Βάσεις 2016: Σε ποιες σχολές θα σημειωθούν ανατροπές - Τι δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις
Ο νέος χάρτης που θα διαμορφωθεί στις βάσεις 2016 θα καθορίσει τα νέα δεδομένα για τις υψηλόβαθμες σχολές, εκτοξεύοντας κάποιες στα ιστορικά υψηλά τους και καταβαραθρώνοντας πάλαι ποτέ κραταιές, στα… αζήτητα.
Οι εκτιμητές σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» επισημαίνουν ότι φέτος κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς το νέο σύστημα Πανελλαδικών στρέφει τους φοιτητές προς διαφορετικές κατευθύνσεις από τα μέχρι τώρα ισχύοντα. Τρανό παράδειγμα η κατακόρυφη πτώση που εκτιμάται πλέον με σιγουριά στα παιδαγωγικά, που παρά τα σκαμπανεβάσματα των τελευταίων χρόνων αποτελούσαν σταθερή επιλογή των μαθητών.
«Τρελή» πορεία αναμένεται να διαγράψουν, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι Βάσεις 2016 για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως άλλωστε προκύπτει από τα τελικά στατιστικά στοιχεία των πανελλαδικών που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.
Το μεγάλο "Βατερλό" στις Βάσεις 2016 σημειώνεται στα περισσότερα τμήματα, όπως Πολυτεχνικές, Φυσικομαθηματικές και Οικονομικές σχολές καθώς και σε τμήματα Πληροφορικής, ενώ εξαίρεση αποτελούν οι σχολές του τρίτου επιστημονικού πεδίου.
Αιτία της βουτιάς των βάσεων είναι η απογοητευτική εικόνα των μορίων καθώς σε όλα τα πεδία δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστοι οι αριστούχοι. Αντίθετα, εκείνοι που έχουν από 0 έως 7.000 μόρια είναι η πλειοψηφία! Σε... απόλυτους αριθμούς, 19.863 είναι οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 7.000 μόρια.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για τις Βάσεις 2016 των πανελλαδικών, μόλις 377 υποψήφιοι έχουν βαθμολογίες πάνω από 18.500 μόρια, ενώ οι αριστούχοι που "έπιασαν" περισσότερα από 19.500 μόρια είναι μόλις 55! Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος μαθητής μπορεί να μπει στο πανεπιστήμιο με 9.000 μόρια (κυρίως σε Παιδαγωγικά τμήματα), ενώ στις κεντρικές Ιατρικές σχολές απαιτούνται σχεδόν 19.000 μόρια!
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι 758 είναι συνολικά οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια, με την πλειονότητα αυτών (462) να είναι στο επιστημονικό πεδίο των επιστημών Υγείας και Ζωής της ομάδας προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών. Πρακτικά, αυτό μπορεί να «μεταφραστεί» σε άνοδο στις Βάσεις 2016 στις ιατρικές σχολές, κάτι που θα «συμπαρασύρει» και τις σχολές Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής και Βιολογίας. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, μικρές μεταβολές θα σημειωθούν στις βάσεις των πολυτεχνικών σχολών. Επίσης, μικρές διακυμάνσεις σε σχέση με πέρυσι φαίνεται ότι θα έχουν οι βάσεις των σχολών των Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Στις υψηλόβαθμες σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου, όπως οι τρεις Νομικές σχολές, οι Βάσεις 2016 θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα, με αυξομειώσεις. Με 17.500 μόρια μπορεί κάποιος να μπει στο πανεπιστήμιο.
Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, τα Πολυτεχνικά τμήματα, οι Βάσεις 2016 θα έχουν μικρή πτώση. Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση σε τμήματα μεσαίων βαθμολογιών. Στο 5ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται η μεγαλύτερη βουτιά των βάσεων, αφού σε κανένα τμήμα το όριο εισαγωγής δεν θα ξεπεράσει τις 18.000 μόρια.
Στις ιατρικές σχολές, οι εισακτέοι φέτος θα είναι 1.055 και αυτό σημαίνει πως οι βάσεις εισαγωγής της τελευταίας σχολής θα είναι τουλάχιστον 18.500 μόρια. Πέρυσι, στην ιατρική Αλεξανδρούπολης απαιτούνταν 18.174 μόρια για την εισαγωγή.
Δείτε εδώ τα στατιστικά στοιχεία των ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016
Αναλυτικότερα οι τελευταίες εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο:
1o Πεδίο - Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Ανεβαίνουν ελαφρώς η Νομική, η Ψυχολογία και η Κοινωνιολογία
2ο Πεδίο - Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
«Μπετόν» οι βάσεις στο Πολυτεχνείο, ΤΕΙ ακόμα και κάτω από 7.000 μόρια
3ο Πεδίο - Επιστήμες Υγείας
Στο 19 Ιατρική Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέχρι και 500 μόρια ώθηση σε Βιολογία, Φαρμακευτική
4ο Πεδίο - Παιδαγωγικά
Άδεια τα περιφερειακά τμήματα, κατακρήμνιση των βάσεων
5ο Πεδίο - Οικονομίας και Πληροφορικής
Μικρές μεταβολές, οι υψηλόβαθμες σχολές διατηρούν τα μόριά τους
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ 2016
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2016