Το 1ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Θετικών Επιστημών και Αρχαίας Ελλάδας
«Θα ήθελα να τονίσω, ιδιαίτερα, τον σκοπό του Θερινού Σχολείου, που είναι η ανάδειξη των θεμελιωδών επιστημών της Αρχαίας Ελλάδας, δηλαδή της αριθμητικής, της γεωμετρίας, της αστρονομίας και της μουσικής, σε ταυτόχρονη μελέτη και παρουσίαση της ιστορίας των φυσικών επιστημών. Αυτό που θα επιχειρήσουμε είναι να γίνει μία μελέτη της ανάπτυξης και επιρροής των φυσικών επιστημών, τόσο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και μετέπειτα σε ολόκληρο τον (γνωστό τότε) κόσμο» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λουκάς Ζαχείλας.
«Εκτός από τον σκοπό που ανέφερα προηγουμένως, θα ήθελα να παρουσιάσω τους κύριους στόχους της διοργάνωσης του Θερινού Σχολείου. Πρώτα θα προσπαθήσουμε να γνωρίσουν οι νέοι επιστήμονες τις τέσσερις πανάρχαιες επιστήμες. Θα δούμε πιο προσεκτικά τις ιδέες και τις τεχνικές που οδήγησαν τους αρχαίους μαθηματικούς, αστρονόμους και μουσικούς, στις σημαντικές τους ανακαλύψεις. Θα κάνουμε επισκέψεις σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους, για να ζήσουν από κοντά τους χώρους που αναπτύχθηκαν οι επιστήμες. Φυσικά, όπως σε κάθε Θερινό Σχολείο, θα δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά να δημιουργήσουν δεσμούς φιλίας και να ανταλλάξουν γνώσεις και πολιτισμικές συνήθειες. Τέλος, θα γίνει παρουσίαση της δυνατότητας μελλοντικών σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια» προσθέτει.
Στο Θερινό Σχολείο μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές της Β' και της Γ' Λυκείου, καθώς και φοιτητές του πρώτου και δεύτερου έτους. Στο τέλος θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Το 1ο Διεθνές Θερινό Σχολείο θα περιλαμβάνει πρωινά και απογευματινά μαθήματα, αστροπαρατηρήσεις, επισκέψεις, και κολύμπι σε κοντινές παραλίες, καθώς και διαλέξεις και μίνι-σεμινάρια από διακεκριμένους καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.
Η καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η 30ή Μαΐου 2016 και η εγγραφή θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 10 Ιουνίου.