόλου. Ένα παζλ για λύσιμο στο πάρα πέντε, δηλαδή…
Όχι μόνον στην Ηλεία αλλά και αλλού παρατηρείται αυτό που καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Νομού Ηλείας Λ.Ασμής: «Υπάρχει μια τάση από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να στοιβάζουν τους μαθητές μέσα στα τμήματα. Σκεφτείτε, ότι στο Πρώτο Γυμνάσιο, θα έχουμε 27 μαθητές στο τμήμα, και μέσα θα υπάρχουν και παιδιά με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες μόνο και μόνο για να δείξουμε ότι λειτούργησαν τα σχολεία»!!!
Σύμφωνα με στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (και εκτιμήσεις εκπαιδευτικών), τα κενά στη Δυτική Ελλάδα ξεπερνούν τα 300!
Στο Ιόνιο Αγιασμός και… ξερός!
Ανάλογες μετακινήσεις εκπαιδευτικών ζητήθηκαν και στο Ιόνιο. Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας με ανακοίνωσή της ζητά από τους εκπαιδευτικούς να μην το δεχθούν. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στο κείμενο: «Από το Υπ. Παιδείας στάλθηκε σήμερα, 10/09/2015 και ώρα 3μ.μ. έγγραφο στη Δ/νση Β/θμιας το οποίο ζητούσε να μετακινηθούν εκπαιδευτικοί από ένα σχολείο σε άλλο (από τον αγιασμό και μέχρι τον ορισμό αναπληρωτών), ώστε να γίνει διαχείριση των ελλειμμάτων και των κενών στην εκπαίδευση… Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας αποφάσισε ομόφωνα και καλεί τους συναδέλφους, σε περίπτωση που τους ζητηθεί, να αρνηθούν την μετακίνησή τους σε άλλο σχολείο».
Από τη Λέσβο μέχρι τις Σάπες της Θράκης ένας «αιώνας» δρόμος!!!
Το Δημοτικό Σχολείο στις Σάπες, γονείς με τη βοήθεια τοπικών παραγόντων της περιοχής, ανάμεσά τους και ο Δήμος Μαρώνειας-Σαπών, έβαψαν το Δημοτικό Σχολείο ώστε σήμερα να είναι πανέτοιμο να υποδεχθεί τους μικρούς μαθητές. Αρκετοί ήταν και οι άνθρωποι που εργάστηκαν εθελοντικά γι’ αυτό.
Όμως, σχεδόν στην άλλη άκρη της Ελλάδας ένας άλλος Δήμαρχος, ο Σπύρος Γαληνός της Λέσβου εξέδωσε εδώ και λίγες ημέρες «φιρμάνι» προς κατοίκους και μαθητές. Εν ολίγοις, ούτε εκλογές την 20, ούτε ανοιχτά σχολεία την 11 Σεπτεμβρίου! Διότι με αυτόν τον τρόπο θέλει να πιέσει την πολιτεία να βρει λύση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τους μετανάστες και πρόσφυγες…
Στην Τήλο ένας διευθυντής και ένας γυμναστής!
Η Ένωση Γονέων Μαθητών του Δήμου Ρόδου μετά από συνάντηση με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανακοίνωσαν πως τα κενά από δασκάλους και καθηγητές φτάνουν τα 940!
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης: «Είναι αξιοσημείωτο ότι έχουμε χωρίς καθόλου δάσκαλο τα σχολεία στην Κρητηνία, Διαφάνι Καρπάθου, στο Καστελόριζο, στην Τήλο, στην Τέλενδο, στο Αγαθονήσι στους Αρκιούς και στους Κάμπους Καλύμνου ενώ χωρίς νηπιαγωγό παραμένουν τα νηπιαγωγεία Λάρδου και Καλάθου! Μάλιστα οι ελλείψεις στα νηπιαγωγεία είναι πιθανόν να οδηγήσουν στη φοίτηση νηπίων εκ περιτροπής για λόγους ασφαλείας»!
Στο Καστελόριζο το Γυμνάσιο είναι κλειστό. Στο Αγαθονήσι, στη Χάλκη και την Τήλο υπάρχει Διευθυντής και Γυμναστής. Μόνον…
Η ίδια κατάσταση και στην άλλη άκρη…
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Ροδόπη κάνει λόγο για 160 κενά σε δασκάλους και νηπιαγωγούς
Σε δηλώσεις του Ο Π. Βενετόπουλος πρόεδρος του Συλλόγου υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως: «Είναι αμφίβολη η ομαλή λειτουργία των σχολείων, αφού τα κενά είναι πολλά, οι προσλήψεις αναπληρωτών αργούν, η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών επίσης. Αποδεικνύεται και πάλι ότι έχει προηγηθεί κακός σχεδιασμός από την απελθούσα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, που οδήγησε την εκπαίδευση μέσα από την πεπατημένη οδό των μνημονιακών πολιτικών που βιώνουμε τα τελευταία πέντε χρόνια».
Σχολικός Αγιασμός στα Κύθηρα στις 15 Σεπτεμβρίου!
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Νηπιαγωγείο στο Λιβάδι Κυθήρων, ο αγιασμός θα γίνει στις 15 Σεπτεμβρίου: «Ο Αγιασμός στο Νηπιαγωγείο Λιβαδίου δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα 10 Σεπτεμβρίου λόγω ελλείψεως εκπαιδευτικών. Ο Αγιασμός θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου στις 11:00 πμ»!!!
... και ας μη μιλήσουμε για την Κρήτη
Εκατοντάδες είναι τα κενά στην πρωτοβάθμια και την ειδική εκπαίδευση στην Κρήτη. Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι. Στα δε δυσπρόσιτα, όπως λέγονται, σχολεία της Κρήτης, ανάμεσά τους και η Γαύδος, τα κενά σε δασκάλους είναι πάνω από 70!
Σε όλη την Ελλάδα επικρατεί ανάλογη κατάσταση.
σ.σ., αν παρατηρήσει κάποιος τα «επείγοντα»(!!!) του υπουργείου Παιδείας για τη Σχολική Χρονιά που αρχίζει σήμερα, τα περισσότερα έχουν ημερομηνία λίγο μετά την πρώτη Σεπτεμβρίου! Εκρηκτικά επείγοντα δηλαδή.
Κρίμα...