Είδηση - «βόμβα» για τους Έλληνες φοιτητές

Αλλάζει το μέλλον των Ελλήνων φοιτητών - Ποιοι και γιατί δεν θα λάβουν προκαταβολικά το 80% των χρημάτων για το πρόγραμμα Erasmus - Αντιδράσεις από τους γονείς

Είδηση - «βόμβα» για τους Έλληνες φοιτητές
2'

Δεν καταβάλλονται σε κάποια ΑΕΙ, λόγω του νόμου 4485/2017, τα χρήματα στους φοιτητές που προετοιμάζονται για Erasmus από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος, με αποτέλεσμα να βρίσκονται μετέωροι και να αντιδρούν, καθώς η οικογένειά τους δεν μπορεί να τους καλύψει το κόστος όλου του ταξιδιού.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών – ΙΚΥ, Κυριάκος Αθανασίου, μιλώντας τη Δευτέρα (09/07/2018) στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» ανέφερε ότι σήμερα θα συζητήσει με τα Ιδρύματα ώστε να βρεθεί λύση.

Ανάλογου περιεχομένου δήλωση έκανε στην εφημερίδα και ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Γιάννης Γκόλιας.
Ειδικότερη, δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους φοιτητές του ΕΜΠ που προ ημερών έλαβαν από Γραφείο Erasmus + ΕΜΠ ενημέρωση ότι δεν θα λάβουν προκαταβολικά το 80% των χρημάτων για το επικείμενο ταξίδι τους, ως είθισται έως τώρα.

Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση αναφέρει ότι «μετά την επίσημη ενημέρωση από το ΚΙΥ, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus +, ενημερώνουμε όλους τους φοιτητές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες) που θα μετακινηθούν για σπουδές και πρακτική άσκηση σε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συνδεδεμένων με αυτή χωρών μέσω του προγράμματος Erasmus + ότι από τώρα και στο εξής, η επιχορήγηση του προγράμματος θα δίνεται στους δικαιούχους μετά την ολοκλήρωση της εγκεκριμένης περιόδου σπουδών ή πρακτικής άσκησης με δεδομένη την εφαρμογή του ν. 4485/2017 στη διαχείριση των έργων που εκτελούνται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του ΕΜΠ και έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση του προγράμματος Erasmus +».

Μάλιστα, το νέο μέτρο αφορά και φοιτητές που μετείχαν στο Erasmus + από πέρυσι.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν αφορά όλα τα Πανεπιστήμια.

Χαρακτηριστικά ο αρμόδιος αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστας Μπουραζέλης μιλώντας στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» απέδωσε το πρόβλημα στην πολυνομία και στις διαφορετικές ερμηνείες που κάνει η αρμόδια υπηρεσία κάθε ΑΕΙ στη συγκεκριμένη διάταξη.

Έτσι στο ΕΚΠΑ τα κονδύλια συνεχίζονται να καταβάλλονται.

«Το σωστότερο είναι το υπουργείο Παιδείας να εκδώσει μία ρυθμιστική εγκύκλιο, διότι υπάρχει ασάφεια ως προς τη νομοθεσία» δήλωσε ο κ. Μπουραζέλης.

Διαβάστε επίσης:

Αυτοκτονία 15χρονου στην Αργυρούπολη: Τι κρύβουν τα ημερολόγια του αδικοχαμένου παιδιού

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή