Νέα πρόκληση της Ρεπούση: Αυτό δεν είναι Ιστορία, αλλά εθνική ελεγεία
Η κ. Ρεπούση φαίνεται πως ζήλεψε τη... δόξα της Σίας Αναγνωστοπούλου, που υποστήριξε ότι η Ιστορία στα σχολεία θα πρέπει να διδάσκεται χωρίς το εθνικό στοιχείο και έσπευσε να μιλήσει και για τις δικές της απόψης επί του θέματος.
Ποια; Η Μαρία Ρεπούση... Που επιμένει ότι δεν έγινε καμία σφαγή της Σμύρνης αλλά ο κόσμος πέθανε λόγω του... συνωστισμού στην προκυμαία! Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να γράφουν και σχολικά βιβλία.
Η κ. Ρεπούση, με σημερινές της δηλώσεις, πήρε θέση για το πώς διδάσκεται η Ιστορία σήμερα στα σχολεία: «Στην Ελλάδα κάναμε πολύ μικρές αλλαγές, μείναμε προσκολλημένοι στο παλιό παράδειγμα-υπόδειγμα, που είναι το εθνικιστικό, ηρωικό, γεγονοτολογικό, γεγονότα, χρονολογίες, ήρωες, σαν να διδάσκουμε μία εθνική ελεγεία, όπου δοξάζουμε τον εαυτό μας και μας φταίνε όλοι οι άλλοι, είτε αυτοί είναι ξένοι, είτε είναι οι εχθροί κ.ο.κ.».
Η καθηγήτρια Ιστορίας και Ιστορικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και πρώην βουλευτής, είπε ότι «η Ιστορία γίνεται υποχείριο της πολιτικής και χρησιμοποιείται, χειραγωγείται και δεν είναι σωστό αυτό. Δεν έχει καμία δουλειά η εκάστοτε κυβέρνηση, το εκάστοτε Κοινοβούλιο να αποφαίνεται τι έγινε στην Ιστορία και τι δεν έγινε στο παρελθόν, αυτό είναι δουλειά της Επιστήμης. Όλοι οι γονείς, νομίζω, που στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, δεν θέλουν μέσα στο σχολείο να τους γίνεται προπαγάνδα για οποιονδήποτε λόγο. Θέλουν πολίτες έξυπνους, δυναμικούς, που αργότερα, σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, θα διεκδικήσουν με επιτυχία μία θέση εργασίας, δεν θέλουν υπηκόους» είπε η κυρία Ρεπούση.
Τώρα, τι σχέση έχει η ελληνική ιστορία με το πώς θα διεκδικήσει ένας άνθρωπος θέση εργασίας μόνο η Ρεπούση το ξέρει... Φτηνό και άστοχο επιχείρημα. Ασυναρτησίες από έναν άνθρωπο που υποτίθεται ότι είναι εκπαιδευτικός.
«Όλα τα σύγχρονα κράτη θέτουν ως στόχο της διδασκαλίας της Ιστορίας το να φτιάξουν πολίτες ιστορικά εγγράμματους και κριτικά σκεπτόμενους, που διαβάζουν και λίγο πίσω από τις γραμμές, που συναρτούν αυτό που διαβάζουν και με το ποιος το λέει και γιατί το λέει» ανέφερε ακόμη η καθηγήτρια.
Η κυρία Ρεπούση επισήμανε την ανάγκη να αλλάξει το αναλυτικό πρόγραμμα στο μάθημα Ιστορίας και να μην έχει μόνο ελληνική Ιστορία, καθώς «η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, δεν είναι αυτιστική χώρα».
Ερωτηθείσα εάν σκέφτεται να επιστρέψει στην πολιτική, η κυρία Ρεπούση απάντησε: «Είμαι στο Πανεπιστήμιο, παρακολουθώ και ενδιαφέρομαι, εξάλλου η ενασχόληση με την πολιτική δεν είναι μόνο μέσα από τη βουλευτική έδρα».
Σ.Σ. Τρομάρα μας!