Ακριβή μου -δωρεάν- Παιδεία: Πόσα πληρώνουν οι γονείς για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών τους
Πικρό χαμόγελο προκαλεί στους απανταχού γονείς μαθητών, η λέξη «δωρέαν» όταν χαρακτηρίζει την Παιδεία στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, για τα έτη 2002-2014, η δωρεάν Παιδεία κοστίζει ακριβά στους Έλληνες.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η έρευνα, το 2014 οι γονείς δαπάνησαν 3,8 δισ. ευρώ για τις πάσης φύσεως εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών τους.
Από αυτά τα χρήματα, το 40% -δηλαδή περίπου 1,4 δισ. ευρώ- αφορούσαν δαπάνες για δίδακτρα φροντιστηρίων, ιδιαίτερα μαθήματα και ξένες γλώσσες, δραστηριότητες δηλαδή που θα έπρεπε να καλύπτονται από το δημόσιο σχολείο.
Παράλληλα, 973 εκατ. ευρώ δόθηκαν για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, 834 εκατ. ευρώ για τις σπουδές φοιτητών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, 253 εκατ. ευρώ σε σχολικά βιβλία-βοηθήματα, 186 εκατ. ευρώ σε μαθήματα πληροφορικής, τέχνης κλπ και 66 εκατ. ευρώ σε άτομα που πρόσεχαν τα παιδιά, προκειμένου οι γονείς να εργάζονται για να πληρώνουν.
Εν τω μεταξύ, η δαπάνη του Κράτους για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ και για τη δευτεροβάθμια 1,588 δισ. ευρώ.
Τέλος, συνολικά οι δημόσιες και ιδωτικές δαπάνες για εκπαίδευση το 2014 ανήλθαν στα 9,387 δισ. ευρώ με το 60% να αφορά τα χρήματα που δαπάνησε το δημόσιο και το 40% χρήματα που δαπάνησαν ιδιώτες.