Πανελλήνιες εξετάσεις: Ξεχάστε όσα ξέρατε – Έτσι θα γίνεται η εισαγωγή στα πανεπιστήμια

Το νέο σύστημα αναμένεται να βασίζεται περισσότερο στους βαθμούς του απολυτηρίου και λιγότερο στις Πανελλαδικές – Πώς θα διεξάγονται οι εξετάσεις – Υποχρεωτική η συμμετοχή όλων των μαθητών
2'

Τα βασικά σημεία του νέου συστήματος διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γ. Κουζέλης, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η τελική μορφή.

Τα βασικά σημεία του νέου συστήματος αφορούν στην πρόσβαση των υποψηφίων στα Πανεπιστήμια, με τους αρμόδιους να επισημαίνουν ότι τίποτα πια δεν θα θυμίζει το παλιό σύστημα των πανελληνίων.

Το νέο σύστημα φέρνει αλλαγές στις τρεις τάξεις του Λυκείου, στο χρονοδιάγραμμα για τα νέα Προγράμματα Σπουδών και τα νέα σχολικά βιβλία.

Στο τελικό στάδιο, το νέο σύστημα αναμένεται να βασίζεται στο μεγαλύτερο μέρος του, στους βαθμούς του απολυτηρίου και λιγότερο στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Σύμφωνα με τον κ. Κουζέλη, στόχος των αλλαγών που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας, είναι το νέο Λύκειο να οδηγεί σταδιακά σε ένα αξιόπιστο απολυτήριο.

Ο ΓΓ του ΙΕΠ αναφέρθηκε στην πρόταση του Ινστιτούτου προς το υπουργείο Παιδείας για τον νέο τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που έχει δει το φως της δημοσιότητας εδώ και αρκετό καιρό. Αυτό, όμως, που είναι καινούριο στην πρόταση του ΙΕΠ, είναι το ότι προσανατολίζεται σε ενός είδους «συγχώνευσης» των ενδοσχολικών και των πανελλαδικών εξετάσεων και τη δυνατότητα απολυτηρίου «διπλής όψης».

Αναλυτικά, το ΙΕΠ υποστηρίζει τη διεξαγωγή των ενδοσχολικών εξετάσεων και την «πανελλαδικώς οργανωμένη» -όπως τόνισε ο κ. Κουζέλης- εξέταση των τεσσάρων μαθημάτων στο τέλος της χρονιάς. Από εκεί και πέρα, θα υπάρχει μία ποσόστωση, με συντελεστές βαρύτητας, από την οποία, ανάλογα τη χρήση του απολυτηρίου, θα βγαίνει ο τελικός βαθμός. Στην ουσία, πρόκειται για ένα «απολυτήριο απόλυσης», για τον βαθμό του οποίου θα προσμετράται με μεγαλύτερο συντελεστή τα αποτελέσματα των ενδοσχολικών βαθμών και με μικρότερο εκείνα των πανελλαδικών και παράλληλα, για ένα «απολυτήριο εισαγωγής», για τους υποψηφίους που θα θέλουν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια, στο οποίο όμως θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα οι βαθμοί των πανελλαδικών και μικρότερη εκείνοι των ενδοσχολικών.

Ο κ. Κουζέλης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στα μαθήματα κατά την ερχόμενη σχολική χρονιά, 2017-18. Οι μεταβολές θα ξεκινήσουν από το σχολικό έτος 2018-19, με διαφοροποιήσεις και αλλαγές στην Α' και Β' λυκείου. Οι τελικές αλλαγές είναι προγραμματισμένες για το 2019-20, οπότε αναμένεται να εφαρμοστεί και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Σχετικές ειδήσεις