Το 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» έχει θέμα τη λογοκρισία

«Η λογοκρισία απέναντι στον λόγο και την κρίση. Τα όρια του επιτρεπτού λόγου»
2'

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία και με την υποστήριξη διακεκριμένων ελληνικών και διεθνών ακαδημαϊκών και δημοσιογραφικών φορέων οργανώνει το 2017 το «3ο ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - Από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία έως Σήμερα».

Ειδικότερα, το πρόγραμμα οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Φέτος για δεύτερη χρονιά υποστηρίζεται από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard (Ελλάδος). Το πρόγραμμα έχουν παρακολουθήσει συνολικά 130 σπουδαστές τα τελευταία δύο χρόνια, φοιτητές και διδάκτορες από Πανεπιστήμια της Ελλάδας καθώς και ερευνητές, σύμβουλοι εκπαίδευσης και δημοσιογράφοι από την Κύπρο και τη Μ. Βρετανία.

Το 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο θα πραγματοποιηθεί στο Γαύριο της Άνδρου από 9-16 Ιουλίου και τιτλοφορείται: «Η λογοκρισία απέναντι στον λόγο και την κρίση. Τα όρια του επιτρεπτού λόγου».

Οι θεματικές που θα καλυφθούν είναι:

- Η λογοκρισία στο δημόσιο λόγο. Ιστορική αναδρομή και επίκαιρες προσεγγίσεις.

- Λογοκρισία και δημοσιογραφικός λόγος. Πολιτική λογοκρισία και επικοινωνία.

- Εξουσία και μηχανισμοί λογοκρισίας και επιβολής.

- Γλωσσική λογοκρισία και γλωσσικός σχεδιασμός.

- Η λογοκρισία στη μουσική, στο θέατρο, στη γελοιογραφία, στην ερωτική λογοτεχνία.

- Κριτικός γραμματισμός και Κριτική Ανάλυση Λόγου. Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης από την παιδική ηλικία.

Το πρόγραμμα προσφέρεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, απόφοιτους, υποψήφιους διδάκτορες, ερευνητές, εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους. Οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν κατόπιν αξιολόγησης και θα λάβουν εκπαιδευτικό υλικό και Πιστοποιητικό Παρακολούθησης.

Το 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο περιλαμβάνει καθημερινές τετράωρες διαλέξεις, εργαστήρια, συναντήσεις ανταλλαγής ιδεών στο τέλος κάθε εργαστηρίου/διάλεξης, καθώς και πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές. Στο πρόγραμμα θα διδάξουν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί Καθηγητές από ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια. Επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής του προγράμματος είναι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής κ. Γεώργιος Καψάλης. Επιστημονικώς Υπεύθυνη του έργου είναι η Επίκ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη.

Πληροφορίες: κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Ακαδημαϊκή Διευθύντρια Προγράμματος, Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Fellow of Comparative Cultural Studies (2014-15) CHS – GR, Harvard University, nitsi@cc.uoi.gr και στην ιστοσελίδα summerschool.ac.uoi.gr

Σχετικές ειδήσεις